For et år siden tog Emilie Brandt et offentligt opgør med sin far, modeskaberen Erik Brandt, da hun på facebook skrev, at han havde et alkoholmisbrug. Afsløringen var et udtryk for den største kærlighed, siger hun i dag. Hun kalder ham mandschauvinist, men skal hun være helt ærlig, drømmer hun selv om at finde en stærk og handlekraftig mand – som sin far

I december 2016 slog Emilie Brandt en besked op på Facebook. I al offentlighed beskrev hun sin far, modeskaberen Erik Brandt, som alkoholiker, og fortalte at familien af samme grund ikke havde nogen kontakt til ham.

Beskeden var skrevet med smerte, men også med en vis beslutsomhed. Emilie Brandt havde overvejet det i månedsvis.

Opslaget medførte ikke bare en mediestorm. Mange af hendes venner og bekendte skrev og spurgte, om hun var helt sikker på, hvad hun gjorde. Det var hun.

For Emilie Brandt så det som sin sidste chance for at få sin far tilbage.

I dag, et år efter, er hun ikke i tvivl om, at ’det var det hele værd’.

Kort efter opslaget var sendt ud, blev Erik Brandt hospitalsindlagt med dét, hans datter kalder ’en smadret krop’. Det var Emilie Brandt selv, der fik sin far indlagt, og hun sad efterfølgende ved hans hospitalsseng så mange timer af døgnet, som hun overhovedet kunne.

Nogle måneder efter kunne offentligheden se, at far og datter var blevet genforenet. Kærligheden mellem dem var intakt.

Erik Brandt var ædru, og hans datter var lykkelig.

»Folk spørger tit, hvordan vi fandt hinanden igen. Men vi var aldrig rigtig væk. Der har bare været en regel om, at i de perioder, hvor far drak, havde vi ikke kontakt. Det har vi nu igen.«

Træning med far

Emilie Brandt har altid haft et nært forhold til sin lidt excentriske far.

Elle Style Awards 2017 Erik Brandt og datteren Emilie
Elle Style Awards 2017 Erik Brandt og datteren Emilie
Vis mere

Der findes millioner af billeder af hende i alle aldre på den røde løber med sin far. Der er ofte tydelig varme og kærlighed mellem de to på billederne. Den har været en grundpille lige fra den dag, Emilie Brandt for 46 år siden blev født med hele tre ører. Da det ene skulle bortopereres, kom lægerne til at skære en nerve i hendes ansigt over, hvilket betyder, at hun stadig er delvis lammet i ansigtet.

»Min far græd som pisket, da de bar mig ud fra operationen, og han trænede mine ansigtsmuskler hver dag.«

På trods af anstrengelserne fungerer den ene side af hendes ansigt ikke så godt som den anden.

Det, der generede hende mest, var, at hendes far havde en tendens til at negligere det.

»Han sagde altid, at man ikke kunne se det. Men han burde nok bare have anerkendt det. Jeg synes stadig, det er svært at have det ansigt. Se, jeg kan f.eks. ikke lave en rigtig kyssemund,« siger hun og laver en perfekt halv kyssemund.

Kønsroller som i gamle dage

Emilie Brandt lægger ikke skjul på, at hendes far kan være meget kompliceret.

Det var han også i sit ægteskab med modedronningen Margit Brandt, men i stedet for at skille parret ad, var det nærmest dét, der samlede dem.

I barndomshjemmet lærte Emilie Brandt kvaliteten af rummelighed.

»Mine forældre rummede hinanden og gav hinanden plads. Dét har jeg med i alle livets henseender. De havde altid hinandens ryg. Som to uartige børn, der dækkede over hinanden. Min far kan godt have en let omgang med sandheden, men min mor sagde altid, at han havde ret. Hvis han sagde, at himlen var grøn med lilla prikker, så nikkede hun. Hun syntes, at alt, hvad han sagde, var fantastisk,« siger Emilie Brandt med lige dele kærlighed og hovedrysten.

Emilie Brandt, datter af modeskaberne Margit Brandt og Erik Brandt. Emilie arbejder som filmproducent.
Emilie Brandt, datter af modeskaberne Margit Brandt og Erik Brandt. Emilie arbejder som filmproducent.
Vis mere

Det var et gammeldags forhold med meget fasttømrede kønsroller, hendes forældre havde.

»Min far lavede aldrig mad. Det gjorde min mor sådan set heller ikke, men hun tog sig af mange af de klassiske feminine ansvarsområder som at dække bord og være en god værtinde. Far er en rigtig mandschauvinist, men samtidig syntes han jo, at min mor kunne gå på vandet. Han har generelt en kæmpe respekt for kvinder.«

Ingen kan være i tvivl om, at modeparret Margit og Erik Brandt komplementerede hinanden. Gennem deres karriere kunne man praktisk talt ikke sige det ene navn uden også at sige det andet.

»Min mor var talentet, men på den anden side kan jeg sige med ret stor sikkerhed, at var det ikke for min far, havde hun siddet hele sit liv i en garage og syet dukketøj. Det var min far, der arrangerede møderne, bookede flyene og førte hende frem i verden. Når mor sagde, at en kjole skulle have en kæmpe lomme foran, sagde han, at det var alt for dyrt, men han lod hende gøre det alligevel.«

Med Erik Brandts forretningstalent og Margit Brandts kreativitet var grunden lagt for et forretningsimperium, og de to døtre Julie og Emilie Brandt voksede op i velstand i Vedbæk nord for København og med en afstikker til USA.

Emilie og mændene

»Mor lavede ikke ret meget derhjemme. Far sørgede for, at der var barnepiger, gartnere og rengøringsdamer, så mor kunne sove længe, designe og danse på bordene. Jeg var aldrig bange for, at de skulle blive skilt. De kyssede hinanden meget.«

Først da Margit Brandt blev ramt af lungesygdommen kol, blev ægteskabet kompliceret.

Premiere på den nye Shubidua Musical på Østre Gasværk i København. Rød løber, her ankommer Erik Brandt og datteren Emilie.
Premiere på den nye Shubidua Musical på Østre Gasværk i København. Rød løber, her ankommer Erik Brandt og datteren Emilie.
Vis mere

»Mor og far var gode til at feste sammen. Men da hun blev så syg, at de ikke kunne det mere, blev det svært for dem begge.«

Emilie Brandt kender selv til det med komplicerede forhold.

Selvom hun kun har været i to forhold i sit voksne liv, er hun erfaren på området. Allerede som ung blev hun gift med lydmanden Jason, de var sammen i syv år, men fik aldrig børn.

»Han syntes, at alt, hvad jeg gjorde, var fantastisk. Hvis jeg sagde, at vi skulle lægge telefonen sådan,« siger Emilie Brandt og holder sin røde iPhone lodret mod bordet.

»Så sagde han ’Ja da’. Jeg fik min vilje med alt. Det var jeg ikke vant til.«

Parret blev skilt, og kort efter mødte hun Ian, som også var i filmbranchen.

»Vi var som dag og nat. Han kunne sige nej til mig.«

Ian havde datteren Una med ind i forholdet, og Emilie Brandt knyttede sig stærkt til pigen. Siden fik parret endnu to børn sammen.

Men de havde mange udfordringer.

»Vi elskede hinanden, og vi kæmpede – længe.«

Ægteskabet holdt i 15 år med pauser undervejs. Men for to år siden var det slut, og Emilie Brandt blev alenemor.

I dag har hun et venskabeligt forhold til begge sine eksmænd. Hun har købt en halv villa i Emdrup nord for København og er flyttet ind med sine to børn, Francesca på 14 år og Maximillian på otte, som hun har på deltid.

Mens hun selv skabte familie, gik hendes oprindelige familie i opløsning.

Hele familien Brandt til modemesse i København. Foto Claus Poulsen
Hele familien Brandt til modemesse i København. Foto Claus Poulsen
Vis mere

I 2011 døde Margit Brandt af sin lungesygdom, og Erik Brandt begyndte at drikke mere, end et selskabsliv kunne undskylde. Selvom Emilie Brandt er vokset op i 70erne, ’hvor alle drak’, kunne hun godt se, at det var blevet til et misbrug.

I perioder så Emilie Brandt og hendes søster Julie Brandt ikke deres far, for de kunne ikke bære at se ham skifte personlighed i de perioder, hvor han drak. Og han kunne ikke gå til bekendelse om sit misbrug og få hjælp.

I et sidste forsøg på at få sin far til at erkende sit problem skrev hun sidste år åbent på Facebook, at han var alkoholiker.

Ikke feminist

Emilie Brandt er typen, der siger, hvad hun tænker. På Facebook og i interview. Det gælder også, når talen falder på #Metoo-kampagnen, hvor kvinder over hele verden er stået frem med deres større eller mindre oplevelser med sexchikane.

Den slags har Emilie Brandt ikke meget til overs for.

Den 31. oktober blev Margit Brandt begravet fra Hellerup Kirke. Under ceremonien havde Erik Brandt døtrene Emilie og Julie Brandt ved sin side. Foto Nils Meilvang
Den 31. oktober blev Margit Brandt begravet fra Hellerup Kirke. Under ceremonien havde Erik Brandt døtrene Emilie og Julie Brandt ved sin side. Foto Nils Meilvang
Vis mere

»Jeg har efterhånden fået nok. Der er så mange ofre, når man ser på #metoo-kampagnen. I min verden betyder ’stop’ stop. Uanset om det er to syvårige, der giver hinanden lammere i skolegården, eller om det er en voksen mand som Peter Aalbæk, der giver sine ansatte smæk. Men jeg har været i praktik på Zentropa og kender Peter ret godt, og jeg ved, at han er omgivet af verdens stærkeste kvinder,« siger hun om den berømte filmmand fra Zentropa og tilføjer med et smil:

Emilie Brandt, datter af modeskaberne Margit Brandt og Erik Brandt. Emilie arbejder som filmproducent.
Emilie Brandt, datter af modeskaberne Margit Brandt og Erik Brandt. Emilie arbejder som filmproducent.
Vis mere

»Han ligner i øvrigt min far på dét punkt. Min far elskede min mor og sine to døtre, men han holdt sig da ikke tilbage fra at tage lidt på modellerne til et modeshow. Når Peter Aalbæk gør den slags, er det ikke i ond mening. Han har bare dårlig smag. Jeg har set Peter Aalbæk i bar diller 100 gange, men jeg ved, at han også er en sød og kærlig mand, som spørger, om man nu også har fået noget at spise,« siger hun med et smil og et skuldertræk.

De seneste måneder er kvinder stået frem over hele verden. Bl.a. har flere amerikanske skuespillerinder fortalt, hvordan de på hotelværelser er blevet forulempet af Hollywood-filmmageren Harvey Weinstein.

»Vi er enige om, at voldtægt aldrig må ske, men hvis du går til casting på et hotelværelse hos en mand i en badekåbe, så har du et valg. Du kan gå.« siger Emilie Brandt og fortsætter:

»Helt ærligt ... hvor mange kvinder bruger ikke deres korte kjoler og høje hæle til at komme frem i verden? Og hurra for det.«

Selv har hun masser af gange prøvet at få sine grænser overskredet af mænd.

»Selvfølgelig har jeg det. Men hvis nogen rager på mig i toget, råber jeg, at de er klamme. Og det går jo også den anden vej. Jeg er selv typen, der for sjov kan spørge en sælger, om han giver procenter, hvis han får min krop,« siger hun og griner højt.

Hun bliver alvorlig igen:

»Jeg vil hellere hylde de to køns forskellighed. Mænd må gerne betale for kvinden på en date. Er du klar over, hvor mange penge hun bruger på at vokse ben og købe nye strømper? Så kan han vist godt betale det par hundrede kroner for billetterne til biografen, ikke,« spørger hun retorisk og tilføjer:

»Ligestilling? Ja, bare det går begge veje.«

Netop ligestilling var en af udfordringerne i hendes seneste ægteskab.

»Ian var typen, der syntes, at jeg godt selv kunne hænge et rullegardin op, hvis jeg ville have et. Men jeg er nok hende, der siger: ’Er det ikke lettere, at du sætter rullegardinet op, så stryger jeg dine skjorter i mellemtiden’. Jeg synes, at det var smartere, at jeg stod for at sende invitationer ud til børnefødselsdag, for det er jeg god til. Men Ian ville hellere sidde i en stol og fortælle mig, hvordan jeg skulle sætte rullegardinet op.«

Hun er bestemt ikke feminist,

»Der ér fysiske forskelle på mænd og kvinder, og vi kommer aldrig til at kunne løbe så stærkt som dem. Drengene er i militæret, og vi føder børn. Der er nogle praktiske ting, der gør, at ligestilling aldrig bliver total. Men at vi ikke har ligeløn, er virkelig nedtur, for jeg synes faktisk, at kvinder ofte er bedre ledere. På jobbet går jeg ind for ligestilling. Man skal aflønnes for sine kompetencer – ikke for sit køn eller sin race.«

På jagt efter kærligheden

To år efter sin skilsmisse er Emilie Brandt igen på udkig efter kærligheden. Hun har været en kort tur omkring dating – uden held. Faktisk mener hun, at der er et strukturelt problem i dating-verdenen.

Emilie Brandt, datter af modeskaberne Margit Brandt og Erik Brandt. Emilie arbejder som filmproducent.
Emilie Brandt, datter af modeskaberne Margit Brandt og Erik Brandt. Emilie arbejder som filmproducent.
Vis mere

»Folk gider ikke ’committe sig’, for de venter altid på noget bedre. Jeg er typen, der er langsom i optrækket til at forelske mig, men når jeg gør, så investerer jeg meget i forholdet. Jeg har været i fast forhold, siden jeg var meget ung – nærmest konstant – men det er der jo ikke noget at sige til, når forbilledet er mine forældre.«

Professionelt arbejder Emilie Brandt som producer i reklamefilmbranchen, hvor hun sørger for, at tid og budget overholdes på nogle af Danmarks største reklamefilm. Med et netværk som hendes burde det ikke være et problem at møde en ny mand.

»Folk tror, det er så let for mig. Jeg møder mange spændende mennesker i min hverdag, men jeg er ikke god til at flirte. Mit liv foregår på mit arbejde, og jeg knalder ikke dem, jeg går på arbejde med,« smiler hun.

Måske skyldes manglen på kæreste i Emilie Brandts liv, at hun til en vis grad har et andet syn på køn og parforhold end mange andre, erkender hun tøvende.

»Min far synes, at jeg skal finde en rig mand, der tjener mere end mig. En mand, der kan passe på hans lille pige. Sådan er det bare aldrig gået. Jeg indrømmer gerne, at hvis jeg havde haft en rig mand til at forsørge mig, havde jeg gerne født 20 børn. Jeg ville faktisk ønske, jeg havde fået flere børn.«

Hun elsker sit arbejde, selvom hun tager sig i at drømme om noget andet – f.eks. at blive præst, sjælesørger eller bare dét, hun kalder ’klog kone’.

Kærlighed på SMS

Mens Erik Brandt er tilbage i fuld vigør og hver dag arbejder aktivt på at holde sig fra alkohol, leder hans datter efter en mand, som hun langsomt kan forelske sig i.

»Jeg ved godt, at det lyder som en kliché, men i sidste ende leder jeg jo efter ...,« hun stopper og smiler over det, hun skal til at sige.

»Jeg leder efter samme type som min far. Jeg er vokset op med en dejlig stærk og super handlekraftig mand som forbillede. Jeg kan godt lide den type mand, og det er nok svært for mange at leve op til det.«

Den type, der interesserer hende, skal både kunne styre og tage over.

»Ligesom far altid gjorde derhjemme med mor. Jeg ville gerne en gang imellem kunne læne mig tilbage, mens han siger: ’Det er sådan, skabet skal stå’. Men den type mænd er der så få af. Måske er vi kvinder blevet for stærke? Det er det, jeg synes er problemet med #Metoo-kampagnen. Tænk, hvis mænd ikke længere tør flirte eller tage et initiativ.«

Hun finder sin mobil frem.

»Jeg vil i hvert fald gerne finde den soulmate, som jeg så, mine forældre havde i hinanden,« siger hun og undrer sig højlydt over, at hun ikke har hørt fra sin far. Han plejer at give lyd fra sig flere gange om dagen.

Hun skeler til telefonen. Pludselig er der en mail.

»Se, sådan er han,« siger hun og viser en netop ankommet besked frem på skærmen.

Der står, at han bare vil sige ’godmorgen’, og at han elsker sine børn.