Bubber gør det nemt for forældre at tale med deres børn om de ting, de er bange for.

Anna-Oline på ti år er bange for terrorister. Hun tror måske, at der findes 5.000 terrorister i verden, og hun ved, at de er farlige. Hun har haft en drøm om, at hendes skole pludselig blev angrebet af terrorister, som skød rundt, så alle døde. Hun tror, at det værste terrorister har gjort, er det med de to tårne i New York.

Anna-Oline er et af de 20 børn, som i den nye børnebog »Verdens farligste bog« fortæller, hvad de er bange for. De fleste frygter »klassiske« ting som krig, slanger, døden og mørke. Men der er også børn, der bekymrer sig om mere usædvanlige ting såsom Adam på 11 år, der synes, at franskmænd er farlige. Han har nemlig oplevet en særdeles temperamentsfuld en af slagsen.

Bogen er skrevet af Bubber, og han lader ikke børnenes fortællinger stå ikke alene. Læserne får også facts og kuriøse oplysninger om de ting, børnene beretter om, og til hvert emne har Bubber fået et menneske, som til hverdag arbejder med dét, børnene frygter, til at fortælle noget om emnet.

Bl.a. giver Jægersoldaten B.S. Christiansen gode råd om, hvordan man lærer ikke at fare vild, generalløjtnant Kjeld Hillingsøe beretter om krig, og en tidligere bankrøver fortæller om, hvorfor han engang røvede en bank - og at bankrøvere nok er mere bange end de, der overværer røveriet.

- Jeg har taget fat i eksperter, der hver dag beskæftiger sig med de ting, som børnene synes er farlige, så de kan forklare noget om det og give nogle gode råd. Nogle ting som vand og trafik er det jo sundt at have respekt for.

- Andre ting er der ingen grund til at gå rundt og være alt for bange for, og under alle omstændigheder må børn ikke lade sig styre af frygt, siger Bubber, som håber, at bogen bl.a. vil blive brugt af forældre til at tale med deres børn om det, der får hårene i deres nakker til at rejse sig og gør dem angste.

- Som forælder er der jo mange ting, man har svært ved forklare sine børn. Hvordan taler man f.eks. med sit barn om en ting som døden og forklarer, hvad døden er?

- Med udgangspunkt i bogen, hvor en sygeplejerske, der har oplevet mange mennesker dø, fortæller om døden, tror jeg det bliver nemmere, siger Bubber, som understreger, at bogen er skruet sammen på en måde, så børn forhåbentlig ikke bliver mere bange, men derimod får afmystificeret det, de frygter, ved at få viden om det.

- Når børn har læst eller fået læst bogen skal de gerne tænke, at de jo er nogle helt almindelige piger og drenge, som er bange for ting, andre børn også er bange for - og at de ting måske ikke er så farlige alligevel, siger Bubber.

bra@bt.dk

»Verdens farligste bog« af Bubber og fotograf Thomas Marott, Politikens forlag 128 sider, 149 kroner.