Hvert syvende barn eller ung i Danmark har brug for hjælp på grund af psykiske problemer. Hver tyvende har forsøgt at tage sit eget liv, og spiseforstyrrelser er et stigende problem.

Det var nogle af de svar, som forskere fra Odense Universitetshospital fik, da de spurgte 670 børn mellem 11 og 18 år om, hvordan de har det rent psykisk. De fleste af børnene er fra Nordjylland og Fyn, men forskerne mener, at billedet er det samme i resten af landet.

Næsten 23 procent af børnene og de unge har følelsesmæssige hæmninger, godt 20 procent har et alkoholforbrug, næsten det samme antal lider af en sygelig grad af nervøsitet, og flere end 16 procent er utilfredse med deres skolegang. Det oplyser dr. med Jørn Beckmann, der står bag undersøgelsen.

Han mener, at der skal skrides ind før over for unge, der har det svært. Alle skoler bør have mulighed for at tage et slags psykologisk røntgenbillede af eleverne hvert halve år for at se, hvem der ikke fungerer, hvem der er isoleret, hvem der er ved at tage livet af sig, og hvem der er angst og ensom. Og så må skolepsykologen eller forældrene gøre noget, siger han.

/ritzau/