Kongehuset har hidtil været kendt som modstander af nazismen. Nu afslører ny bog nære og kærlige bånd til ledende dansk topnazist

Dronning Margrethes bedstefar, kong Christian X., og hans nærmeste familie, afsløres i et nyt forskningsprojekt som nær ven af topnazisten og jødehaderen Christian Frederik Schalburg.

Det skriver Nyhedsavisen i dag.

Kong Christian X havde søskende, nevøer og niecer, der elskede Schalburg som familie og forsvarede ham, mens han talte om race-renhed og kæmpede i Hitlers elitekorps Waffen-SS ved Østfronten under Anden Verdenskrig.

»Kongehuset har indtil nu været symbolet på den danske modstand mod nazismen. Derfor er det opsigtsvækkende, at kongefamilien har haft et nært venskab med Schalburg, der idag bliver betragtet som Danmarks største landsforræder,« siger historiker Mikkel Kirkebæk, der har brugt tre år på forskningen.

Forholdet til kongehuset var så tæt, at Christian X.'s bror prins Gustav, før krigens udbrud, blev gudfar for Schalburgs søn.

Schalburg og hans hustru gik til private fester med kongefamilien, og i 1935 udnævnte kongen ham med ordene »os elskelig« til kammerjunker.

»Kongehuset har elsket Schalburg, selv da han var ledende medlem af det danske nazistparti, og de kongelige kendte hans holdninger,« siger Mikkel Kirkebæk, der understreger, at det ikke betyder, at de kongelige var nazister.

Historiker Claus Bundgård Christensen fra RUC siger, at mange opfattede Schalburg som karismatisk.

»Det var i 1930´erne ikke helt så kontroversielt at være nazist, som det blev efter besættelsen. Men den tætte sammenkobling mellem topnazisten og kongehuset er opsigtsvækkende,« siger han.

Først da Danmark 9. april blev besat, kølnedes forholdet mellem kong Christian X. og Schalburg.

Det afholdt dog ikke kongens bror og især hans niece, den tysk-fødte prinsesse Cecilie fra at skamme sig over, at nogle tog afstand fra nazisten Schalburg. I et brev fra 1941 skrev hun til ham:

»Vi er ærligt oprørte over den måde, man behandler Dem på.«

Det har ikke været muligt at få en kommentar fra kongehuset.