Militante autonome fra Danmark træner til gadekampe i Göteborg.

Danske venstrefløjsaktivister er med fremme i forreste række, når EU-topmødet i Göteborg i næste uge skal stoppes. I månedsvis har de mobiliseret - med det ene mål at smadre topmødet og få statslederne til at flygte ud af byen.

De mest aggressive toner lyder fra det autonome miljø omkring Ungdomshuset på Jagtvej i København. Her arrangerer danske antifascister regulære træningssamlinger for at forberede den aktion, der skal forhindre topmødet i at blive gennemført.

Under navnet »Antifascistisk Aktion« varmes der op til gadekamp, og gruppen er klar til at smage svensk politis hjemmerørte knippelsuppe og vil ikke stå uden plaster, hvis blodet skulle flyde. For alle tilfældes skyld har forsamlingen organiseret sig med både en »førstehjælpsgruppe« og en »retsgruppe«, hvis nogen skulle blive fængslet.

»Det er helt klart vores mål at blokere topmødet. Sammen med vores søsterorganisationer i Norge, Sverige og Nordtyskland er vi i gang med at koordinere, hvordan vi kan trænge ind og hindre politikerne adgang til mødet. Vi har lavet sikkerhedsdragter af skumgummi, fordi vi ved, at politiet i Sverige slår med knipler, selvom de står over for ikke-voldelige demonstranter,« siger en af initiativtagerne, Christian, der ikke vil oplyse sit efternavn.

At aktionerne er ikke-voldelige, betyder imidlertid ikke, at de er fredelige. På en hjemmeside beskriver organisationen, hvordan aktivisterne vil medbringe hockeyudstyr og hjelme, der skal mindske effekten af »politiets vold«.

Christian afviser, at gruppen vil være bevæbnet under aktionen i Göteborg, men han vil ikke udelukke voldelige konfrontationer med politiet.

»Jeg kan godt forstå, hvis nogen slår igen. I den slags konfrontationer kommer temperamentet op at køre, og hvem gider i øvrigt finde sig i at blive slået eller ført væk med vold af politiet. Der er jo grænser for, hvor meget man gider finde sig i,« siger Christian, der selv har deltaget i tidligere dramatiske konfrontationer med politiet.

Så sent som i mandags var der arrangeret træningslejr i Ungdomshuset, hvor de sidste kampteknikker blev indøvet.

Klædt fornuftigt på med skumgummi under tøjet, hjelme eller gasmasker samt skridt- og knæbeskyttere vil demonstranterne være klar til knippelslag fra politiet under fredagens forsøg på at trænge ind på topmøde-området omkring messecentret »Svenska Mässan«.

»Agér, blokér, sabotér,« lyder kampråbet blandt den skønsomme blanding af venstrefløjsaktivister og militante antifascister fra hele Europa, der samles i Sverige samtidig med de 15 EU-regeringsledere og den amerikanske præsident George W. Bush. I alt venter politiet op imod 25.000 demonstranter.

Inspirationen kommer fra lignende konfrontationer i Prag, Nice og Seattle. Med den vanlige sikkerhed omkring den slags møder vil forsøget på indtrængning uundgåeligt udløse gadekamp.

Politiet i Göteborg er da også godt rustet til topmødet. Flere tusinde betjente vil være synlige i Göteborgs gader - eller gemt af vejen for det tilfælde, at situationen spidser til.

»Der er rygter om, at nogen vil forsøge en indtrængning på topmøde- området. Men vi tror ikke, at det vil ske. Vi har en god dialog med demonstranterne, og vi forstår hinanden,« siger informationschefen i Göteborgs Politi, Bengt Staaf.

Demonstranterne har selv regnet ud, at svensk politi maksimalt vil kunne mønstre 3.000 betjente.

»Vi stiller med 1.000 betjente plus mindst 1.000 mere. Men det nøjagtige antal betjente vil jeg ikke oplyse af taktiske grunde,« siger Bengt Staaf.

Adskillige hundrede danske vesntrefløjsaktivister rejser til Göteborg - heraf regner Antifascistisk Aktion med at mønstre mellem 300 og 400 danske aktivister i Göteborg.

Mange af demonstranterne er helt unge, som i øjebklikket har travlt med at gå til studentereksamen.

En af dem, der ikke tager af sted, er Mads Trærup, der sidste år sad fængslet i Prag i mere end to måneder efter sin deltagelse i de voldsomme demonstrationer under Verdensbankens møde i den tjekkiske hovedstad.

»Jeg har hjulpet med mobiliseringen, men jeg bliver selv hjemme. Det ligger for tæt på mine oplevelser i Prag. Det er kun et halvt år siden, jeg sad fængslet dernede, og jeg ved jo godt, hvad der skal ske i Göteborg,« siger Mads Trærup, der ikke er medlem af den militante gruppe Antifascistisk Aktion.