Dræbergoplen vil igen i år være at finde i store mænger i de syddanske farvande. Det vurderer Ole Tendal, der er Forsker på Zoologisk Museum.

Meget varme og en mild og fugtig vinter betyder at der med sandsynlighed vil være rigtig mange gobler i de danske farvande i år. Det skriver dr.dk/syd.

Goplen er, trods sit navn, ikke farlig for mennesker. Men dens store appetit kan gøre stor skade på fiskebestanden og føre til iltsvind i visse fjorde. Dræbergoplen, der oprindelig er en østamerikansk ribbe-goble, spredte sig sidste år til alle de danske farvande, og på sin vej spidste den både plankton og fiskelarver, hvilket nogen steder førte til en mærkbar nedgang i fiskebestanden.

Derfor appelere forskerne fra Syddansk Universitet og Zoologisk museum til befolkningen om at tage kameraet på nakken og drage på dræbergople-jagt. De vil nemlig gerne have befolkningens hjælp til at kortlægge udbredelsen af den frygtede dræber-gople.

Sidste år var der også en folkeundersøgelse, og den gav 180 indberetninger og goplen på 150 forskellige lokaliteter. Og alt tyder på at situationen bliver den samme i år, da den milde vinter og varmeforsommer giver gopler ideele vækstbetingelser.

Billeder af goplen kan sendes til: ostendal@snm.ku.dk