To gutter indleder om nogle uger en ekspedition jorden rundt på deres cykler -formentlig som de første i verden.

Nicolai Bangsgaard, 29, og Martin Amor, 30, er i gang med at skaffe sig af med alle deres ting: lejligheder og abonnementer. For snart vil de to kammerater køre jorden rundt på deres cykler - formentlig som de første i verden.

Der ligger 50.000 km landevej og venter på dem - starten går på Rådhuspladsen 1. april, og så går turen med færgen til Polen, gennem Østeuropa til Tyrkiet og så gennem de tidligere sovjet-republikker, Tibet, Nepal, Kina, Japan, Sydøstasien, Australien, New Zealand og Nord- og Sydamerika. De vil tilbagelægge mellem 70 og 150 km om dagen - og have hviledage undervejs.

Ukendt land
»Det er en syret tanke at skulle være væk i cirka to år - det er lang tid fra venner og familie. Det kræver en mental omstrukturering, for nu er det ikke Netto og Nyhederne hver aften kl. 19. Det er ukendt land, der venter os.

Det kommer ikke til at handle om at sætte rekord på cykel, men vil være en impulsiv siksak-tur, hvor hver dag er et mini-eventyr,« siger Nicolai Bangsgaard, der lige har afsluttet sit antropologi-studium på Københavns Universitet.

Martin Amor ser frem til ikke længere at skulle sidde ved en computer hver dag:

- Der er mange grunde til, at jeg gør det her. I ti år har jeg arbejdet hårdt med at programmere spil - i perioder op til 14 - 16 timer i døgnet, syv dage om ugen. Nu er jeg bare nødt til at have et vendepunkt i mit liv, hvor jeg finder nogle nye værdier, flytter fokus og får batterierne ladet op igen, siger Martin Amor, som er technical producer på Hitman-spillet.

De to venner, som har kendt hinanden siden 1992, hvor de mødtes på Middelfart Gymnasium, har før rejst sammen i både Brasilien og Tanzania og er ikke bange for, at de bliver uvenner med hinanden eller kommer på kant i pressede situationer.

- Vores venskab bygger på ubegrænset respekt og gensidig tillid. Vi kommer altid godt ud af det sammen, men nogle gange vil det være nødvendigt at give hinanden lidt plads. Vi behøver ikke at snakke sammen 24 timer i døgnet, siger Martin Amor, der har mødt forståelse hos sin kæreste for sin beslutning:

- Det bli'r en hård én. Men hun forstår mig godt. Selvfølgelig kommer vi til at savne hinanden.

Hver især har de sparet godt op, men de arbejder dog stadig på at få kontakt til sponsorer. Men det skal ikke være en luksusrejse fra det ene wellness-hotel til det andet, men derimod kan overnatningen komme til at foregå i telt på øde marker eller i byens park, og i hovedstæderne måske på billige hoteller eller vandrehjem.

Viser ikke flaget
For kort tid siden ville det have været meget naturligt at vise sin nationalitet i form af det danske flag - men de er naturligvis opmærksomme på den politiske tumult og det verdensomspændende raseri efter Muhammed-tegningerne, så de ønsker selvklart ikke at puste til ilden.

På spørgsmålet om, hvad der er den største frygt ved projektet, svarer Nicolai, at han generelt har en stor tiltro til sig selv og eventyret, men at dét at miste gejsten ville være ubehageligt. Det har han dog svært ved at tro vil ske. På samme spørgsmål svarer Martin, at tanken om fysisk skade eller sygdom undervejs kan skræmme.

B.T. ønsker god tur.