Dyrk motion og slank dig sammen med andre, lyder rådet fra professor i coaching og idrætspsykologi.

Tag et menneske, der forgæves har forsøgt at tabe sig hele sit liv. Hvorfor er det aldrig lykkes for alvor? Hvorfor er kiloene altid vendt tilbage og løbeskoene røget ind i skabet igen? Det har professor i coaching og idrætspsykologi Reinhard Stelter undersøgt. Og hans resultater bekræftes kun af løbende forskning fra Center for Holdspil og Sundhed på hans eget Institut for Idræt på Københavns Universitet. Den bedste strategi er fællesskab.

”Det er de meget simple legesituationer, der virker. Giv et menneske, der ikke har dyrket motion i mange år, en bold eller en hockeystav i hånden, og se hvad der sker. De bliver bidt af det”, lyder det fra Reinhard Stelter.

For ham er der ingen tvivl – motivationen til varig livsstilsændring skal findes i glæden og samværet med andre.

”Vi er sociale væsner, hvor meningen opstår i fællesskabet. Det gælder også, når vi skal tabe os”, forklarer han.

Har du selv brug for at tabe nogle kilo? Så log ind på BT PLUS og få DEN STORE KUR, eksperternes råd og meget mere, der gør det lettere for dig at tabe dig og holde den slanke linje.

At finde ’meningen’ med slankekuren eller de nye motionsvaner er helt centralt for motivationen, viser Reinhard Stelters forskning.

”Det er afgørende at finde meningen. Meningen er knyttet til bestemte værdier. Opdager folk værdierne, er det dér, de for alvor kan rykke sig”, siger Reinhard Stelter og forklarer, at man finder ind til meningen ved at stille sig selv en række spørgsmål.

Motivation er nemlig opdelt i tre niveauer. Det første niveau handler om et ønske: Hvad vil du?

Svaret kan være: Jeg vil gerne tabe 10 kilo. På det næste niveau skal du spørge dig selv:

Hvad er formålet med det? Svaret kan være: Jeg vil gerne passe de fem par bukser igen, jeg har liggende i skabet På det øverste niveau skal du spørge dig selv: Hvad er meningen? Her kan svaret være:  Jeg vil gerne have et det gode liv eller et langt liv med min mand eller mine børn.

Han sammenligner det med at spørge et barn: Hvorfor spiller du fodbold? Svaret vil som regel være: Fordi jeg synes, det er sjovt.

”For barnet er meningen med at spille fodbold glæden og samværet. På samme måde er det nødvendigt, at voksne finder ind til meningen med at tabe sig”, lyder det fra professoren.
Omvendt vil de hurtige råd som at lægge løbetøjet frem på sengen eller gå i fitnesscentret direkte fra arbejdet, sjældent hjælpe.

”De hurtige adfærdspsykologiske råd hjælper dem, der i forvejen er motiveret og bare mangler en hjælpende hånd. Men de gode råd stopper ved de 30-35 procent af befolkningen, hvor motion og sund livsstil ikke er en del af deres normale tankemønster. De er i stedet nødt til at gøre arbejdet med at finde ind til meningen med livsstilsændringen for at have en chance”, lyder det fra Reinhard Stelter.