Hans Peter Ruwald, 47 kendt sønderjysk dyrlæge og major af reserven brød sammen og fortalte i går Landsretten i Esbjerg, at det var aftalt, at han skulle tage ansvaret for at bortføre og bagbinde en menig soldat under en øvelse i Oksbøl-lejren i maj.

____simple_html_dom__voku__html_wrapper____>Dermed gik en professionel soldat og major, samt en politimand fri for tiltale, så de ikke mistede deres job.



"Jeg er dyrlæge og havde derfor ikke meget at risikere. Jeg kunne beholde mit job, mens de andre ville få virkelige problemer, hvis de mistede deres arbejde.

Politimanden er udlånt fra Rigspolitichefens kontor til forskellige opgaver i forsvaret," fortalte dyrlægen, der i Varde byret blev idømt fire måneders fængsel for en af de tåbeligste handlinger, en officer ved det danske forsvar kan udøve.

Nemlig at misbruge sin stilling overfor en værnepligtig soldat.

Hans Peter Ruwald var indkaldt til en øvelse i begyndelsen af maj sidste år. Han blev godt irriteret over at to soldater, der stod på vagt ved en indkørsel til Oksbøl-lejren, sløsede med deres job.

Han aftalte med en fuldtidsmajor, som var hans chef, at de skulle lave lidt gas med soldaterne.

Dyrlæge, der er kendt for at være en meget stilfærdig og forsigtig mand, var flere gange under hans forklaring ved at bryde sammen i retten. Han fortalte at fire mand kørte frem til vagten i politibilen.

De kaldte på soldaten, som ikke alene respekterede, at det var en major som råbte, men også at han blev kaldt hen til en politibil. Han fik en trøje over høvedet og kørt afsted til en forsøgsgård i Oksbøl-lejren.

Den værnepligtige blev bagbundet med tape og bundet til en stol.

"Der var tale om en krigsøvelse. Intet andet. Det var helt harmløst," forklarede dyrlægen i retten. Den værnepligtige blev tilbageholdt i halvanden time inden han kom fri. Den værnepligtige afviste tilbud om psykologhjælp.

Generalauditør Per Lichtenstein, København oplyser, at sagen med politimanden blev sendt videre til Statsadvokaten i Sønderborg, der afviste at rejse sagen mod politimanden, selvom om denne havde deltaget i aktionen.

Der blev heller ikke rejst sag mod den major, som efter sigende skulle give grønt lys til aktionen.

Hans Peter Ruwald siger, at han ikke forstår, at de andre går fri, selvom de deltog i aktionen.