Fyrværkeri på årets sidste aften skræmmer vores firbenede venner fra vid og sans

Raketter og roterende sole er smukke, men de kan samtidig resultere i paniske hunde, der med samme fart og lyd som et skingert heksehyl fi ser ind under sengen med poterne over ørerne. Hvert eneste år kommer hunde til skade, fordi ejerne ikke er opmærksomme på dyrenes adfærd, både før og på selve nytårsaften. Dette kan bl.a. resultere i brandsår i munden, når hunden leger apport med heksehyl og kanonslag. Men selv om skaderne er yderst alvorlige, og i mange tilfælde betyder afl ivning, så er det rent faktisk hundenes angst for høje lyde og lysglimt, der forårsager langt størstedelen af besøgene på landets dyreklinikker.

Angsten er det værste
- Hunden skal holdes i line, for hundeejere ved aldrig, hvornår kanonslagene springer, selv på en almindelig gåtur. Løber den frit, vil hunden ofte løbe forskrækket væk, skræmt fra vid og sans, siger hundeadfærdskonsulent Lise Lotte Christensen fra Dansk Kennel Klub. Dyrlæge Lizette Sloth fra Dyrlægehuset i Kolding kender også problemet.

- Klart det største problem hos os er angsten. Vi har mange bekymrede hundeejere, der ikke ved, hvordan de skal tackle deres hund i december og januar, siger Lizette Sloth og fortæller, at hunde primært hader lyden fra spruttende fyrværkeri. Hun husker specielt én episode, der virkelig viser, hvor skræmt hunde kan blive nytårsaften.

- Hunde stikker af i angst. Jeg har behandlet en hund, der simpelthen havde løbet sine trædepuder af. Simpelthen slidt dem af ved bare at løbe og løbe for at forsvinde væk fra larmen og lyset. Den blev fundet næste morgen, fuldstændig udmattet og med ødelagte trædepuder. Der fi ndes ingen offi ciel statistik for, hvor mange hunde der kommer til skade ved fyrværkeri. Men dyrlæge Lizette Sloth mener, at folk er blevet bedre til at passe på hundene nytårsaften.