OPRET ABONNEMENT PÅ BT PLUS HER og få dagens krydsord og dagens juleopskrift, der i dag er klassiske vaniljekranse.

Skønne hjemmelavede vaniljekranse – så ved man, at det er jul! Find kødhakkeren frem eller tril dem med hænderne –resultatet bliver lige godt!

Herudover får du også dagens klumme og dagens krydsord.


1 portion - ca. 280 stk.


(Denne opskrift er bragt i samarbejde med Karolines Køkken)

Skønne hjemmelavede vaniljekranse – så ved man, at det er jul! Find kødhakkeren frem eller tril dem med hænderne –resultatet bliver lige godt!

Ingredienser:

  • 1 vaniljestang
  • 375 g hvedemel (ca. 6¼ dl)
  • 125 g kartoffelmel (ca. 1¾ dl)
  • 375 g koldt smør
  • 100 g finthakkede smuttede mandler
  • 250 g sukker (ca. 3 dl)
  • 1 æg

Vaniljekranse:

Hak vaniljestangen fint. Bland hvedemel og kartoffelmel sammen. Skær smørret i mindre stykker og smuldr det i melet. Tilsæt vanilje, mandler og sukker. Saml hurtigt dejen med ægget. Læg dejen tildækket og koldt til næste dag. Lad dejen gå gennem kødmaskinens kageplade, lille stjerne. Skær stængerne i ca. 10 cm lange stykker og form dem til kranse. Læg vaniljekransene på plader med bagepapir og bag dem øverst i ovnen.

Bagetid: Ca. 8 min. ved 200° i traditionel ovn.

Bemærk:

Det forudsætter, at man trykker dejen igennem en kødmaskine for at få ca. 280 stk. vaniljekranse. Trilles dejen til stænger med hænderne, bliver den mere kompakt og giver ca. 200 vaniljekranse.

Frysetips:

Både den rå dej og de færdigbagte vaniljekranse kan fryses. Tø dejen op i køleskab. Del evt. dejen i mindre portioner, når den fryses, så tør den hurtigere.

Energiindhold for hele retten: 2.6100 kJ

Energifordeling: Fedt: 52%. Kulhydrat: 44%. Protein: 4%. Alkohol: 0%. Fiber: 23,4 g.

Dagens klumme: Julemaden trætter


Af Lene Hansson - sundhedsekspert

Spis fornuftigt.Slip for forstoppelse, lav energi og svingende blodsukker.

Vi kender det alle sammen. Efter julemaden bliver vi trætte og utilpasse. Julemad hænger ufravigeligt sammen med ustabilt blodsukker, forstoppelse og lav energi.
Usunde fedtstoffer, mad med masser af protein og få fibre samt alkohol sender hele kroppen ud på en rutsjetur. Problemet er, at rutsjeturen ikke kun varer en enkelt dag -  det kan tage flere dage for kroppen at komme i balance igen, når man en dag har bombet sine celler med alt for mange giftstoffer og usund mad.

Særligt dit blodsukker bliver påvirket negativt, når du pludselig spiser store portioner mad -  først får det blodsukkeret til at stige voldsomt, for derefter at falde. Når blodsukkeret falder, får du lyst til sødt og bliver træt. En negativ spiral er begyndt, og du får meget svært ved at styre den søde tand de kommende dage.

Spis grønt! Det gavner fordøjelsen og blodsukkeret, og du får fyldt op med kalorielet mad.
Jo flere grøntsager du spiser, des flere enzymer får du, og det har betydning for din kalorieomsætning, stofskiftet, blodsukkeret og forbrændingen. Du får også en bedre nedbrydning af al din anden mad, da enzymerne, der findes i grøntsager, særligt de rå, bidrager til en god produktion af disse.
Drik vand! Det mindsker appetitten, balancerer dit blodsukker og øger energiomsætningen i cellerne samt renser kroppen for affaldsstoffer, hvilket bevirker, at kroppen lettere slipper sine væskeophobninger.

Bevæg dig! Det gavner blodsukkerbalancen og fordøjelsen. Når du dyrker motion, får du mere ilt i dit blod. Det giver energi og en øget blodtilførsel til muskelcellerne samt stabiliserer dit blodsukker.

Dagens julekrydsord

OBS: For at kunne løse opgaverne skal du printe pdf'en i A4-format