Selv om det tekniske udstyr hos tandlægen i dag er temmelig avanceret, og danskerne passer bedre på deres tænder, er et tandlægebesøg for de fleste fortsat forbundet med ubehag og angst.

____simple_html_dom__voku__html_wrapper____>Beroligende medicin kunne hjælpe mange af patienterne over deres angst, anbefaler professor, dr.odont. Per Løkken i det nye nummer af Tandlægebladet.

80 procent af befolkningen er mere eller mindre anspændte, inden de skal til tandlæge, og fem procent er så bange, at de ikke tør opsøge tandlægen, eller udskyder besøget så længe som muligt.

Mange af disse patienter kan hjælpes til at mestre deres angst med psykologisk terapi eller lattergas.

Men også beroligende medicin før behandlingen kan få dem til at tage turen i tandlægestolen med nogenlunde ro.

Ifølge Per Løkken er mange tandlæger imidlertid slet ikke opmærksomme på deres patienters angst. Hvis de var det og bl.a. tilbød beroligende medicin, kunne besøgene hos tandlægen gøres mindre belastende for patienterne, mener han.

Der er dog også gener forbundet med brugen af beroligende medicin mod tandlægeskræk. Dels går der mindst en halv time, før medicinen virker, og dels får patienten"tømmermænd".

Medicinen virker også så stærkt, at patienten ikke må køre bil hjem fra tandlægen, skriver Tandlægebladet.

Et besøg hos tandlægen er såmænd ikke kun en pine for patienterne. En tidligere undersøgelse blandt tandlæger viser, at hver tredje tandlæge er deprimeret, og en forklaring kan være, at det er psykisk belastende at udføre et arbejde, som gør ondt på andre.

/ritzau/