Lyt til artiklen

Dansk Folkeparti vil ikke tillade, at en bog, der vil nedlægge Kongehuset og fjerne julehygge fra skolen, bruges i uddannelsen af folkeskolelærere

Partiets uddannelsesordfører, Marlene Harpsøe, vil nu kontakte undervisningsminister Bertel Haarder for at få bogen "Medborgerskab - fra teori til praksis" udelukket fra pensum.

- Jeg forstår ikke hvorfor det er pensum på læreruddannelserne. Det er total uacceptabelt. Lærerne skal netop gøre eleverne fortrolige med dansk kultur, som der står i folkeskolens formålsparagraf. Derfor vil jeg bede Bertel Haarder om at udelukke den bog fra pensum, siger Marlene Harpsøe.

Men det vil Bertel Haarder ikke. I onsdagens udgave af B.T. kalder han bogen "uklog og fordomsfuld," men erkender samtidigt, at undervisningsministeriet ikke har indflydelse på hvilke lærebøger, som højere læreanstalter gør brug af.

Desuden skal ministeriet ikke bruge censur, forklarer han.

- Men det mener jeg er forkert, at han ikke kan gøre noget. Vi er politikere, og det er vores arbejde at bestemme den slags. En ansvarlig minister ville fjerne den. Bogen må selvfølgelig gerne udkomme og blive læst, men den skal ikke bruges som pensum, siger Marlene Harpsøe.

Hun foreslår samtidig at etablere et klageråd, der kan behandle klager over politiserende skolebøger.

- I Dansk Folkeparti er vi yderst optaget af, at folkeskolen forbliver en institution, som med udgangspunkt i dansk kultur og traditioner skal give børnene de nødvendige forudsætninger for, at de kan klare sig i det danske samfund. Det nytter derfor ikke, at tilfældige seminarielærere forsøger at omgå folkeskolens formålspartagraf, siger Marlene Harpsøe.