Kultursociolog Emilia van Hauen giver fem gode råd til, hvordan du som autoritet genvinder respekten og overvinder ubehagelige episoder.

Hvad skal man gøre for at sætte sig i respekt, hvad enten man er skolelærer eller buschauffør?

Det vigtigste er, at du har respekt for dig selv. Man opfanger hurtigt, hvis en person siger noget, vedkommende ikke rigtig selv tror på. I dag følger autoritet mere personen end positionen. Hvis en politimand er usikker, er det fordi manden under uniformen er usikker. Derfor handler det om at arbejde med og udvikle sin egen personlige tyngde.Hvordan skal man forholde sig, hvis der er optakt til et verbalt eller voldeligt overfald?

Du skal først og fremmest læse situationen – er det noget, du selv kan håndtere, eller skal du have hjælp.

Som f.eks. skolelærer er det i høj grad et spørgsmål om at tage autoriteten, fordi du er autoriteten. Når lærere får problemer, kan det skyldes, at de undergraver deres personlige og faglige troværdighed. Derfor skal du vise, at du vil noget med børnene og har en klar intention. Der skal være en god grund til, at man har lyst til at følge en person. Det handler om at skabe en virkelighed, som andre har lyst til at være en del af – og udvise gensidig respekt.

Vis aldrig nederlag

Hvad er det værste, man kan gøre, hvis man er udsat for en ubehagelig situation?

Det værste er, at lade dem se, at du har tabt. At du mister kontrollen over situationen og viser, at du lader dig gå på af, at de forsøger at få dig ned med nakken. Danskere er ikke vant til at tænke i magt. Derfor kan det for nogle skolelærere såvel som forældre være en udfordring at tage det synlige lederskab over børnene.Hvad skal man gøre, hvis man er vidne til overgreb?

Hvis du føler, at du kan håndtere situationen, skal du tage lederskabet på dig og gribe ind. Står to mænd og slås, og den ene har rygmærke på, så skal du nok ikke blande dig – men ringe 112.Hvordan skal man tackle det efterfølgende, hvis man er blevet overfaldet fysisk eller verbalt?

-Personligt har jeg en meget praktisk tilgang til terapi. Hvis jeg ikke kan løse tingene selv, så gør jeg noget ved det og opsøger professionel hjælp. Så det vil jeg anbefale, hvis man har været udsat for et overgreb.