Barnebrude fra Syrien bliver frarøvet deres liv for at blive voldtaget af en mand, som har købt dem.

De er flygtet fra et helvede – for at havne i et andet helvede. Syriske unge piger er i stor fare for at blive giftet bort, når de som flygtninge kommer til Libanon og Jordan. Hver fjerde pige står brud, før hun er fyldt 18 år.

LOG IND PÅ BT PLUS og læs meget mere om de frygtelige teenagepige-skæbner, der får frarøvet deres liv og bliver voldtaget af en mand, som har købt dem. Læs hele reportagen her, mød pigerne, og sæt dig ind i de ludfattgie familiers situation...

Det får du:

  • Reportage fra Libanon: Her er teenage-pigerne til salg
  • Artikel: 'Jeg er tvunget til det' - Om få måneder gifter Mehmet sin 16-årige datter væk
  • Interview med barnebrudene: Mød Tagride på 15 år, Darime på 16 år, Meervat på 14 år, Ghazal på 15 år og Mona på 14 år.

Modtag det ugentlige nyhedsbrev fra BT PLUS her.


Barnebrude fra Syrien bliver frarøvet deres liv for at blive voldtaget af en mand, som har købt dem.

Hans telefon er helt ny, og den har allerede sagt bip. Der er kommet en tekstbesked fra et ukendt nummer.

»Min herre. Jeg er en seriøs og anstændig mand, som ønsker at ægte din datter. Kontakt venligst dette nummer for mere information,« står der.

Faderen har forladt sit hjemland. Han befinder sig i en flygtningelejr med sin datter. De fleste andre af de ludfattige forældre har fået lignende beskeder. Han kigger længe på telefonen. Til sidst ringer han manden op.

Tilbud som disse er ganske almindelige. Af og til er det almindelige ægteskaber, mændene køber, men som oftest ikke.

Mest populære er de såkaldte lystægteskaber kaldet Nikah al-Mut’ah. De går ud på, at manden gifter sig med en ung datter for en kortere periode. Det kan være 30 minutter, to eller tre måneder. En voksende epidemi og juridisk gråzone for sexhandel med børn, som flere og flere unge flygtningepiger bliver udsat for, fortæller Sandra Chehab fra Unicef i en bil i Libanon.

14-årige Mona blev gift sidste år, da hun var 13, med en mand på 28 år. »Min mor sagde til mig, at dét, som sker i soveværelset, er normalt,« fortæller Mona. Vis mere

»Vi er desværre vidner til en stor stigning af børneægteskaber, og det er ofte den tidsbegrænsede model, der er tale om. Antallet af syriske piger, der er blevet giftet bort, inden de er fyldt 18 år, er tredobbelt siden krigen brød ud.«

Vi er taget til Libanon for at møde pigerne. Hun fylder mig med statistikker, skemaer og tal, men at der er tale om børn – børn – skal først til at gå op for mig.

Bryder ud i gråd

Et par timer senere er vi på et værelse i Libanon. Foran mig sidder en ung kvinde i tørklæde. Hun bryder ud i gråd, da jeg spørger om den 40-årige mand, hun snart skal giftes med. Hun løfter sit slør for at tørre tårerne bort fra kinden. Jeg kommer til at stirre intenst på ansigtet. Hendes buttede, runde kinder og lille opstoppernæse, der begge minder mig om min 12-årige niece.

Dette ansigt er langtfra modent. Det går op for mig, at jeg sidder over for et barn. Det er på grund af hende og børn som hende, at vi fortsætter med at skrive om en krig, som de fleste er trætte af at høre om. Skrive om noget, som ikke klikker på nettet. Skrive om noget, som ikke sælger.

Klumpen i maven

Vi er taget tilbage til Syriens grænser bare for at blive mindet om, at livet også fortsætter her. At hver fjerde syriske flygtningepige bliver gift, inden hun er 18 år gammel. De vil som pigen foran os få frarøvet deres liv og blive voldtaget af en mand, som har købt dem.

Før pigen går, siger hun noget, der får tolken til at rødme.

»Vil du ikke være sød at tage mig til dit hjemland,« spørger hun.

Klumpen i maven sidder der længe efter, at barnet har forladt værelset.

’Jeg er tvunget til det’

Om få måneder gifter Mehmet sin 16-årige datter væk

Hvis skolen var en mulighed, havde jeg valgt den.«

Her lugter af skimmelsvamp. Mehmet peger mod de store, grønne pletter, som spreder sig over taget og murene.

»Vi er næsten altid syge, men det her er, hvad vi har råd til,« siger han.

De er en storfamilie på 21 mennesker, som deler fire værelser. De bor i Tripoli, Libanons hovedstad, som blot er to timers kørsel fra krigen og rædslerne i Syrien – det hjemland, de ikke har set i tre år.

Mehmet med sine to koner. Han er oprindeligt fra Syrien, men lever nui Tripoli i Libanon. Snart vil han bortgifte sin 16-årige datter til en mand der er mere end dobbelt så gammel som hende. Vis mere

For cirka 40 år siden var Tripoli en af Middelhavets vigtigste havne. Men så brød borgerkrigen ud, og byen er aldrig kommet sig over de 15 svære år mellem 1975 og 1990. Størstedelen af byens huse ligner det, den syriske familie bor i. Malingen skaller af, og cementen smuldrer fra skudhuller i husfacaderne.

»Vi ønsker ikke at være her, men hvad skal vi gøre,« spørger Mehmet.

To koner og 17 børn

Han har to koner og 17 børn. Tolv af dem er døtre. Hjemme i Syrien var det ikke et problem at forsørge dem. Men når man er på flugt og hverken har arbejde eller eget hjem, er tilværelsen ikke lige så enkel.

Derfor har han valgt en løsning, han ikke er stolt af. Han gifter sine unge døtre væk.

»Tro mig, når jeg siger, at jeg ikke ville gøre det, hvis jeg ikke var tvunget til det,« siger han.

Næsten hvert fjerde syriske flygtningebarn i Libanon er gift væk inden deres 18-årige fødselsdag. Tallene er omtrent de samme i Jordan, hvor mænd køber barnebrude i flygtningelejre. Antallet af ægteskaber mellem purunge piger og voksne mænd er tredoblet blandt syriske flygtninge, siden krigen brød ud for fem år siden.

Prisen er 22.500 kroner

Det koster typisk 22.500 kroner at købe en brud. Men Mehmet siger, at han ikke får betaling fra de mænd, der gifter sig med hans døtre. At han er så desperat for at finde nogen, der kan påtage sig byrden at forsørge dem, at det ikke spiller nogen rolle, at de ikke betaler.

»Manden, der giftede sig med min 13-årige datter, bor her med os. Han betaler 660 kroner til mig om måneden. Det hjælper i hvert fald lidt,« siger han.

Den næste i rækken er hans 16-årige datter. Hun er mod sin vilje forlovet med en mere end dobbelt så gammel mand. Hun græder, når hun taler om det forestående bryllup. Mehmet trækker opgivende på skuldrene.

»Ingen ønsker, at min datter skal sættes i denne situation. Selvfølgelig ville det være et bedre alternativ, at hun skulle gå i skole, men det går ikke,« siger han.

Brylluppet finder sted til sommer.

Barnebrudene

De er flygtet fra et helvede – for at havne i et andet helvede. Syriske unge piger er i stor fare for at blive giftet bort, når de som flygtninge kommer til Libanon og Jordan. Hver fjerde pige står brud, før hun er fyldt 18 år.

15-årige Tagride Vis mere

Tagride, 15 år

»Manden, jeg skal giftes med, er meget fuld. Han er tyk og ser ældre ud end min far. Jeg holder ikke den tanke ud, at han skal røre mig, at han skal være min mand. Jeg græder ofte og beder min mor og far om, at de ikke må tvinge mig. Jeg ønsker hele tiden at rive ringen, han har givet mig, af min finger. Når jeg rører ved den, kommer jeg i tanke om, at mit liv snart er slut. Jeg gik ud af sjette klasse på grund af krigen. De bombede min skole, og vi flygtede. Jeg har ikke været i et klasselokale siden. Jeg savner det. Og jeg synes, det er meget uretfærdigt, for jeg kræver ikke meget af livet. Jeg vil bare gerne have mad på bordet og gå i skole. Men det er ikke muligt. Jeg har brug for én, der vil redde mig fra min familie.«

14-årige Meervat med sin far, som solgte hende for 36.000 svenske kroner, da hun var 13 år til en 22-årig mand. Vis mere

Meervat, 14 år

»Min far fik 36.000 kroner for mig. Jeg var 13 år, min mand 22. På bryllupsnatten var jeg så bange, at jeg rystede, så han lod mig være. Dagen efter fik hans mor at vide, at vi ikke havde fuldbyrdet ægteskabet. Hun begyndte at skrige. Folk skulle ikke tro, at han ikke var en rigtig mand, så hun tvang os sammen. Det var ikke min mand, der tvang sig oven på mig, det var hende, der tvang ham oven på mig. Men hun var endnu ikke tilfreds. Hun begyndte at slå mig med et bælte. Jeg holdt ud i seks måneder, men mishandlingen blev så slem, at jeg endte på et hospital. Så tog min far mig hjem igen. Jeg drømmer om at få en skilsmisse en dag.«

15-årige Ghazal Vis mere

Ghazal, 15 år

»Jeg var 10 år, da krigen brød ud. Efter at min skole blev bombet, forbød min far os at forlade vores hus. Vi legede ikke mere, det var, som om alt bare sluttede efter fjerde klasse. En mand på 25 år har sagt, at han vil gifte sig med mig. Han lærer mig at læse og skrive. Jeg føler mig lykkelig, og jeg vil giftes med ham. Min far og min bror er i Tyskland, og jeg tænker, at han måske kan være der for mig i stedet for dem. Han giver mig lommepenge næsten hver dag, så jeg kan købe småting. Jeg håber, at vi gifter os snart.«

16-årige Darime Vis mere

Darime, 16 år

»Vi flygtede hertil fra Homs for tre år siden. Derhjemme gik jeg i syvende klasse, indtil krigen blev for slem, og vi var tvunget til at flygte. Vi kom her, men min mor er syg og kan ikke forsørge os, så jeg kunne ikke begynde i skolen. I stedet fik jeg et job i en undertøjsforretning. Der kom en ældre mand ind, som ville gifte sig med mig. Jeg sagde ja, for jeg tænkte, at han kunne hjælpe med at tage hånd om mig og min mor. Men så blev han alvorlig jaloux, arrig og kontrollerende, så jeg trak mig igen. Jeg er glad for, at jeg aldrig giftede mig med ham.«

14-årige Mona blev gift sidste år, da hun var 13, med en mand på 28. Vis mere

Mona, 14 år

»Han var 28, og jeg var 13, da vi mødtes første gang. Jeg kendte ikke meget til dét, der sker mellem en mand og en kvinde. Inden vi giftede os, sagde min mor til mig, at dét, som sker i soveværelset, er normalt, og at jeg skulle tænke, at det var normalt. Først var jeg i chok. Jeg var bange. Men han var diplomatisk. Nu har jeg vænnet mig til, at han rører ved mig. Men det tog tid. Jeg savner skolen. Jeg ville elske at komme tilbage. Min drøm er at blive stewardesse. Men min mand ville aldrig tillade det. Han siger, at jeg skal være husmor. Jeg har accepteret, at det er sådan, mit liv kommer til at blive.«

Artiklerne er oversat fra svensk af Anders Højberg Kamp