Nysgerrige unge helt ned i skolealderen knuser hovedpinepiller og sniffer dem. Legen gør vejen til rigtige stoffer meget kort, advarer rusmiddeleksperter ifølge avisen.dk

Kodymagnyler og panodiler bliver ikke kun brugt til at dulme smerter. De kan også bruges som fup-kokain, når de unge går til fest, og skal imponere hinanden.

»For cirka to måneder siden sniffede jeg en panodil, da mig og nogle venner var megastive. Det var et væddemål, og jeg fik 50 kroner.«

Sådan skriver en 17-årig dreng i et debatindlæg på Netdoktor.dk. Og han står ikke alene.

»Jeg har sniffet panodil for halvanden måned siden,« skriver en anden, mens en tredje er bekymret for sin kæreste, der tidligere har taget stoffer, men som nu har erstattet de hårde rusmidler med hovedpinepiller.

Der findes ingen tal på, hvor mange danske unge, der kaster sig ud i den alternative snifning, men i Norge advarer ansatte i narkopolitiet imod de unges farlige leg, fordi den baner vejen for rigtige stoffer. Samme advarsel lyder fra Tanya Rathje fra rådgivningen Rusnavigatørerne.

»Hvis man begynder at lege med at sniffe piller, så er skridtet til at eksperimentere med rigtige stoffer ikke langt. Hvis det føles ubehageligt i næsen, eller de bliver dårlige i stedet for påvirkede, så kan det være, at de vil søge en renere vare.

Og så bliver det alvorligt,« siger Tanya Rathje, der ikke selv har været i kontakt med pillesniffere, til avisen.dk.

Snifningen er ikke ulovlig, fortæller Mogens Poort, vicepolitikommisær fra politiets enhed for forebyggelse i Holsterbro.

»Det er ligesom lightergas. Det er i princippet heller ikke ulovligt. Men i alle de tilfælde, hvor man forsøger sig med ting i den retning, er et skridt den gale vej,« siger han.

De unge får ikke en typisk rus ud af snifningen, vurderer leder af Center for Rusmiddelforskning, Mads Uffe Pedersen.

»Det er smertestillende, så det kan godt være, at de bliver påvirkede på en eller anden måde. Men euforiserende er det nok ikke. De gør det for at være smarte, og så tror de, at de bliver skæve,« siger han.

Får de unge en stor dosis piller igennem næsen, kan de til gengæld – ligesom hvis man spiser for mange – skade leveren, lyder de norske advarsler. Til bekymrede forældre giver Mads Uffe Pedersen det samme råd, som gælder i forhold til alle andre rusmidler.

»Forældre skal snakke med deres børn, så de får et fortroligt forhold til dem, og ved, hvad de går og laver,« siger han.