Journalist Simon Riedel stiller hver uge kendte danskere spørgsmål, der går helt tæt på og får dem til at overveje sig selv og deres liv. Vi kalder det 'ERKENDELSE - helt ind til tanker og følelser'.

I denne uge har Simon Riedel talt med Emilia Van Hauen, der blandt andet taler om skræk, kærlighed og latterlige mænd. Vi kalder det 'ERKENDELSE - helt ind til tanker og følelser'.

»Jeg synes, mænd er latterlige, når de forsøger at imponere gennem penge, biler og andre ydre statussymboler. Faktisk synes jeg ikke, de er latterlige, jeg synes mest af alt, at det er synd for dem, for de må tro, at de ikke er noget værd selv. Selvtillid og selvværd er noget af det mest tiltrækkende hos andre mennesker, for det giver løfter om, at man får en skøn oplevelse ved at være sammen med dem, fordi de tør bidrage med noget.«

Log ind på BT PLUS og læs denne uges ERKENDELSE med Emilia Van Hauen og de tidligere ugers interessante indblik i kendte danskeres tanker om sig selv.


Journalist Simon Riedel stiller hver uge kendte danskere spørgsmål, der går helt tæt på og får dem til at overveje sig selv og deres liv. Vi kalder det 'ERKENDELSE - helt ind til tanker og følelser'.

I denne uge har Simon Riedel talt med Emilia Van Hauen, der blandt andet taler om skræk, kærlighed og latterlige mænd. Vi kalder det 'ERKENDELSE - helt ind til tanker og følelser'.

Jeg var hundebange, da ... jeg i sommeren 2014 pludselig stod alene i Las Vegas med fire drenge i alderen 11 til 18, den ene med et brækket ben, og et motorhome på størrelse med en middelstor lastvogn. Jeg skulle gennemføre resten af ferien alene, fordi min rejsekammerat pludselig var nødt til at tage hjem på grund af sygdom. Jeg tabte mig på den ferie, og det gør man ellers aldrig, når man rejser i USA. Men de fire unger var fantastiske, vi havde en vidunderlig ferie, jeg afleverede vognen uden én eneste skramme – og jeg kunne gå på vandet bagefter, fordi jeg valgte at gennemføre.

Kunne ikke holde op med at grine ... en aften for nogle måneder siden, hvor jeg sad helt alene i min sofa og sms’ede med tre singleveninder, og vi kom ud i, hvor utroligt kiksede vi var i datingspillet, især når vi skulle sige nej tak til en anden date. Jeg skraldgrinede over mine skøre, dejlige veninder, og over hvor pinlig jeg selv var – og det var så forløsende.

Jeg synes, mænd er latterlige, når... de forsøger at imponere gennem penge, biler og andre ydre statussymboler. Faktisk synes jeg ikke, de er latterlige, jeg synes mest af alt, at det er synd for dem, for de må tro, at de ikke er noget værd selv. Selvtillid og selvværd er noget af det mest tiltrækkende hos andre mennesker, for det giver løfter om, at man får en skøn oplevelse ved at være sammen med dem, fordi de tør bidrage med noget.

For at kunne tænke klart skal jeg ... meditere. Træne. Være udsovet. Og så ’swiper’ det min hjerne at se tv-serier, så jeg glemmer mit eget liv for en stund og derfor kan vende tilbage til det med frisk energi.

Mit temperament giver mig ... både skam og energi. Skam, når jeg flipper ud på andre, f.eks. mine børn, der som nogle af de eneste kan drive mig helt derud, og energi, når jeg kan mærke, at NU skal der altså ske noget, NU skal der skabes noget og gøres noget.

Jeg blev stærkere mentalt af at ... gå gennem min skilsmisse. Det er uden sammenligning det værste, jeg har udsat mig selv for.

Den værste periode i mit liv var ... de to første år efter min skilsmisse. Også selvom der skete mange virkelig skønne og gode ting, og jeg også var meget forelsket i en ny mand. Men sorgen og frustrationerne over bruddet efter 18 år med min eksmand, og især det at bryde familien op, var så forfærdeligt smertefuldt, at det påvirkede hele den grund, jeg stod på.

Det blev heldigvis ikke opdaget, da jeg ... engang stjal en bluse i H&M med en veninde i 1.g. Meget pinligt.

Ulempen ved, at jeg mener noget, er ... at jeg flere gange er blevet stoppet på gaden af mennesker, som synes, jeg skal mene noget andet – nemlig det, de mener. Og om jeg ikke lige kan skrive en kronik eller en klumme om det. Det har også været ret underholdende.

Rød læbestift har jeg altid på, fordi ... jeg synes, det er pænt.

Min første store kærlighed var ... nok Johnny i 5. klasse, som var englænder. Han havde et lidt stort trekantet hoved, det lækreste mørke hår og var så dejlig, at jeg begyndte til badminton, bare fordi han gjorde. Engang gemte jeg hans skoletaske for at være nær noget af hans og fik helt ondt i hjertet, da han ledte efter den forgæves. Jeg sneg den på plads igen midt i timen, da jeg bad om at gå på toilettet. Intet hjalp – han var totalt uinteresseret i mig. Jeg var virkelig chokeret over, hvor fantastisk det var og hvor ondt det gjorde at være SÅ forelsket. Og den dynamik har jo ikke rigtig ændret sig siden – det er stadig fantastisk og gør ondt, men måske lever jeg bedre med det nu.

Jeg blev uretfærdigt behandlet, da ... jeg til en eksamen blev beskyldt for at have fået hjælp til en stor opgave, som jeg bestod med udmærkelse. Jeg får stadig åndenød af raseri over, at eksaminator blev ved med at fastholde, at jeg ikke havde skrevet det hele selv – selvom det var nøjagtig det, jeg havde gjort. Jeg har en mistanke om, at hans holdning skyldes fordomme, og det er helt uacceptabelt.

Jeg hader når ... mennesker opfører sig ondskabsfuldt med vilje overfor andre - vold, voldtægt, bagvaskeri, uansvarlighed, ligegyldighed. Vi mennesker har kun hinanden, og vi skal behandle hinanden ordentligt, så vi fremmer livet, relationerne og kærligheden, for det er virkelig det eneste, der er værd at dyrke.

Den bedste periode var ... Dem har jeg heldigvis mange af. Men mine to barsler var fantastiske: at hengive sig så meget til et andet menneske, der er så afhængig af dig hele tiden, er en vidunderlig oplevelse og erfaring.

Jeg vil aldrig gentage ... at være med til at mobbe nogen, som jeg desværre gjorde i folkeskolen. Vi havde to drenge i klassen, som på hver sin måde stak ud, og det er så vildt at tænke på, at selv lærerne var med til at mobbe dem i timerne. Det ville heldigvis aldrig finde sted i dag.

Gode, maskuline egenskaber ved mænd er ... stærk fysisk energi. Handlekraft. Indre ro og selvtillid. Beskyttelse. Åbenhed og sårbarhed. Og især humor og selvironi. Men måske er det vigtigste faktisk personlig integritet: at de står ved dem, de er, og det, de siger.

Jeg drømmer om at ... skrive en international bestseller. Det ville være så fantastisk, fordi det samtidig ville betyde, at jeg har bidraget med noget, som mange mennesker kan bruge til noget positivt i deres liv. Men ellers er jeg mest optaget af, at mine børn får gode liv som voksne.

Det er provokerende, når folk ... er ligeglade med andre. Ikke gider gøre sig umage, når andre mennesker er afhængige af dem.

Jeg burde sige undskyld til ... Faktisk er det noget, som jeg gør tit. Siger undskyld. Lige så snart jeg kan mærke, at jeg har gjort noget, som jeg ikke selv synes er o.k., eller gør andre kede af det, tager jeg fat i personen og siger det. Men der er sikkert en eller anden, som jeg burde sige undskyld til… f.eks. de to drenge i min folkeskoleklasse.

Jeg oplevede noget overnaturligt ... i vores hus i Gentofte, hvor vi havde spøgelser i et særligt hjørne i stuen. Det føltes som en slags tilstedeværelse af energi, af skygger, der gik forbi, og en aften blev jeg simpelthen så irriteret over det, at jeg råbte ud i stuen, at de skulle se at fise af, og at de ikke var velkomne. Og så smuttede de. De kom tilbage senere, og så sendte jeg dem ud af huset igen. Vi havde en meget jordbunden au pair-pige dengang, som jeg en dag helt tilfældigt nævnte det overfor, og så blev hun fuldstændig hvid i hovedet, for hun havde nemlig også lagt mærke til dem og troede, at hun var blevet skør, for hun troede ikke selv på spøgelser.

Det bedste råd, jeg kan give til en på 15 år, er ... To ting gør os lykkelige: gode relationer, og at vi bidrager med noget, som vi kan lide at gøre. Så sørg for at inddrage mennesker i dit liv, som betyder noget for dig, også selvom det nogle gange koster. Og find ud af, hvad der virkelig gør dig glad at bruge tid på, så du kan arbejde med det, når du bliver voksen. Og som det sidste: Vær nysgerrig! Det åbner livet, dit hjerte og dit sind – og så er du godt på vej mod et godt og meningsfuldt liv.