ARKIVFOTO.
ARKIVFOTO.

Der er sket meget for kvinder gennem mere end 100 år, og det er med god grund, at både kvinder og mænd i dag kan fejre kvinderne i forbindelse med den årligt tilbagevendende kampdag. Men inden vi bilder os selv og hinanden ind, at der ikke er mere at kæmpe for, så lad os tage nogle kølige fakta fra Danmarks Statistik og Institut for Menneskerettigheder:

Ingen kvinder sidder med i Lars Løkke Rasmussens magtfulde koordinationsudvalg i regeringen. Ud af 19 departementschefer er tre kvinder.

Kvinder i topledelser udgør 15 procent. Af de beskæftigede kvinder er 34 procent på deltid. For mændene er tallet 21. Kvinder tjener i snit 17 procent mindre end mænd.

Enhver kan gøre op med sig selv, hvad de synes om disse tal. Men at tro, at det er på grund af manglende kompetencer eller udelukkende skyldes tilfældigheder, er decideret naivt. Der er forskel på, hvordan mænd og kvinder klarer sig – specielt på arbejdsmarkedet. Den enkelte kvinde – eller mand – har ret til at bestemme over eget liv og egen krop. Heldigvis. Det er en del af det moderne liv.

Søs Marie Serup

Retten til at vælge uddannelse, retten til at søge ud på arbejdsmarkedet eller retten til at vælge at gå derhjemme. Men der er udfordringer, der kalder på politisk handling. Ganske få politikere tør tale familiepolitik. Det er folks eget ansvar at få hverdagen til at hænge sammen, lyder det ofte. Man kunne også vælge en anden vej og sige, at det er et samfundsansvar. Et ansvar, der påhviler os alle.

At kvinder og mænd – ikke blot teoretisk – men også i praksis kan vælge både at få børn og samtidig passe et arbejde og forsørge sig selv. Det er en gevinst for samfundet.

Det er også en udfordring, at en gruppe af kvinder med udenlandsk baggrund den dag i dag ikke har samme ret til frie valg. De har de formelt, men jævnligt hører vi om unge kvinder, der ikke kan leve det frie liv, de ønsker. Hverken i forhold til valg af mand eller fremtid i øvrigt.

Lad os bruge dagen i dag på at minde hinanden om, at kampen fortsætter. Sammen.

/lier

SMS

Hitter på Facebook