Det er slut med bydelsråd i København efter valget torsdag, også hvad gælder de eksisterende fire i Valby, Kgs. Enghave, Nørrebro og Østerbro. Både Socialdemokratiet, Konservative og SF i København oplyser til Ritzau, at de mener, at bydelsforsøgene må ophøre ved slutningen af 2001.

Det skal ses som en konsekvens af bydelsafstemningen torsdag, hvor 65,8 procent stemte nej til flere bydelsråd i hovedstaden.

"Vi har set skriften på væggen efter afstemningen, og der bliver ikke bydelsråd i København i den kommende fremtid, siger SF's Martin Günther, der er medlem af borgerrepræsentationen og bydelstalsmand for partiet.

SF havde håbet på et ja ved bydelsvalget men accepterer nu, at nedlægge de fire eksisterende bydelsråd inden slutningen af 2001.

Hos de konservative, som hele tiden har været imod en udvidelse af bydelsrådene, er man glad for at det store nej.

"Vi har hele tiden været imod projektet og nu må bydelsrådene stille og roligt klinge ud. De får et år til at føre opgaverne tilbage til Københavns Kommune og nedlægge deres administration," siger kultur- og fritidsborgmester Hans Thustrup Hansen (C).

Hans Thustrup Hansen tror, at det først og fremmest er, hvad han kalder bydelsrådenes mange fadæser, der har afgjort valget. Borgmesteren peger på hjemmehjælpen, der forsvandt, på Østerbro, den uforsvarlige økonomi i Kgs. Enghave og stridigheder mellem borgere og bydelsråd på Nørrebro som eksempler på sager, der har påvirket vælgerne.

Overborgmester Jens Kramer Mikkelsen (S) har taget det markante valgresultat til efterretning:

"Jeg ser resultatet som et håndslag til København. Det er et signal om, at københavnerne ønsker en hel og udelt by," siger han.

Hos Venstre mener man også, at de nuværende bydelsråd skal nedlægges efter bydelsafstemningen. Men man bør dog tage valbyborgernes ja til bydelsråd alvorligt.

"Der bør udskrives valg i Valby, om hvorvidt de skal være en selvstændig kommune. Det må være rimeligt, at man noterer sig, at bydelen har sagt ja til eget bydelsråd.

Selvom vi afskaffer de øvrige, må vi respektere Valby og give dem tilbuddet, om de vil være en selvstændig kommune," siger bygge- og teknikborgmester Søren Pind (V).

Hvis valbyborgerne stemmer nej til en selvstændig kommune, skal de ikke istedet kunne beholde deres bydelsråd.

Vælgerne har stemt nej til bydelsrådene, og derfor skal der ikke længere være bydelsråd i Københavns Kommune, mener Søren Pind. /ritzau/