Tomat, tomat og atter tomat, lyder sloganet fra Beauvais. Og det kan de knapt selv leve op til, men det er langt fra alle slags ketchup, der smager af solmodne tomater

Det lyder måske mærkeligt, når nu det hedder tomatketchup. Og der er fyldt med tomater på etiketterne. Men fire eksperter vendte mundvigene nedad. Hele fem ud af ti forkellige slags ketchup er næsten helt uden tomatsmag.

Vinderne er til gengæld fulde af solmodne tomaters delikate smag. Beauvais er den bedste, mens Heinz bliver nummer to, begge i den økologiske version. De får prædikatet 'intens tomatsmag'.

Topkarakter – seks tomater til den.

Populær Beauvais
Beauvais får en flot andenplads og fem tomater. De små, håndvenlige flasker er desuden populære hos forbrugerne.

- Det er helt klart den bedste. Beauvais Økologisk slår de andre – her er der ægte smag af tomat og tomatstruktur. Den ville vi selv købe, siger Signe Halling.

Jacobsen og Ditte Marie Brandt, studerende på Suhr´s Seminarium:

- Der er stor forskel på de ti flasker. Den økologiske fra Beauvais er den eneste rigtige ketchup, der minder om ægte tomater, både i duft, smag og fyldig konsistens, siger Michael René Jensen, adjunkt.

X-tra fra SuperBrugsen er godt nok billig, men den smager surt, nærmest af rugbrød. Til gengæld er den ønskede tomatsmag nærmest ikke eksisterende.

Den klassiske Mutti fra Italien vinder på sit udseende.

- Det er ren nostalgi, og den jeg helst ville have stående i mit køleskab, siger Signe. Og tilføjer:

- Men ikke, når man har smagt den. Den smager mest af sukker.

Mutti taber testen, fordi den scorer rent 0 i tomatsmag.

Den almindelige Beauvais er også uden ret meget tomatsmag, og for sød. Den er desuden for syrlig, men kan lige spises.

Den almindelige Heinz er endnu dårligere og uden ret meget tomatsmag. Den får kun sølle to tomater.

Endelig er Best absolut ikke blandt de bedste. Men til kun fire kr. er det testens absolut billigste. Og den smager rimeligt, men med meget lille tomatsmag. Desuden er den testens rekordholder, når det gælder sukker. Hele 34 g pr. 100 g.

Men er ketchup ikke sundt med alle de tomater, der trods alt er i?

- Nej, der er alt for meget sukker i og det meste ketchup er rene saltbomber, så derfor skal man faktisk undgå overdreven indtagelse, advarer Preben og Michael René.

Der er op til tre gange så meget sukker som det man finder i en almindelig sodavand.

Til gengæld er det oftest naturlige farver i ketchup, og hvis du skal undgå fedt, så er der næsten ingen fedt i nogle af de ti slags ketchup.

Så hvis det typiske indtag er på 50 gram ketchup til to pølser og et brød, svarer det til over en tredjedel af behovet for salt, og sukkeret feder, skal du huske.

Derfor anbefaler de to ernæringseksperter et rigtigt måltid med ketchup om måneden, og så ellers vænne sig til at undgå for meget af den røde tomatsovs.

Køb roligt de økologiske. Eller prøv de nye, sukkerfri versioner. De er alle bedre end de almindelige.

Og overraskende nok er de to billige bøtter fra Netto og SuperBrugsen, nemlig Bähnckes, børneketchup, slet ikke så ringe endda, som Signe og Ditte sagde.

Se de ketchup-produkter, som B.T. og Suhrs seminarium har testet