Tjek regelmæssigt temperaturerne forskellige steder i køleskabet for at undgå fordærvet mad, advarer eksperter.

____simple_html_dom__voku__html_wrapper____>Dit køleskab kan være den værste trussel mod dit helbred.

Danskerne har generelt for dårligt tjek på de temperaturer, de opbevarer maden ved, advarer flere eksperter nu.

Den manglende viden kan resultere i slemme mavetilfælde - i sjældne tilfælde alvorlige madforgiftninger.

»For virksomheder, bl.a. restauranter, er der faste regler om, at de skal have et termometer anbragt i deres køleskabe og regelmæssigt tjekke temperaturen.

Det krav gælder ikke for private husholdninger, men jeg vil klart anbefale alle at købe sig et køleskabstermometer - det fås for få kroner hos en isenkræmmer - og regelmæssigt tjekke temperaturen forskellige steder i skabet. Det er en rigtig god sikring,« siger chefkonsulent Mette Nyborg fra Fødevarestyrelsen.

Ernæringsforsker Orla Zink synes også, det er klogt at få tjek på køleskabstemperaturerne - ikke mindst her i sommervarmen:

»Flere undersøgelser viser, at vi har alt for høje temperaturer i vores køleskabe, typisk mellem syv og 12 grader. Problemet forstærkes af, at vi gør større og større indkøb ad gangen og propper mere og mere ind i køleskabet. Også alt muligt, som slet ikke har behov for at blive opbevaret køligt. Mange propper skabet til med konserves, som bare kræver opbevaring ved almindelig stuetemperatur. Med køleplader, som er dækket af alt muligt, er der ikke ret meget luftcirkulation, og temperaturen stiger i betænkelig grad,« siger ernæringsforskeren.

Ikke koldt på toppen
De fleste køleskabsejere har ofte en fejlagtig viden om, hvor der er koldest og varmest i skabet og det sikreste sted at opbevare tingene, vurderer eksperterne.

»Mange tror, det er koldest øverst oppe i køleskabet. Sådan har mange af os lært os, at det er. Men på moderne køleskabe sidder kølepladen i midten, og det er således der, det er koldest,« siger universitetslektor Ingela Marklinder, der har forsket i vores køleskabsvaner.

I en undersøgelse, hun har lavet, viste det sig, at næsten halvdelen af en gruppe forsøgspersoner valgte at opbevare kødfars og fisk på det forkerte sted i køleskabet, nemlig højest oppe og længst nede, hvor der er varmest.

Omkring 40 procent valgte at opbevare madvarerne, hvor der var varmere end otte grader - altså ikke ved de anbefalede fem plusgrader.

»Mange har desværre slet ikke tjek på temperaturen i deres køleskab. De bilder sig ind, at der er koldt, selv om det i virkeligheden er 11-13 grader varmt,« siger køleskabsforskeren.

Ernæringsforsker Orla Zink gør opmærksom på, at der kan være store forskelle på temperaturerne i forskellige typer køleskabe.

Bl.a. spiller det en rolle, om frostboksen er anbragt for oven eller for neden, ligesom køleelementernes størrelse har betydning.

»Problemerne er selvfølgelig størst med de ældre køleskabe,« fastslår han.

bagge@bt.dk