Salget af gammelt kød langt større end vi anede, erkender myndighederne efter B.T.s afsløringer.

Det omfattende salg af gammelt kød chokerer myndighederne, der erkender, at B.T.s afsløringer tyder på, at problemet er større end først antaget.

- Det er chokerende. Jeg er meget overrasket over, at så mange er interesserede og køber kød af et firma, der kommer lige ind fra gaden og tilbyder varer, der er for gamle og tilmed ulovlige. Det kunne tyde på, at problemet med gammelt kød er langt større, end vi tidligere har antaget, siger lederen af Fødevarekontrollens rejsehold Michael Rosenmark, der efterforsker sager om gammelt kød.

Han har set B.T.s skjulte optagelser fra restauranterne og undrer sig over den meget åbne tone om det gamle kød, som B.T.s optagelser afslører.

- Vi har jo hørt mange rygter om, hvordan salget af det gamle kød foregår. Vores indtryk var, at det mest var noget, man gjorde med leverandører, man stolede på og kendte. Men det her viser jo, at I kan gå lige ind fra gaden og sælge gammelt kød. Det viser en helt åbenlyst dårlig moral fra restauranterne omkring det gamle kød, siger Michael Rosenmark.

Foragt for lovgivningen
Michael Rosenmark og hans kolleger i den særlige gruppe, der efterforsker sager om gammelt kød, studerer B.T.s optagelser grundigt for at få indsigt i de metoder, som branchen bruger til at snyde myndighederne. Flere gange ryster medarbejderne på hovedet over restauranternes åbenlyse foragt for fødevarelovgivningen og sikkerheden.

Og særligt restauranternes manglende interesse i, hvad de får leveret, kommer bag på det særlige 'kødpoliti', der ellers det senste år har set mange grelle sager om behandling af kød.

- Det er jo et åbenlyst brud på loven. Det er utroligt, at de bare tager imod kødet uden at ane, hvad det er. De bør som minimum se originalemballagen. De aner jo ikke, hvad de får. Og vi har ingen mulighed for at spore kødet, hvis en kunde eksempelvis bliver syg af maden. Det er et klart brud på loven, udover at de ikke må købe kød, der er udløbet, siger dyrlæge på Fødevarekontrollens rejsehold Jeannette Sondrup, der efter fem år som kontrollant af restauranter selv har mistet appetitten til at spise på restauranter.

- Når man har set, hvad jeg har set, så mister man altså noget af lysten til at spise ude. Der er virkelig et problem med moralen i den branche, siger Jeannette Sondrup.