Du udsætter unødigt dig selv for fare, når du børster tænder i Colgate Total. Tandpastaen indeholder nemlig det bakteriedræbende stof triclosan, som EU nu kalder 'miljøskadeligt' og 'lokalt irriterende'. Stoffet er oven i købet overflødigt.

- Triclosan er miljøfarligt og unødvendigt at tilsætte i tandpasta, da en almindelig tandpasta er tilstrækkelig, hvis man bruger den rigtigt. Man har kun brug for bakteriedræbende stoffer, hvis tandlægen har ordineret det, for eksempel på grund af betændelse, siger Lea Frimann Hansen, der er funktionsleder i Miljøstyrelsen.

Modstandsdygtige
Triclosan har også den virkning, at bakterier udvikler resistens over for det.

- Bakterier, der udsættes for triclosan, kan blive modstandsdygtige over for stoffet. Det er uheldigt, for triclosan ligner et af de stoffer, man behandler tuberkulose med.

Man frygter derfor, at resistensen kan overføres til tuberkulose-bakterierne, så sygdommen bliver vanskeligere at behandle, siger mikrobiolog Ellen Frandsen fra Tandlægeskolen i Århus.

Tilfredse forbrugere
Hos Danmarks Aktive Forbrugere er de tilfredse med EUs beslutning om at »sortliste« triclosan og forstår ikke, hvorfor Colgate bruger det i deres tandpasta.

- Vi er glade for EUs beslutning og ville ønske, at den var kommet noget før. Vi tænkte, at de før eller siden ville komme frem til, at den slags bakteriedræbende midler ikke burde benyttes. Der er efterhånden en tendens til at putte bakteriedræbende midler i alting, siger Klaus Jensen, der er kampagneleder i Danmarks Aktive Forbrugere.

Beholder stoffet
Colgate ønsker ikke at stille op til et interview og vil kun svare på skriftlige spørgsmål. Virksomheden antyder, at den ikke har planer om at fjerne stoffet fra sine tandpastaprodukter.

- Colgate Total indeholder triclosan, fordi det er klinisk bevist, at ingrediensen, når den anvendes i vores unikke og patenterede formel, reducerer bakteriebelægninger og tandkødsproblemer, skriver informationschefen for Colgate-Palmolive A/S, Rita Skånstrøm.mrn@bt.dk