Her kan du læse en kronologi over B.Ts afsløringer af Brixtofte-skandalen. Lavinen i Farum begyndte at rulle den 6. februar....

6. februar: Denne dag begynder skandalen at rulle: B.T. afslører Peter Brixtoftes vilde forbrug af dyr rødvin på skatteydernes regning og organiseret fup med regningerne fra Restaurant Sepp, der drives af Farum Boldklub A/S. Vi dokumenterer med stribevis af fakturaer, at borgmesteren forsøger at skjule det massive drikkeri ved at fabrikere fiktive regninger, hvor vin trylles om til »dagmødearrangementer«. En regning på 63.027 kr. - hvor de 61.440 kr. stammer fra otte flasker vin til borgmesteren og fire af hans gæster - bliver f.eks. forfalsket til en regning på »30 dagmødearrangement«.

7. februar: B.T. afslører, at Peter Brixtofte har foræret sin ven, den bedrageridømte ejendomsspekulant Svend Petersen, en kommunal check på 325.000 kr. Pengene fik vennen, fordi borgmesteren gav tidligere teknisk direktør Jørn Frederiksen ordre til at frigive 32,5 mio. kr. for købet af Rørmosegaard-grunden for sent. Både SF og Borgerlisten melder borgmesteren til politiet for mandatsvig. Peter Brixtofte meddeler senere på dagen, at han tager tre måneders sygeorlov. Svend Petersen er sponsor i Farum Boldklub A/S.

8. februar: B.T. afslører, at de kommunale pensionistrejser er en ren pengemaskine for Farum Boldklub A/S, hvor Peter Brixtofte er formand og aktionær. Ved at betale Alletiders Rejser 500 kr. i overpris for hver pensionist, der bliver sendt til Gran Canaria, pumper kommunen ulovligt store summer over i boldklubben. Alletiders Rejser bruger nemlig overprisen til at tegne et sponsorat i boldklubben på 500.000 kr. om året. Samme dag flygter Peter Brixtofte til Lanzerote.

9. februar: I bedste Watergate-stil bryder Peter Brixtoftes sekretariatschef Steen Gensmann natten til 8. februar ind i direktør Jørn Frederiksens kontor på Farum Hovedgade og fjerner to hyldemeter mapper med papirer om kommunens køb og salg af grunde. B.T. afslører senere, at det er Venstregruppen, som sendte ham i byen for at finde papirerne om købet af Rørmosegaard. Netop af frygt for, at papirerne ville blive fjernet eller destrueret, havde politiet kort forinden beslaglagt dem.

10. februar: Mens danskerne lørdag 9. februar ser Melodi Grand Prix i TV, slår Bagmandspolitiet og Hillerød Politi til i en storstilet og koordineret razzia. Ti steder bliver ransaget, bl.a. rådhuset, Peter Brixtofte og Svend Petersens privatboliger. Politiet beslaglægger 50 flyttekasser med papirer og 20 computere. Ransagningskendelsen fastslår, at der kan rettes mistanke mod Peter Brixtofte for at have begået mandatsvig som beskrevet af B.T. de tre første dage.

11. februar: B.T. afslører, at kommunen betaler løn for de ansatte i den private virksomhed Farum Boldklub A/S. En ansat i boldklubben, Flemming Hansen, står frem og afslører svindelen, som også bekræftes af boldklubbens tidligere direktør, Jørgen Lindhardt.

12. februar Mens den sygemeldte Farumborgmester oppebærer en månedsindtægt på 85.871 kr. fortæller Peter Brixtofte på Lanzatote B.T.s udsendte medarbejder, at hans fejl er i småtingsafdelingen.

13. februar: Efter en tænkepause på fem dage meddeler Peter Brixtofte fra Lanzerote, at han afbryder sin sygeorlov og kommer hjem for at være borgmester og rydde op. Han lover ikke at drikke i arbejdstiden og trækker sig som formand i Farum Boldklub A/S. Han hyrer Merethe og Henrik Stagetorn som sine advokater.

14. februar: Jørgen Lindhardt, tidligere direktør i Farum Boldklub A/S, står frem og bekræfter bl.a. B.T.s oplysninger om, hvordan kommunen via overpriser på f.eks. rejser og byggerier pumper penge over i boldklubben, hvor de godt betalte firmaer tegner sponsorater. B.T. afslører samtidig et nyt eksempel: Kommunen købte et hus til en overraskende høj pris - hvorefter sælgeren, Hanne Wikke Wahlstrøm, blev aktionær i boldklubben.

15. februar: Peter Brixtofte vender hjem fra Lanzerote.

16. februar: B.T.-beregninger viser, at borgerne i Farum kommer til at betale dyrt for Peter Brixtoftes pantsætning af kommunen. Senere, i marts, da Indenrigsministeriet har fået styr på kommunens gæld, viser det sig, at B.T.s beregninger er meget realistiske.

17. februar: Peter Brixtofte lover sin Venstregruppe, at han ikke vil drikke i arbejdstiden, arbejde på rådhuset i stedet for i boldklubben og ikke vil blande sig i den uvildige advokatundersøgelse. Venstre-folkene Erik Fuchs og Morten Pflug siger, at det er sidste chance for borgmesteren.

18. februar: Ny afsløring. Peter Brixtofte har bag ryggen på byrådet i april optaget et lån på 250 mio. kr. Den hemmeligholdte gæld chokerer byrådet. Borgmesteren påstår, at han ikke kan huske noget om lånet.

19. februar: B.T. afslører, at Peter Brixtofte har gældsat sin kommune så meget, at der ikke var penge til at betale december-lønnen til kommunens ansatte. Han måtte optage et banklån på 200 mio. kr. i december for at klare lønudbetalingerne. Først 15. januar sagde byrådet ja til at låne de 200 mio. kr. - men byrådet fik intet at vide om, at lånet allerede var optaget og pengene brugt. Borgmesteren bildte byrådet ind, at pengene skulle bruges til byggemodning.

20. februar: Indenrigsminister Lars Løkke Rasmussen (V) sætter Farum Kommune under administration på grund af de massive økonomiske problemer. Alligevel hævder Peter Brixtofte, at økonomien ser »fantastisk« ud. Statsminister Anders Fogh Rasmussen citerer sin partifælle Birthe Rønn Hornbechs udsagn om Brixtofte: Han »er uden for pædagogisk rækkevidde«.

21. februar: B.T. afslører en økonomisk oversigt, lavet af Peter Brixtofte, hvor »Julemanden« bidrager med 600.000 kr. til Farum Boldklub A/S i både 2000 og 2001. »Julemanden« er borgmesterens eget udtryk og nævnes som en selvstændig post i den økonomiske oversigt. Hvem han er, eller hvor han har sine penge fra, fremgår ikke.

22. februar: Peter Brixtoftes afløser som formand i Farum Boldklub, Hans Carl Nielsen, kommer så tæt på en erkendelse af ulovlig aflønning af ansatte i boldklubben, som en ven, mangeårig politisk allieret og fortrolig rejsekammerat kan komme. Samtidig kan B.T. afsløre, at boldklubben kun betalte 38.000 kr. i leje for stadion, mens kommunen omvendt betalte FIH 32 mio. kr. for at leje stadion og resten af Farum Park i 2000. Det ligner ulovlig kommunal støtte.

23. februar: B.T. afslører, at Peter Brixtoftes højre hånd, kommunaldirektør Leif Frimand, ved »en fejl« har udbetalt ni mio. kr. til Brixtoftes ven, entreprenør Kay Wilhelmsen, for et byggeri på Paltholmvej, som kommunen intet har med at gøre. Og på et tidspunkt, hvor der ikke var taget så meget som et spadestik på grunden, der ejes af borgmesterens gode ven, vin- og partikammeraten Marianne Helslev.

24. februar: B.T. påviser de mange skyldige i Farum-skandalen. De mange, som svigtede deres ansvar og slog hjernen fra. Ud over den hovedskyldige, Peter Brixtofte, er det først og fremmest Venstre i Farum, de politiske allierede og Tilsynsrådet.

25. februar: De to Venstrefolk Morgen Pflug og Erik Fuchs siger, at de vil have en ordentlig forklaring fra Peter Brixtofte på, at kommunen har udbetalt ni mio. kr. til Peter Brixtoftes ven, entreprenør Kay Wilhelmsen, for et byggeri, kommunen intet har med at gøre. Ellers truer de med at forlade Venstregruppen. De gør dog ikke alvor af truslen. B.T. afslører samtidig, at Peter Brixtofte har givet opgaver for mere end seks mio. kr. til vennen Kay Wilhelmsen bag ryggen på byrådet.

26. februar: B.T. kan afsløre nye groteske forhold i Farum - en lokal version af historien om ræven, der blev sat til at vogte gæs: Manden, der uden at kny drak vine til op til næsten 9.000 kr. per flaske på skatteydernes regning, skal nu holde øje med politikernes forbrug af vin, middage og udlandsrejser. Den midlertidige borgmester, Henrik Jerger, udsendte en instruks om at spare, mens Peter Brixtofte var på Lanzerote. Men det blev Brixtofte, der kom til at forvalte den.

27. februar: B.T. afslører, at Peter Brixtofte vil hælde millioner af skatteyderkroner i det ulovlige byggeri af 59 ungdomsboliger. Staten nægter at udbetale statsstøtte, fordi byggeriet er opført ulovligt. Det har ikke været i licitation, men er foræret til borgmesterens ven, Kay Wilhelmsen. Når staten ikke vil spytte i kassen, skal kommunen gøre det, mener Peter Brixtofte. Ellers kommer byggeriet til at ligge hen som en spøgelsesby.

28. februar: Indenrigsminister Lars Løkke Rasmussen (V) er træt af at høre om oppositionens frustrationer i Farum. Tag jer sammen og brug de midler, I har, lydet det fra ministeren. Over for B.T. peger han bl.a. på styrelseslovens paragraf 66. Den, der siger, at man kan afsætte en borgmester, hvis han vægrer sig ved at følge loven eller byrådets beslutninger. Ministerens bandbulle i B.T. får politikerne i Farum til at lugte blod.

1. marts: Trods Peter Brixtoftes misbrug af offentlige midler i et højt betroet offentligt embede får offentligheden ikke at vide, når borgmesteren bliver sigtet for mandatsvig. Bagmandspolitiets chef siger, at Peter Brixtofte skal behandles som alle andre mistænkte. Tilsynsrådet træder for første gang i karakter og fastslår, at byrådet får tvangsbøder på op til 1.000 kr. pr. dag, hvis det ikke inden en bestemt frist svarer på en række spørgsmål. Samtidig afgør Tilsynsrådet, at kommunen skal deponere mindst 600 mio. kr. i forbindelse med byggeriet af Farum Park og Farum Arena.

2. marts: B.T. afslører, at Peter Brixtofte har hyret sin gode ven, vognmand og direktør i Farum Boldklub A/S, Michael Henriksen, til at køre forurenet jord væk fra Rørmosegaard. 20.000 ton forurenet jord er kørt væk, men er deponeret hos Michael Henriksen som »ren jord«. I strid med loven har kommunen ikke taget prøver af jorden, før den blev kørt væk, eller underrettet amtet.

3. marts: Et flertal i Farum Byråd - oppositionen plus to Venstreafhoppere, Erik Fuchs og Morten Pflug - opstiller 13 krav, Peter Brixtofte skal overholde. Ellers vil flertallet suspendere borgmesteren. B.T. fortæller desuden om borgmesterens luksusbil, som byrådet ikke har bevilget penge til. Kongen af Farum har bare bestilt bilen til en halv mio. kr.

4. marts: Bag om ryggen på hele byrådet og i dybeste hemmelighed får borgmester Peter Brixtoftes (V) bonkammerat og direktør i Farum Boldklub A/S, vognmand Michael Henriksen millioner af kroner for at køre forurenet jord væk fra Rørmosegaard.

5. marts: Der rejses mistanke om, at borgmester Peter Brixtofte (V) har begået mandatsvig i langt større omfang end hidtil antaget i forbindelse med købet af grunden Rørmosegaard.

6. marts: Peter Brixtofte er rasende over, at to af hans egne Venstrefolk vil vælte ham. Borgmesteren vil have hævn og begynder at grave i den ene afhopper, Erik Fuchs lønforhold, for at se, om han kan finde snavs.

7. marts: Fra den tidlige morgenstund er der på et ekstraordinært byrådsmøde i Farum lagt op til offentlig politisk henrettelse af Peter Brixtofte. Folk i og omkring den professionelle fodboldklub Farum Boldklub A/S, er i politiets søgelys for at bruge rene mafiametoder.

8. marts: B.T. afslører på baggrund af kommunens egne tal, hvordan Peter Brixtofte løj for vælgerne i valgkampen ved at fortælle, at der ingen gæld var i kommunen. Han skjulte tal så røde, at han var blevet sat under administration af Indenrigsminsteriet før valget - og så havde Venstre næppe fået absolut flertal. Gælden er på en mia. kr.

9. marts: Mistanken om mandatsvig mod borgmester Peter Brixtofte (V) i forbindelse med købet af Rørmosegaard-grunden af sin svindeldømte ven, Svend Petersen, bliver styrket af nye afsløringer.

10. marts: B.T. får det alternative flertal i Farum til at ændre strategi. Nu vil de have fjernet Peter Brixtofte her og nu. Det kan de gøre, fordi Peter Brixtofte ulovligt bag ryggen på byrådet har optaget et lån på 250 mio. kr., siger to professorer i forvaltningsret, Claus Haagen Jensen og Steen Rønsholdt. Deres udmelding i B.T. får det nye flertal til at lægge en ny plan for, hvordan de kommer af med borgmesteren. 10. marts om aftenen træffer de beslutningen om, at de vil suspendere Peter Brixtofte på grund af det ulovlige lån

11. marts: Venstre-løven Morten Pflug og et flertal i Farum Byråd vil smide Peter Brixtofte ud af borgmesterkontoret så hurtigt som overhovedet muligt.

12. marts: Venstreafhopperen Erik Fuchs bliver det nye flertals bud på en skyggeborgmester, når Peter Brixtofte er suspenderet.

13. marts: Peter Brixtofte bryder flere dages tavshed. På et pressemøde fremlægger han et juridisk notat fra sin husadvokat, der siger, at han ikke kan fyres på grund af det ulovlige lån. Borgmesteren slipper skidt fra pressemødet, hvor han ikke kan svare fornuftigt på, hvorfor han bag ryggen på byrådet optog lånet på 250 mio. kr. Han afviser, at lånet er ulovligt, for i borgmesterens verden er noget kun ulovligt, når en domstol har talt.

14. marts: Nabokommuner var med til at betale for festen i Farum. Peter Brixtofte ser sandheden i øjnene efter et møde med indenrigsministeren.

15. marts: Brixtofte står foran den totale ydmygelse. Borgsmesterens dyre regninger skal lægges frem til offentlig beskuelse.

16. marts: Peter Brixtofte skaber splid i oppositionen ved at tilbyde Borgerlistens Paul Wachtell posten som skyggeborgmester med Venstres stemmer. Paul Wachtell lader sig lokke og bryder aftalen med oppositionen om, at Erik Fuchs skal være stand-in for Peter Brixtofte. Wachtell må senere forlade Borgerlisten for at undgå at blive ekskluderet. Peter Brixtofte har forinden givet Ekstra Bladet papirer, som bladet bruger til at hænge Erik Fuchs ud for - måske - uretmæssigt at have fået 1.500 kr. for at deltage i to julefrokoster.

17. marts: Efter mere en 2,5 timers møde i Farum i aftes vedtog Borgerlistens bestyrelse, at Paul Wachtell ikke bliver ekskluderet fra listen, og at han nu fortsætter sit kandidatur til borgmesterposten i byen.

19. marts: Peter Brixtofte (V), kræver regeringens afgang, hvis en domstol på et senere tidspunkt fastslår, at en kommende suspension af borgmesteren er i strid med loven. Farumborgerne kan se frem til en ekstraregning på 5000 kr. om året.

20. marts: »Det ser rigtig godt ud,« siger Peter Brixtofte efter et møde i Indenrigsministeriet, der opgør Farums negative likviditet til 800 mio. kr. Indenrigsministeren deler ikke borgmesterens virkelighedsopfattelse: »Jeg synes faktisk, det ser rigtig sort ud,« siger han. Samtidig siger Venstres politiske ordfører, Jens Rohde: »Jeg kan gode lide, at kongen af Farum fortæller, hvornår regeringen skal gå af. Dér taler en mand, som lider af storhedsvanvid.« Borgmesterens udtalelse gik på det tilfælde, at domstolene underkender en beslutning i Indenrigsministeriet om at suspendere ham.

21. marts: Et flertal i byrådet beslutter at suspendere Peter Brixtofte. Som ny skyggeborgmester vælges løsgængeren Paul Wachtell. Han forlod Borgerlisten og brød en aftale med resten af oppositionen for at blive borgmester. Oppositionen - herunder Wachtell - havde ellers aftalt, at Venstreafhopperen Erik Fuchs skulle være ny borgmester efter Peter Brixtofte. Brixtofte slog en kile i oppositionssamarbejdet ved at tilbyde, at Paul Wachtell kunne blive borgmester på Venstres stemmer. Tak for sidst, Erik Fuchs.

22. marts: B.T. afslører, at Venstregruppen i Farum stod bag indbruddet i et kommunalt kontor natten til 8. februar, hvor Peter Brixtoftes sekretariatschef, Steen Gensmann, fjernede to hyldemeter sagsmapper med oplysninger om kommunens køb og salg af grunde.

23. marts: Borgmester Peter Brixtofte (V) og kommunaldirektør Steen Gensmann, tvinges til at gå til bagmandspolitiet for at få kopier af tusindvis af bilag fra Peter Brixtoftes restaurationsbesøg og rejser. Farums økonomidirektør Hans Jørgen Brink præsenterer et nyt Brixtofte-chok. Brixtofte præsenterer Farum byråd for for hidtil hemmeligholdte udgifter på ikke mindre end 63 mio. kroner. Jyske busturister valfarter til kommunen.

25. marts: Farum Boldklub A/S tørrede elektricitetsregning på 750.000 kr. af på kommunen.

26. marts: Farum-borgmesteren rasler med sablen efter nye B.T.-afsløringer. Byrådet i Farum måtte stille til verbale øretæver og trusler om politianmeldelse hos Peter Brixtofte på Farum Rådhus.

27. marts: Byrådet i Farum har lagt hindringer i vejen for, at Tilsynsrådet for Frederiksborg Amt kan komme til bunds i det økonomiske og juridiske morads, borgmester Peter Brixtofte med hjælp fra et flertal i byrådet har skabt.

29. marts: Peter Brixtoftes borgmesterbil - den sortmetallic Mercedes Vito 220 CDI ombygget efter alle kunstens regler - kan så let som ingenting spares væk. Det samme kan hans privatchauffør, mener et flertal i byrådet.

29. marts: »Sig mig hvem du omgås, og jeg skal sige dig, hvem du er.« Det siger et gammelt ordsprog, og holder det stik, er Farums borgmester Peter Brixtofte (V) en slem karl.

  • VIDERE TIL DEL 2