Forskere fra hele verden konkurrerer om at finde det bedste landingssted til den første bemandede mission til Mars. Danskere er med i kampen.

Kan vi lande sikkert på Mars? Og hvis vi kan, hvor skal vi bo? Hvad skal vi leve af?

Spørgsmålene hober sig op i takt med, at 2030’erne, hvor NASA planlægger at sende den første bemandende mission til Mars, nærmer sig.

Nu er en række internationale forskere, deriblandt to danske, klar med et bud på, hvor de første mennesker skal lande på den røde, støvede og kolde planet.

Vi foreslår et område på Mars’ nordlige halvkugle, der hedder Deuteronilus Mensae. Her er gletsjere og derfor også vand, siger Christine Schøtt Hvidberg fra Center for Is og Klima på Niels Bohr-instituttet i København.

Hun og Kjartan Münster Kinch, der er adjunkt samme sted, har i flere år undersøgt Mars’ gletsjerområder i et stort NASA-projekt, hvor målet har været at finde mulige beboelsessteder på den røde planet.

De har via satellitter strålet med radiobølger gennem Mars’ isede overflade og brugt de samme metoder, som når de i dagligdagen udforsker Grønlands indlandsis og daterer forhistoriske iskerner.

Vi har undersøgt, hvorvidt der er ren is under det øverste lag i overfladen eller ej. Det tror vi, at der er, hvilket gør Deuteronilus Mensae til et ideelt sted at lande i fremtiden, siger Christine Schøtt Hvidberg til Videnskab.dk.

Området er blot ét forslag af mange, men fordelen ved det mere kuperede gletsjerlandskab er adgangen til potentielt drikkevand, forklarer Christine Schøtt Hvidberg.

Hvis man er astronaut på en fremmed planet, skal man have adgang til vand. Der er andre, der foreslår steder mere nær ækvator, hvor der er varmere.

Med kemi vil de forsøge at omdanne vanddampen, der er i Mars’ atmosfære til flydende vand. Men vi mener, at det er lettere at have adgang til ren is fra gletsjerne, siger hun.

NASA har fremsat tre kriterier, som Christine Schøtt Hvidberg mener, bliver opfyldt på Deuteronilus Mensae.

Vi foreslår det her område, fordi det ser ud som om, der er gletsjere med ren is under et tyndt lag sne. Hvis mennesker skal overleve, skal der ifølge NASA være vand, et interessant landskab, som vi kan udforske og nok ressourcer til, at vi kan bo der i flere år. Det er der her, forklarer hun videre.

Forslaget får applaus fra flere danske rumforskere.

Der er faktisk en smule vand i overfladejorden på Mars, men det er svært at udvinde nok til både drikkevand og afgrøder. Det er nemmere at lande et sted, hvor der er masser af ren is. Det er en af styrkerne ved det sted, de foreslår, forklarer Morten Bo Madsen, der er lektor på Institut for Astrofysik og Planetforskning på Niels Bohr-institutet og tilføjer:

Man kan forestille sig, at vi i fremtiden får en slags robotdrevet minedrift, hvor vi automatisk kan transportere vandet til og fra gletsjeren.

Det er NASA’s Mars Program Planning Group, der i løbet af en årrække skal beslutte, hvor de første astronauter på den råde planet skal bo. Christine Schøtt Hvidberg er fortrøstningsfuld i sin venten på resultatet.

Heldigvis virker NASA også meget interesserede i området på den nordlige halvkugle, hvor der er gletsjere, afslutter hun.