En skuespiller spiller Jesus Kristus under en genopførsel af Jesu korsfæstelse på langfredag.  
En skuespiller spiller Jesus Kristus under en genopførsel af Jesu korsfæstelse på langfredag.   Foto: MARCO BELLO

Den version af Jesus på korset, vi oftest ser her til påske, er måske ikke helt rigtig. Han er snarere et billede på de tider, han blev portrætteret i. Så i dag fejrer vi genopstandelsen med at se på, hvordan Jesus mon i virkeligheden så ud.

Skægget

På mange af de tidligste malerier af Jesus bliver han afbildet uden skæg, hvorimod det i 300-400-tallet begynder at vokse frem. Det er der ifølge lektor Kasper Bro Larsen, Aarhus Universitet, en god grund til:

»På de tidligste malerier er Jesus afbildet som en ung mand med glat hage, men senere bliver han afbildet i stil med tidens filosoffer, som altså bar skæg. Man kan sige, at Jesus fik skæg i takt med, at kirken fik magt. I starten var den jo undertiden undertrykt, men da kejser Konstantin forsøgte at samle Romerriget og brugte kristendommen som samlingskraft, gik afbildningerne af ham fra at være en ung glatbarberet mand til at være en vis, moden mand med skæg.«

Huden

Den pensionerede forsker i retsmedicin, britiske Richard Neave, har forsket i, hvordan Jesus så ud.

Han har ligefrem rekonstrueret hans ansigt ud fra tre kranier fra semitiske mænd, der levede på samme tid som Jesus. Resultatet er en mand med et noget bredere og mørkere ansigt end det, man er vant til at se i en dansk folkekirke.

Richard Neave siger i sine beskrivelser, at man naturligvis ikke ud fra kranierne kan sige, hvilken hudfarve en person har, men at en mand, der har arbejdet udenfor som tømrer i mange år, må have været ret vejrbidt at se på – og desuden være temmeligt muskuløs.

Det fredfyldte ansigt

Jesus var jo ikke hvem som helst, så det kan godt være, at han tog korsfæstelsen med ophøjet ro. Men ifølge Lasse Spang-Olsen, som for to år siden lod sig korsfæste på Filippinerne, så gør det ikke overraskende ret ondt.

Den tidligere stuntman siger: »Jeg havde komplet undervurderet, hvordan det er at få ti centimeter lange søm gennem hænder og fødder. Jeg tænkte, at jeg havde prøvet så meget andet ubehageligt i mit liv, og at det måtte være en ret forudsigelig og overkommelig smerte – men dér tog jeg fejl. Det gør vældigt ondt! Det er vigtigt for mig at understrege, at jeg ikke blev korsfæstet som en manddomsprøve eller for blær, men at det var et seriøst forsøg i forbindelse med en film, hvor jeg ville afprøve, om en ikke-religiøs kan blive religiøs. Det er den mest fantastiske oplevelse, jeg har prøvet i mit liv, og jeg er virkelig glad for at have fået chancen. Og til dem, der ikke selv har prøvet at tale med Gud – eller hvem det nu var, jeg havde fat i – så kan jeg oplyse, at det er en meget fredfyldt fornemmelse – på trods af smerten.«

Øjnene

Jesus havde næppe blå øjne, sådan som nogle statuer eller malerier antyder, men brune som de fleste mennesker i det nordlige Israel på den tid.

Havde han haft blå øjne, havde det været noget af et særsyn, og det havde ikke været nødvendigt for Judas at give ham det berømte kys for at udpege ham.

Ifølge lektor Morten Warmind fra Københavns Universitet er der i Bibelen ingen beskrivelser af, hvordan Jesus så ud:

»Det har ikke været det vigtige i forhold til hans virke. Det er det ene – det andet er, at han nok har lignet de fleste andre på den tid, med brunt hår og brune øjne, så derfor var der ikke nogen grund til at beskrive ham.«

Asad Shah

Lændeklædet

På Jesu tid var korsfæstelse en straf, som også indeholdt et element af ydmygelse. Derfor blev den korsfæstede klædt af, og der er da også i Bibelen en beskrivelse af, at de romerske soldater deler Jesu tøj mellem sig.

Men ifølge lektor Morten Warmind fra Københavns Universitet er der en indlysende grund til, at Jesus er afbildet iført lændeklæde – alt andet ville virke distraherende i kirken.

»Det er først meget sent i historien, at man begynder at afbilde Jesus som korsfæstet, og i mange af de første versioner er han fuldt påklædt og sejrende. Den lidende Jesus er kommet til senere – men hvis han var nøgen, ville det simpelthen være for ydmygende.«

Håret

I mange fortolkninger og blandt andet i »Den sidste nadver« af Leonardo da Vinci har Jesus langt flagrende lysebrunt hår. Dette var nok ikke så sandsynligt. For selv om Jesus var fra Nazareth, var han ikke såkaldt nasiræer.

Nasiræere var ikke, som nogen tror, indbyggere fra Nazareth, men derimod folk, der havde afgivet løfte om bl.a. ikke at klippe deres hår. Samson var en af dem, men deres løfte gik også ud på, at man ikke drak vin. Og det gjorde Jesus. Bl.a. til Den Sidste Nadver, hvor han sagde til sine disciple:

»Når I drikker af vinen og spiser af brødet, skal I huske mig. Så er jeg hos jer.« Jesu hår er ikke beskrevet noget sted, men Paulus skriver i Første Korintherbrev om den rette længde på mænds og kvinders hår, at »det er en vanære for en mand at have langt hår«.

Påskeæg

SMS

Hitter på Facebook

Mere fra Få første måned for 9 kr.