Bankerne har tjent milliarder på dankortet, siden det blev indført - derfor er den nuværende diskussion temmelig latterlig, mener eksperter

____simple_html_dom__voku__html_wrapper____>Svutsch, ding og kachiing. Sådan har det lydet siden 1983, da dankortet blev indført. Helt igennem plastic. De sidste 10 år er dankortbetalingerne steget eksplosivt. 600 bank-filialer er nedlagt.

10.000 job i pengeinstitutterne er fjernet. De besværlige checks er nærmest forsvundet fra jordens overflade: Bankerne har haft stor succes de sidste 20 år, og det kan de ikke mindst takke dankortet for.

De har fået forbrugerne ud af afdelingerne med dankortet. Det er derfor, mange er så sure over, at det nu skal koste penge at bruge dankortet uden for bankerne.

Væk med checken
»Dankortet er en meget stor del af bankernes succes. Dankortet blev jo indført for at fjerne det manuelle. Penge og checks er forsvundet i stort tal. Men hvor meget dankortet har betydet for bankernes økonomi de sidste 10 år, er svært at gøre op.

Hvad betyder det, at de skal have mindre kassebeholdning? Hvad betyder det at have færre ansatte og filialer. Det er svært at sige,« siger John Norden, der er partner i Mybanker.dk, en internet virksomhed, der lever af at følge bankerne tæt ved at sammenligne bankrenter og gebyrer.

I øjeblikket foregår der en diskussion af, om bankerne tjener eller taber penge på dankortet. Selv mener bankerne, at de taber penge. Men det skal konkurrencestyrelsen nu kulegrave for at finde ud af, om dankortgebyret på 50 øre er rimeligt.

»De 50 øre er blevet et ikon på folks irritation over gebyrer generelt. 50 øre er jo ingenting. Dankortgebyret er jo kun en tiendedel af, hvad man ellers betaler i gebyrer på årsbasis. Bankerne har måske undervurderet forbrugernes reaktion på dankort-gebyret,« siger John Norden.

Bankanalytiker Bjarne Jensen mener, at alle bør være lykkelige for dankortet. Ikke mindst bankerne.

»Jeg orker snart ikke denne her diskussion om 50 øre mere. I øjeblikket gælder det bare om at råbe højest. Dankortet har været en kæmpefordel for alle og er en stor del af bankernes succes.

Hvor meget dankortet har betydet for bankerne, kan jeg ikke give noget tal på. Men det har da sparet filialer, ansatte og så videre. Men hvis dankortet ikke havde været der, havde der nok været et andet kort, som bankerne havde tjent på,« siger Bjarne Jensen.

Tjener tykt
Bankerne har det godt i øjeblikket. Med eller uden de godt 180 millioner, de forventes at tjene årligt på det nye dankortgebyr. Første halvår 2004 var det bedste nogensinde for landets banker. De 59 største banker tjente i denne omgang samlet 12,9 milliarder kroner før skat, viser en analyse fra Bjarne Jensen Consult.

»Trods de nuværende problemer er jeg overbevist om, at dankortet vil beholde sin altdominerende position i Danmark. Jeg tror ikke, at nogen for alvor tør eksperimentere med andre kort,« siger Bjarne Jensen. csh@bt.dk