Han ville sørge for andre til det sidste: Harald Nielsen videregav sine forretninger måneder før sin død

I dag tager hundredevis af mennesker afsked med fodboldlegenden Harald Nielsen. I l live var han fuld af vigør. På fodboldbanen, hvor han opnåede legendestatus. Men også når man stiller skarpt på forretningsmanden Harald Nielsen, der efterlader selskaber, 4 direktørposter og 17 bestyrelsesposter og adskillige millioner.

Log ind på BT PLUS os læs hele artikelpakken om Harald Nielsen, der ikke lod sig drive af bundlinien - hans begejstring lå i mennesker med en god idé.


Ville sørge for andre til det sidste: Harald Nielsen videregav sine forretninger måneder før sin død

I dag tager hundredevis af mennesker afsked med fodboldlegenden Harald Nielsen. I l live var han fuld af vigør. På fodboldbanen, hvor han opnåede legendestatus. Men også når man stiller skarpt på forretningsmanden Harald Nielsen, der efterlader selskaber, 4 direktørposter og 17 bestyrelsesposter og adskillige millioner.

Bundlinjen var ellers ikke det, som drev ildsjælen. Lod han sig begejstre af et menneske, af en idé, var han klar til at investere.

»De ting, han var involveret i, spænder meget bredt. Der var ingen rød tråd. Var konceptet og personerne bag projektet spændende, så var min fars interesse allerede vakt. Hvis han mødte nogle ildsjæle, så tror jeg næsten ikke, han havde nogen grænser for, hvad han ville kaste sig ud i,« siger Heidi Madsen, der er datter af Harald Nielsen og direktør i firmaet Rudi & Harald A/S, der bl.a. importerer modevarer fra Italien.

Firmaet blev grundlagt i 1971 af Harald Nielsen i forbindelse med, at han afsluttede en fornem karriere i italiensk fodbold, hvor han to gange blev ligatopscorer i støvlelandet samt verdens daværende dyreste fodboldspiller.

Harald Nielsen, med det folkelige kælenavn ’Guld-Harald’, sov ind tirsdag aften den 11. august, 73 år gammel, efter en længere tids kamp mod prostatakræft. I dag begraves han i Skovshoved Kirke.

Fra fodbold til modevarer

Bedrifterne i erhvervslivet, efter at fodboldstøvlerne blev lagt på hylden, bekræfter datterens beskrivelse af ildsjælen.

Harald Nielsen var bl.a. bestyrelsesformand for FC København i årene 1992-97, han var med til at få indført professionel fodbold i Danmark, og foruden familiefirmaet, der importerer modevarer fra Italien, var Harald Nielsen også medejer og bestyrelsesformand i it-iværksættervirksomheden Loyalty Holding A/S, som blev stiftet sammen med Peter Kisbye i 2003.

»Han var en rigtig ildsjæl. Når han troede på ting, kunne det kun gå for langsomt. Han var den ældste i vores bestyrelse, men han ville have, at der skulle der ske noget hele tiden: vi skulle ud ad jordvejen. Gik tingene lidt trægt, blev han blot endnu mere utålmodig. Han var ekstremt visionær, og han var god til at holde os til ilden,« fortæller Peter Kisbye, medejer og adm. direktør i it-iværksættervirksomheden.

Næse for erhvervslivet

Han tilføjer, at Harald Nielsen også ’havde næse for erhvervslivet’, og var ’lynhurtig til at fange ting på et overordnet niveau’.

Trods en dødelig kræftsygdom var fodboldlegenden længe en ukuelig optimist, som på sit sygeleje ikke tøvede med at kaste sig ind i nye projekter, han brændte for.

Heidi Madsen fortæller, at et af de sidste nye skud på stammen var Eventyrteatret, hvor hustruen Rudi er bestyrelsesformand. Teatret har en dramaskole med 300 børn og opfører hvert år nye familiemusicals, hvor alle medvirkende er børn og unge.

»Han kunne slet ikke stå for det, og selvfølgelig skulle han blande sig. Han fik denne idé, at det skulle have en sponsorklub, som han får stablet på benene, og som betyder, at teatret har fået noget kapital.«

I forsommeren, var hans tilstand kritisk. I al ubemærkethed udførte Harald Nielsen sin sidste betænksomme plan, da han den 27. maj, små tre måneder før sin død, trak sig ud af direktionen og bestyrelsen i sit holdingselskab Rudi og Harald Nielsen Holding ApS, der var moderselskabet, som ejede familiens forretninger, og hvor en stor del af formuen også var placeret.

Tænkte på andre

»Harald var til det sidste optaget af at tænke på andre mennesker end sig selv, og det var han også i denne sammenhæng,« fortæller Harald Nielsens revisor Kenn Elmgren til BT og uddyber.

»Det er ikke et udtryk for en afvikling af noget, men en praktisk foranstaltning, hvor han gerne ville give børnene en lille smule i forlængelse af, at han gik bort herfra, mens Rudi skulle fortsætte med resten og finde ud af, hvad hun vil gøre med det i ro og mag.«

At han tænkte på familien, er ingen overraskelse. Harald Nielsen var om nogen et familiemenneske.

Virksomhederne blev ofte drevet i parløb med hustruen Rudi Nielsen, som Harald Nielsen mødte som 19-årig, da han medvirkede i succesfilmen ’Far til fire med fuld musik’ i 1961, hvor datidens populære fodboldspiller var Lille-Pers fodboldtræner.

Enestående kærlighed

Her blev det også til et kys til Pers kønne og altid hjælpsomme storesøster Mie, som på det tidspunkt var 17 år gammel.

Rudi, som Mie hed i den virkelige verden, og Harald Nielsen blev efterfølgende gift i 1963, og det er siden blevet en velkendt historie, at indspilningen blev begyndelsen på en enestående kærlighedshistorie, hvor Rudi og Harald sov, arbejdede og rejste sammen.

Rudi har siden fortalt Billed Bladet om ægteskabet:

»Harald kom tit med blomster, selv om jeg nogle gange skældte ham ud, fordi vi jo havde så mange ude i haven. Men han var så sød. Vi sagde aldrig godnat til hinanden uden at sige, at vi elskede hinanden. Og når vi om morgenen stod i badeværelset, og jeg var lidt utilfreds med spejlet, kunne han sige: ’Hvor er du smuk og dejlig!’ Vi havde det vidunderligt sammen.«

UKUELIG OPTIMIST OG ARBEJDSHEST

Sygdommen stjal aldrig iveren og optimismen hos Harald Nielsen, der til det sidste lå på knæ og knoklede i haven og fik forretningsideer i sygesengen.

I november 2012 afslørede Harald Nielsen første gang over for BT, at han havde fået konstateret prostatakræft. I januar 2013 fortalte Harald Nielsen avisen, at lægerne ikke ville operere ham, fordi kræften havde bredt sig til knoglerne. Guld-Harald garanterede ved samme lejlighed avisen, at han ikke havde tænkt sig at give op af den grund,

Optimismen og iveren efter livet afspejlede sig også i Harald Nielsens forretninger, som han stadig involverede sig i, mens han var kræftsyg.

»Han kunne ikke lægge forretningerne fra sig, mens han var syg. Vi involverede ham også i, hvad der skete, da han ikke længere kunne deltage. Jeg er kommet med billeder af de ting, som vi gjorde i virksomheden, og jeg spurgte om til hans mening. Han er også kommet med ideer, som han havde fået, mens han var sengeliggende, fortæller Heidi Madsen, der igennem en lang årrække har været daglig direktør og designer i firmaet Rudi & Harald, der bl.a. importerer modevarer fra Italien.

Terapi at arbejde

»Foruden alle de ting, han kunne involvere sig i gennem sit arbejde, var han en uovertruffen handyman både i hus og have. Han har ligget på knæ og plantet og klippet. Han har malet og spartlet i huset. Alt ordende han. Det var en slags terapi for ham. Det var en måde at få tankerne væk på, da han blev syg,« fortsætter Heidi Madsen.

Iveren husker Heidi også fra dengang, han var syg med sit hjerte.

»Da han første gang blev syg med sit hjerte for ti år siden, sagde vi til ham, at han skulle taget det med ro. Men for min far blev det først farligt, når han ikke havde noget at lave. Det var hans drivkraft at være i gang med noget.«

EFTERLADER SIG MILLIONER

Begejstringen og succesen gik hånd i hånd for Harald Nielsen, som efterlader sin familie en formue - en solid formue.

Holdingselskabet Rudi og Harald Nielsen Holding ApS, der var moderselskabet, som bl.a. ejede familiens forretninger, og hvor en stor del af formuen også var placeret, havde sidste år en egenkapital på 29,296 mio. kr. i 2014.

Dertil kommer familiens 317 m² store hus i Klampenborg, som ifølge tinglysningen har en ejendomsværdi på 9.800.000 kr. og en grundværdi på 5.493.900 kr. Der er blevet optaget et lån på 4.532 mio. kr. i huset. Ifølge Ekstra Bladet efterlader Harald Nielsen sig også ejendomme i Nordjylland.