Familiestrid på kendt fynsk gods - politi og advokater ind i fejde, bl.a. om hvem der har skabt mest gæld.

____simple_html_dom__voku__html_wrapper____>Når krybben er tom, bides hestene. Også i de højere cirkler. Det beviser en bitter familiefejde om millioner af kroner - som vel at mærke mangler - på godset Juelsberg ved Nyborg.

Politiet har været tilkaldt, og nu er advokater klar med det tunge skyts i familiefejden på godset, som er særdeles godt kendt af Dronningen og den øvrige kongelige familie.

Det er faderen, hofjægermester og godsejer Erik Juel, 71, der er blevet rygende uenig med sin 33-årige søn Gregers. Og omvendt.

Sønnen vil leje en betydelig del af det store gods' tomme bygninger ud, men det vil faderen ikke gå med til. Han har ikke tillid til sønnens økonomiske dispositioner og truer med retssag for at stoppe sønnens ideer.

I går havde Gregers Juel foranstaltet åbent hus med henblik på at få udlejet bygningerne, men det blev ikke nogen succes, for faderen har siden annonceringen af det åbne hus hyret den kendte advokat Karoly Németh for at udnytte en ret i testamentet, som skal forhindre sønnen i sit forehavende.

»Min far vil bestemme, og det er sørgeligt, at vi ikke kan komme videre,« siger Gregers Juel, som i 1999 overtog en del af godset og står for bl.a. land- og skovbrugets drift på 850 hektar. Faderen selv bor i godsets hovedbygning, hvor der bl.a. sker udlejning af værelser til turister.

»Det er ikke første gang i verdenshistorien, at man ser, at en søn og en far ikke kan enes. Det er altid trist, når det går sådan, og når det hele kunne have været så godt,« siger Erik Juel.

Erik Juel er bror til Dronningens gode veninde, Birgitta Hillingsø, som er gift med tidligere generalløjtnant Kjeld Hillingsø. Da dette pars ældste søn, Jens, for nogle år siden blev gift, skete det på Juelsberg, og her var både dronning Margrethe og prinsesse Benedikte med til bryllup.

Dronning Ingrid og kong Frederik IX kom meget hos bedstefaderen på Juelsberg, Gregers Juel, og det gjorde Dronningen også som barn.

Ingen guldgrube
Far og søn beskylder hinanden gensidigt for at bruge for mange penge på det kendte gods, der ikke er nogen økonomisk guldgrube. Der er således tale om et gyseragtigt generationsskifte, og da politiet blev tilkaldt, skete det, fordi faderen var sur over, at sønnen vil skaffe sig af med nogle landbrugsmaskiner.

Erik Juel er utilfreds med, at sønnen har formøblet penge på aktiespekulationer og på et fejlslagent eventyr med at sælge tørtoiletter i England. Han mener, at gælden er steget 14 mio. kr., siden sønnen har overtaget sin del af godset, og truer med at foranstalte, at sønnen overhovedet ikke skal kunne overtage godset.

»Det er drømmetænkning fra min fars side, og nu vil han åbenbart godt muntre sig med at bruge lidt penge på advokat. Men kendsgerningen er, at jeg har overtaget min del af godset i 1999. Det står i tingbogen, og det kan man ikke komme udenom,« siger Gregers Juel og slår fast, at aktiespekulationerne kun har kostet 1,6 mio. kr. - og ikke som faderen nævner: tre mio. kr.

Han mener i øvrigt, at det er faderen , som har belastet noget af økonomien på Juelsberg ved at bruge penge fra godskontoen, og at han selv var med til at påbegynde opkøbet af aktier.

»Min far og jeg havde et glimrende samarbejde de første tre år, efter at jeg overtog min del af godset, og jeg har stillet en række betingelser for, at han nok skal få lov til at bestemme, men det har han afslået.

For mig at se er det absurd, at vi ikke skal tjene penge på tomme bygninger, og jeg synes, det ville være ideelt, hvis vi kunne få et firma ind som lejer.

Jeg tror, min far skal have sig en ny revisor, når han kan komme med påstande om, at jeg bare bruger millioner. Jeg prøver at spinke og spare og vil gerne have, at godset kan køre efter markedsøkonomiske principper. Jeg har 10.000 kr. om måneden i privatforbrug. De rækker ikke langt,« siger Gregers Juel.

erla@bt.dk