Søren Espersen er ikke nazist. Ungdomsbladet Tjeck skal betale erstatning.

Dansk Folkepartis spindoktor Søren Espersen er ikke nazist, og det LO-ejede ungdomsblad Tjeck skal betale 25.000 kr. i erstatning for at have påstået det.

Det afgjorde Østre Landsret tirsdag.

»Jeg har aldrig følt mig så lettet før i hele mit liv. Det er en frygtelig byrde, jeg har gået rundt med i årevis. Historien har jo cirkuleret rundt i hele verden. Aviser i både England, USA, Sverige og Tysland har skrevet at Dansk Folkepartis pressechef er nazist. Selv i min kones hjemland, Israel, har det stået,« siger en lykkelig Søren Espersen, der fejrede sejren med en frokost med sin datter.

Naziarkiv
Tjeck skrev kort før folketingsvalget i 2001 i artiklen »Pia's pressechef i naziarkiv«, at Søren Espersen i perioden fra 1988 til 1992 stod opført som såkaldt B-medlem i nazisternes medlemsarkiv.

Københavns Byret har tidligere frifundet Tjeck Magazine for injurier, men Østre Landsret omstødte kendelsen og tilkendte Søren Espersen 25.000 kr. i erstatning. Desuden får han 10.000 til at indrykke en annonce i næste nummer af Tjeck.

Tjeck Magazines redaktør, Thomas Møller, er overrasket over landsretsdommen.

»Journalisten skrev artiklen efter grundig research, efter at have talt med Søren Espersen og manden som stod for naziarkivet, nemlig Frede Farmand, så det er svært at forstå, at vi ikke har handlet i den fornødne gode tro.

Slimet ormegård
Dommen rejser spørgsmålet om, hvor meget research der skal til, og det er dybt beklageligt, at danske journalisters arbejdsvilkår på den måde forringes,« lyder det fra Thomas Møller.

Søren Espersen angriber til gengæld arkivar Frede Farmand, som var hovedkilden til Tjeck Magazines historie.

»Den, der bevæger sig ind i Frede Farmands univers, stikker hånden ned i en slimet ormegård, og der er ikke særlig rart at være,« siger Søren Espersen, der mener, at artiklen i Tjeck kostede ham en plads i Folketinget ved sidste valg.

karker@bt.dk

Andre læser også