Tidligere vicestats-minister Bendt Bendtsen bad i 2007 Kongehuset uddele et ridderkors til ejeren af Jensens Bøfhus.

Endnu en sag ryger nu ud af Bendt Bendtsens jagtskab. Den konservative toppolitiker uddelte som økonomi- og erhvervsminister i marts 2007 ridderkorset til en af sine nære venner, ejeren af Jensens Bøfhus, Palle Skov Jensen, som han ofte møder privat og på jagter.

Ridderkorset er således endt hos manden med whiskeysauce og softice-bar, og ejes ikke af en eneste på de 13 restauranter i Danmark med Michelin-stjerner og landets ypperste kogekunst.

B.T. er i besidelse af indstillingen til Kongehuset, som Bendt Bendtsens departementchef skrev 20. februar 2007 om, hvorfor Bendt Bendtsens ven, Palle Skov Jensen, bør have en orden på brystkassen. Her står, at han bør have ridderkorset, fordi han har skabt Jensen’s Bøfhus, sidder i bestyrelsen i Odense Zoo og er med i Odense Skyttelaug.

Aldrig sagt nej til indstilling
Palle Skov Jensen modtog korset en måned senere, og var 23. april 2007 i audiens hos hendes majestæt Dronning Magrethe for at takke for ordenen.

Formelt er det nemlig Kongehuset, der uddeler ordener efter ministeriernes indstilling.

- Jeg mindes ikke, at vi nogensinde har sagt nej til en indstilling til en orden fra en departmentchef og et ministerium, siger kontorchef i Kongehusets kabinetssekretariat Bjarne Grønfeldt.

Erhvervsfolk er ellers sjældne modtagere af ridderkors – og kun seks erhvervsfolk, herunder Danske Banks direktør, Peter Straarup, fik et ridderkors i 2008.

Den øverste direktør for Danmarks største bank med godt 20.000 ansatte fik sit ridderkors et år efter bøfhus-direktøren. Endnu sjældnere tildeles de restauratører.

- Det er jo ikke ordener, man rutter med. I de sidste 15 år kender jeg kun til, at der er uddelt tre ordener til folk i branchen,« siger formand Lone Njor fra Horesta, foreningen for alle danske hoteller og restauranter.

- En gik til en hotelejer, en orden gik til én i vores organisation – og så ridderkorset til Palle Skov Jensen, som i øvrigt er dygtig,« siger hun.

At en så vigtig orden er gået til Jensens Bøfhus undrer foreningen for dansk madkultur, Det Danske Gastronomiske Akademi:

Dybt krænkende
- Det er dybt krænkende. Man kan jo ikke ligefrem sige, at Jensens Bøfhus har gjort noget for den danske madkultur – og Kongehuset spiser der jo ikke. Nu virker Palle Skov Jensens ridderkors jo latterligt, når han er indstillet af sin ven Bendt Bendtsen, siger vicepræsident Claus Tingstrøm.

En ekspert i ordener, Steen Zangenberg, der er i den københavnske ledelse af Skandinavisk Haraldisk Selskab, der interesserer sig for ordener og våbenskjold, synes at ministeren burde have ladet være.

- Det er ikke kongehusets opgave at sætte spørgsmålstegn ved ministerens dømmekraft. Normalt er det de personer, der har gjort noget for Danmark og almenvældet, der får ordener i Danmark, og her vejer det, at han har arbejdet for Odense Zoo. Men denne indstilling virker privat, og man kan spørge, om den kommer fra ministeren eller fra vennen Bendt Bendtsen, siger han.

Både Bendt Bendtsen og Økonomi- og Erhvervsminisministeriet afviser at svare på emnet.

Jensens Bøfhus’ ejer og ridderkorsbærer Palle Skov Jensen svarer skriftligt:

- På dit spørgsmål om jeg skulle have haft en diskussion med Bendt Bendtsen om ridderkorset, kan jeg klart sige, det har jeg ikke« skriver Palle Skov Jensen.