Lyt til artiklen

Vil du lytte til artiklen?

Køb et Digital Plus-abonnement og lyt med det samme.

Vil du lytte til artiklen?

Køb et Digital Plus-abonnement og lyt med det samme.

Børn og unges D-vitamin indhold er livstruende lavt, fordi de sidder foran computeren dagen lang, mener læge.

Der var engang, hvor børn var sunde og raske, fordi de dagen lang tumlede rundt ude i den friske luft. Men sådan er det ikke længere. I dag foregår børnenes leg oftest inden for foran computerskærmen. Det betyder, at de let kommer til at lide af D-vitamin mangel, fordi de ikke kommer ud og får sollys nok.

Og det er livsfarligt, mener læge.

- Det er i dag yderst alarmerende, hvor mange danske børn, der lider af mangel på D-vitamin. Børnene sidder inden for som små hvide mus, og det er utrolig farligt. Det vil nemlig senere i livet resultere i en række dødelige sygdomme, som f.eks. tidlig åreforkalkning. Og vi må forvente, at flere i fremtiden får blodpropper i hjertet i en ung alder på grund af det her, siger læge med speciale i børns trivsel Vibeke Manniche.

Det er bl.a. det virtuelle rollespil-computerspil 'World Of Warcraft', der klistrer børnene til computerskærmen og holder dem indendøre.

Scroll ned og læs mere

Forældre har givet op
Og ifølge børnelægen så ligger skylden for den kedelige situation kun ét sted. Hun langer hårdt ud efter børnenes forældre, som hun mener ikke opfører sig tilstrækkelig ansvarsfuldt.

- Det er som om, at forældrene har kastet håndklædet i ringen. De tager ikke kampen op mod børnene, men lader dem sidde flere timer foran skærmen. Og rent faktisk kan man sige, at forældrene på livet løs hamrer søm i deres egne børns ligkister, siger Vibeke Manniche.

Nu hvor børnenes sommerferie kører på sit højeste er børnelægen ekstra bekymret. Hun frygter, at situationen over sommeren bliver forværret, fordi børnene er alene hjemme og kan gøre, hvad der passer dem.

- Hvis der ikke er nogen hjemme, så er der jo heller ikke nogen til holde styr på, hvad børnene laver og sige til dem, at de skal slukke computeren og gå udenfor. Og børn i dag har ingen andre vaner end at sidde foran computeren. Det ved simpelthen ikke, hvad de skal tage sig til, hvis de enten ikke må spille computer eller se tv. Og derfor er det klart, at de bliver ved med det, hvis de ikke får besked på andet, siger Vibeke Manniche.

Ifølge en række internet-caféer B.T. har talt med, så er den gennemsnitlige tid de unge bruger foran maskinerne intensiveret hen over sommeren.

Andre læser også