Sportsdykkere fra Løgstør fandt 700 år gammel stammebåd, mens de demonstrerede undervands-skattejagt for publikum ved Aggersund.

»De andre troede, vi var blevet tossede eller pludselig havde fået dykkersyge«.

Sportsdykker Jens Brix Laursen fortæller begejstret om stammebåden, der har ligget på bunden af Limfjorden siden engang i 1300-tallet. I går kom den op i dagens lys - især fordi Jens Brix Laursen og hans dykker-kollega Svend Erik Østergaard Nielsen var kvikke, da de sammen med flere andre medlemmer af Løgstør Sportsdykkerforening demonstrerede skattejagt under vandet for publikum under indvielse af den nye jollehavn ved Aggersund den 4. august 2002.

Udhulet bøgestamme
»Vi så noget træ stikke frem, og da vi mærkede på det, var det tydeligt, at det var noget som var forarbejdet. Snart kunne vi se konturerne af stammebåden«, fortæller Jens Brix Laursen.

Dykkerne havde gjort et helt usædvanligt fund , og det var ikke så sært at dykkerkammeraterne var lidt skeptiske.

Det mørke træ viste sig at være en 6 meter lang stammebåd. Og den var endda velholdt, selv om den har ligget i Limfjordens vand i mindst 700 år.

Båden er udhulet af en kæmpe bøgestamme, og den har kunnet transportere firefem personer.

Danmarkshistorie
I tæt samarbejde med museumsdirektør Finn Rindom-Madsen fra Limfjordsmuseet, konservatorer fra Nordjyllands amt og marinbiologer fra Frederikshavn har dykkerne fået lov til at deltage i bjergningen af stammebåden. I onsdags begyndte man at suge sand væk fra findestedet på ca. 10 meters dybde ved Aggersundbroen. Derefter blev båden hævet op, og med mange små lærredssnore tøjret til en flåde.

Og mens et par hundrede mennesker interesseret så til, kom den forsvarligt fastsurrede stammebåd derefter på sin sidste rejse og nåede skærtorsdagaften frem til kajpladsen ved Limfjordsmuseet i Løgstør havn.

»Stammebåden har været en vigtig del af livet i Danmark i det meste af den kendte historie. Folk tror i almindelighed at de primitive både kun blev brugt i stenalderen. Men vi ved at de blev brugt på åer og søer helt op til 1800-tallet«, fortæller museumsdirektør Finn Rindom Madsen. Og han er ekstra glad. Hidtil er der kun fundet tre stammebåde i Limfjorden. Og før aktionen i går er det aldrig lykkedes at få en båd op i et helt og ubrudt stykke.

pbo@bt.dk