Han er hele Danmarks soldat. En af landets bedst sælgende forfattere. Guru i erhvervslivet og seermagnet på tv. Men når det kommer til soldater-tiden, er den tidligere elitesoldat B.S. Christiansen hemmelighedsfuld.

Nu dykker B.T. ned i tiden som jægersoldat og søger via tidligere chefer og jæger-kolleger svar på, hvad der egentlig skete, og hvad der gjorde B.S. til den berømte forfatter-soldat.

Ifølge tre tidligere chefer i Jægerkorpset har B.S Christiansen aldrig deltaget i egentlige kamphandlinger. Selv må han ikke udtale sig og henholder sig til reglerne for special-missioner. Andre kilder siger til B.T., at B.S. Christiansen har deltaget i jagt på krigsforbrydere i Serbien.

- Jeg er sikker på, at B.S. Christiansen aldrig har været i kamp, siger tidligere chef for Jægerkorpset, Poul Dahl.

Læs mere nedenfor

Med livet som indsats
B.S. Christiansen har ellers ofte antydet, at han har været i flere kampsituationer med livet som indsats (se citaterne på de følgende sider).

Flere andre gange svarer B.S. undvigende på spørgsmålet om, hvorvidt han har slået ihjel.

I Jyllands-Posten i 2000 siger han:

- Jeg har f.eks. prøvet at ligge i en busk i 10 døgn under ekstreme forhold for at holde øje med noget, og jeg vidste, at hvis jeg blev opdaget, kunne det blive fatalt, sagde han dengang

Ikke under vores kommando
Der er dog ikke nogle af B.S. Christiansens tidligere chefer, der kan regne ud, hvordan det kunne blive fatalt. De er helt enige om, at B.S. aldrig har været på missioner, der kunne indebære kampsituationer. De understreger dog alle, at B.S. var en yderst professionel og dygtig soldat. Men hans talenter er ikke brugt i direkte kamp med fjenden.

- B.S. var dygtig som aktiv jægersoldat og måske endu mere i tiden efter, fordi han repræsenterede noget af det bedste i Jægerkorpset, siger Poul Dahl.

Poul Dahl var chef for Danmarks berømte specialstyrke mellem 1990-93. På det tidspunkt havde Jægerkorpset aldrig været udsendt til egentlige kamphandlinger. Heller ikke B.S. Christiansen.

- Da jeg blev chef for Jægerkorpset, havde styrken aldrig været udsendt eller anvendt til 'skarpe' operationer. Vi havde rådgivet politiet og øvet en masse, men altså aldrig udsendt til en krigssituation, siger Poul Dahl.

To år efter, at Poul Dahl har sluppet tøjlerne, kommer Jægerkorpset for første gang afsted på en mission, der kan udvikle sig til en kampe. Jægerkorpset får til opgave at storme og sikre nogle områder, hvorfra der er blevet skudt mod den danske lejr i Bosnien. Til alt held forløber operationen udramatisk, og jægersoldaterne møder ingen modstand og løser opgaven uden problemer.

Ilddåb i Bosnien
Tidligere chef for Jægerkorpset fra 1993-97, Jens Mandøe, bekræfter, at Jægerkorpset udførte sin første egentlige operation under hans ledelse.

- Jeg pressede på for at få korpset udsendt, og vi kom så ud og udførte operationer i Bosnien, siger han.

Var B.S. Christiansen i en reel kampsituation på noget tidspunkt?

- Nej. I hvert fald ikke, mens jeg var chef, siger Mandøe.

Efter Jens Mandøe er gået af, går der nogle år, før B.S. Christiansen forlader Jægerkorpset. I de sidste to år af B.S. Christiansens aktive tjenesteperiode, hedder chefen Jørgen Høll Christiansen. Han kan også bekræfte, at B.S. Christiansen ikke har været i kamp.

- Jeg har sendt et hold til Bosnien og også et hold til at støtte Nato, da de rykkede ind i Jugoslavien i 1999. De skulle sikre nogle områder, hvor der skulle oprettes baser. Det var dog ikke kamphandlinger. B.S. var ikke med og har ikke deltaget i kamp, siger han.

B.S. Christiansen må ikke udtale sig og henviser til Forsvarskommandoen. I går skrev pressechef i Forsvarskommandoen Pernille Hebsgaard Rohdemeier i en mail:

Operationer i Danmark og udlandet
- På baggrund af samtale med B.S. Christiansen kan jeg forstå, at der er stillet spørgsmålstegn ved, hvorvidt B.S. Christiansen har været indsat i operationer som jægersoldat. I den forbindelse kan jeg hermed bekræfte, at B.S. Christiansen i sin lange periode som aktiv jægersoldat har været indsat i operationer i både ind- og udland.

Kilder oplyser til B.T., at B.S. Christiansen i slutningen af 90erne deltog i jagten på serbiske krigsforbrydere.

- B.S. var udsendt dernede mellem 1. oktober 1998 og 1. april 1999. Her var han udstationeret som befalingsmand i en international styrke. Men det var i staben og ikke en operativ gruppe, der skulle bruges i kamp, siger Jørgen Høll Christiansen.

- Mens jeg stadig er chef, søger han om tjenestefri for at passe sit firma, hvor han allerede er begyndt at lave tv. Jeg ved, at han senere søgte ind igen, men da han ikke fik lov at blive udsendt, men fik tilbudt et skrivebordsjob, så valgte han korpset fra, siger Jørgen Høll Christiansen.