Lyt til artiklen

Vil du lytte til artiklen?

Køb et Digital Plus-abonnement og lyt med det samme.

Vil du lytte til artiklen?

Køb et Digital Plus-abonnement og lyt med det samme.

Hvert tredje seksuelle overgreb på et barn bliver begået af en kvinde. Det anslår en af landets førende eksperter inden for seksuelle overgreb. De kvindelige krænkere er et af de mørkeste tabuer i vores samfund, men ifølge psykolog Marianne Gram er danskerne ved at få øjnene op for det uhyggelige fænomen.

- Jeg oplever, at der de seneste otte år er sket en udvikling. Der er flere og flere, der ved, at det foregår. Jeg kan mærke en klar udvikling. Man tror på børnene og ved nogenlunde, hvordan man skal agere i situationen.

Alle profesionelle led er blevet meget dygtigere til at håndtere problemet. Tidligere benægtede man, at fænomenet fandtes. Nu taler man om det, fortæller Marianne Gram, som har beskæftiget sig med kvindelige krænkere i 20 år.

Flere end vi tror
Hun mener, at de kvindelige krænkere findes i et meget større omfang, end vi umiddelbart regner med.

- Det ville dog ikke forbavse mig, hvis det reelle tal lå højere. Jeg plejer at sige, at en tredjedel af overgrebene bliver begået af kvinder, fortæller Marianne Gram.

Den danske udgave af børnetelefonen har ikke lavet en lignende undersøgelse. Hos det kristne rådgivningscenter for incestofre, KRIS, har læge og familieterapeut Vibeke Møller daglig kontakt med ofre for kvindelige krænkere.

Også hun mener, at kvindelige krænkere har et større omfang i Danmark, end statistikkerne viser.

Kvinder er mere voldelige
Ifølge Marianne Gram er der stor forskel på om et seksuelt overgreb begåes af en kvinde eller en mand.

- I mange år har man sagt, at det må være meget nemmere at blive udsat for en kvindelig krænker end en mandlig krænker. Men det er lige modsat. Ofrene af kvindelige krænkere fortæller, at kvinderne bruger ekstremt meget vold.

Andre læser også