Den dansk-jugoslaviske filmskuespiller, Dejan Cukic, slipper efter alt at dømme for at blive indrulleret i den jugoslaviske hær eller anbragt bag tremmer i Beograd.

Selv ønskede Dejan Cukic i går ikke at sige noget om sin situation. Han er formentlig bange for at forværre sin sag - eller fornærme de serbiske myndigheder.

Men ifølge den danske attaché i Beograd, Karsten Christensen, forventer Dejan allerede i løbet af få dage at blive lykkeligt genforenet med sin hustru og sin seks-årige datter i København.

Han står dog foran endnu et retsmøde i Beograd i morgen eller overmorgen, inden han kan rejse hjem.

Vennen og filmkollegaen Slavko Labovic talte i går med Dejan.

"Han har fået sig en slem forskrækkelse, og det er synd for ham. Men han har det godt," siger Labovic.

Dejan Cukic blev torsdag anholdt og isolationsfængslet i et døgn, da han ankom til den jugoslaviske hovedstad Beograd for at lave research til den kommende filmatisering af Leif Davidsens bog "Den serbiske dansker".

34-årige Dejan anede intet om, at det serbiske styre få dage forinden havde hævet værnepligtsalderen fra 27 til 35 år. Dejan har boet i Danmark i 22 år, men er jugoslaviske statsborger og dermed værnepligtig.

Mandag blev han fremstillet for en dommer, sigtet for at have unddraget sig militærtjeneste i den jugoslaviske hær. Efter forhøret blev han sat på fri fod.

Ifølge B.T.s oplysninger lykkedes det Dejan at overbevise dommeren om, at det ville være ødelæggende for hans danske filmkarriere, hvis han pludselig skulle tvinges i trøjen - og at han i øvrigt har et forsørgeransvar for sin kone og barn i København.

"De serbiske myndigheder er lydhøre for fornuftige argumenter," siger Slavko Labovic, som ud over at være ven med Dejan, også er formand for den serbiske forening i Danmark.

"Serbien er truet af en fredsforstyrrer, NATO, og derfor bliver man nødt til at tage sine forholdsregler, som det er sket ved at hæve værnepligtsalderen. Med et statsborgerskab følger ikke kun privilegier, men også forpligtelser, bl.a. pligten til at forsvare sit land," siger Labovic.

Han henviser til, at også danske soldater bliver retsforfulgt, hvis de f.eks. løber fra en kontrakt om at gøre tjeneste i Den Danske Brigade.

"Det kan danskere godt se rimeligheden i. Man er nødt til at være loyal over for sit fædreland," siger Slavko Labovic, som kun ønsker at kommentere vennen Dejan Cuciks sag på det rent personlige plan.

I princippet kan unddragelse af militærtjeneste straffes med seks års fængsel, men Dejan Cukic regner altså selv med at slippe uden videre tiltale.

Dejan Cukic er kendt fra bl.a. filmene "I Kina spiser de hunde" og"D-dag" og den populære DR-serie Taxa.