Lyt til artiklen

Vil du lytte til artiklen?

Køb et Digital Plus-abonnement og lyt med det samme.

Vil du lytte til artiklen?

Køb et Digital Plus-abonnement og lyt med det samme.

Norske kvinde benyttede kvindernes internationale kampdag til at brænde en hijab og blev mødt med protester og snebolde.

Under markeringen af Kvindernes Internationale Kampdag på Youngstorvet i Oslo, stillede samfundsdebattøren Sara Azmeh Rasmussen sig op på en trappe og bad om opmærksomheden. Rasmussen – der ifølge eget udsagn er ’kulturel muslim’ - hev derpå sit sorte tørklæde af hovedet, hældte det over med tændvæske og satte ild til det.

I en kronik i den norske avis Aftonposten, havde hun på forhånd varslet, at hun i protest mod undertrykkelsen af muslimske kvinder ville brænde muslimernes religiøse hovedbeklædning – en såkaldt hijab. Kvindedagskomiteen, der arrangerer kvindedagen i Norge – havde godkendt happeningen.

- Jeg har en drøm om, at der ikke længere skal være et sort slør mellem vesten og den muslimske verden, sagde hun til kvinderne, der var samlet på Youngstorvet.

Men hijabafbrændingen blev ikke lige vel mødt af hendes muslimske medsøstre, der havde arrangeret en moddemonstration på torvet. De råbte slagord som ’lad være med at brænde min hijab’. Nogle kastede med snebolde, hvoraf en var en regulær fuldtræffer, der ramte hijabafbrænderen midt på hovedet.

Det regnede rimelig kraftigt i Norge lørdag, så Sara Azmeh Rasmussen måtte prøve nogle gange, før der gik ild i tørklædet. Men det lykkedes til sidst, og hun kunne holde den brændende hijab ud mod publikum som en fane. Hun har senere forklaret, at hun frygtede at regnen skulle stoppe hijabafbrændingen, og at muslimer ville se det som et tegn på guddommelig indgriben mod afbrændingen.

At nogle valgte at gå til angreb med snebolde, kom ikke bag på hende.

- Det er bare som forventet. Jeg havde regnet med at folk ville komme og vise sine synspunkter. Når jeg markerer mig, så må de også markere sig, så længe de ikke gør noget kriminelt, siger Sara Azmeh Rasmussen til den norske avis Verdens Gang.