De fleste er enige om, at cykling er sundt. Men hvis man ikke er til at rive ned fra en cykelsaddel - og er en mand - kan man komme ifølge nye videnskabelige undersøgelse risikere at komme til at betale en pris i form af impotens.»Jeg har en række 18-20 mænd som patienter, hvor der ikke var nogen anden forklaring på deres rejsnings-problemer, end at de cyklede utrolig meget. Så snart de stoppede med det, forsvandt problemet,« siger professor, overlæge, dr. med. Steen Walter, urologisk afdeling L, Odense Universitetshospital.

Odense-professoren får opbakning fra en række udenlandske forskere.

En ny undersøgelse fra uroligisk afdeling på Universitetshospitalet i Köln viser, at cykelsadlen får ilttrykket i en mands penis til at falde markant. Trykket faldt med helt op til 82 pct. efter blot 20 minutters cykling. Alle fik dog normalt tryk igen efter ti minutters hvile.

Men hvis man overdriver cyklingen, kan det formentlig føre til mere vedvarende problemer.

Steen Walter: »Forskerne konkluderede, at langdistancecykling nedsætter blodgennemstrømningen i penis, og at det kan give problemer med rejsningen. På baggrund af undersøgelsen mener jeg, at når mænd kommer til læge eller på hospital med seksuelle problemer, bør vi ikke mere nøjes med at spørge dem, om de har sukkersyge eller ryger meget.

Vi bør også spørge, om de cykler meget,« siger professoren. I en tidligere undersøgelse blandt langdistanceryttere havde 13 pct. problemer med potensen. Det var mere end dobbelt så mange som blandt mænd, der ikke cyklede.