Lever du i et parforhold præget af skænderier, uenighed, stress og kold luft? Pas på - det kan markant øge din risiko for at dø tidligt af en hjertesygdom. Det fastslår ny forskning.

Hjerteforskerne har fundet ud af, at det såkaldte ’knust hjerte-syndrom’, som det hedder på lægesprog, kan være afgørende for vores livschancer. Og især kvinder risikerer at få problemer med hjertet, hvis de lever i et dårligt parforhold, er stressede og deprimerede.

Hjerteproblemer er nu skyld i flere dødsfald blandt kvinder end kræft.

- Kvinders hjerte er mere sårbart end mænds, så hvis de gennem flere år har haft et dårligt fungerende samliv, forøger det deres risiko for at blive ramt af en hjerte-karsygdom markant, siger Karin Schenck-Gustafsson, førende nordisk hjerteforsker, professor og overlæge i kardiologi ved Karolinska Institutet i Stockholm.

Læs også:

Hun og andre forskere kan se tydelige forandringer i hjertet hos de kvinder, som kæmper med stress og sorg over et skrantende parforhold.

- Stresshormonerne stiger voldsomt, og venstre hjertekammer antager form som en ballon med et smalt skaft. Hjertet pumper dårligt, og derfor kan denne tilstand være livstruende, siger professoren.

Slår alarm

Maria Hirse har skrevet bogen "Kvinde - kend dit hjerte". Hun mener, at sorg og depression i bl.a. hendes eget tilfælde har været med til at accelerere hendes hjertesygdom.
Maria Hirse har skrevet bogen "Kvinde - kend dit hjerte". Hun mener, at sorg og depression i bl.a. hendes eget tilfælde har været med til at accelerere hendes hjertesygdom. Foto: Claus Bech
Vis mere
I bogen ’Kvinde, kend dit hjerte’, som udkommer nu (L & R), og som har den kendte studievært Maria Hirse som forfatter, slår hun og andre hjertelæger alarm over den større hjertedøds-risiko, som kvinder må leve med.

Læs også:

Eva Prescott, klinisk professor og hjerteoverlæge på Bispebjerg Hospital, oplyser, at kvinder tåler stress dårligere end mænd, og at depression, som ofte følger med stress, fordobler kvinders risiko for hjertesygdom.

- Vi ved ikke med sikkerhed, hvorfor der er en sammenhæng mellem depression og hjerte-kar-sygdom, men nogle mener, at blodpladerne klistrer sig sammen og danner klumper, når man er deprimeret. Signalstoffet serotonin har også betydning for blodpladerne, og serotonin er jo det, man er i underskud af, når man er deprimeret. Men en del af forklaringen kan også være manglende overskud til at ændre sin livsstil i en sundere retning, og dårligere opfølgning i forhold til at tage den anbefalede medicin i lang tid og deltage i rehabilitering, siger professor Eva Prescott i den nye bog, der udkommer på tirsdag.

Stor guide:

Kvinder mest udsat

Ifølge Eva Prescott betyder det rigtig meget - især for kvinder - at have et godt socialt netværk, herunder et trygt og velfungerende parforhold. En undersøgelse viser således, at de hjertesyge, der har et dårligt eller manglende netværk, oftere bliver indlagt på hospitalet. Hjertesygdom er faktisk den eneste sygdom, som man ved har en tydelig sammenhæng med et manglende eller dårligt socialt netværk.

I den forbindelse har kvinden en klart højere dødsrisiko end manden.

- Fra internationale undersøgelser ved vi, at en del af årsagen kan være, at kvinder bliver underbehandlet. Det ser ud til, at kvinder ikke får en lige så intensiv opfølgning som mænd, de får ikke lige så meget medicin, og lidt færre kvinder får lavet indgreb i form af ballonudvidelse og bypass-operation, siger Eva Prescott, der samtidig understreger, at kønsforskellene herhjemme endnu ikke er tilstrækkeligt undersøgt.

Stor guide: