Københavns Kommune er magtesløs overfor grov udnyttelse af flere hundrede tusinde skattekroner i et projekt, hvor unge skal lære om medansvar og pligter i demokratiet.

I strid med forsøgets ånd har en gruppe aktivister fra det omstridte Ungdomshus på Jagtvej i København under dække af den såkaldte Ungdomsborgerrepræsentation, UBR, forgyldt sig selv med 310.000 skattekroner.

"At give 310.000 kroner til Ungdomshuset svarer til at rende op i Københavns Rådhustårn og smide penge ud af vinduet, idet Ungdomshuset snart bliver solgt," siger Louise Frevert, Dansk Folkeparti, og medlem af den "rigtige" Borgerrepræsentation, BR.

De unge autonome aktivister er repræsenteret i stort antal i "mini-parlamentet", der ligesom forbilledet har 55 valgte medlemmer. Forskellen er blot, at "mini-parlamentets" medlemmer er mellem 15 og 20 år og "kun" råder over et årligt budget på 500.000 kroner, som de kan støtte forskellige ungdoms-initiaver med.

Hvor mange ungdomshus-aktivister og øvrige autonome, der er valgt ind i UBR, kan Kultur- og Fritidsforvaltningen ikke svare på, ligesom man efter de unges eget ønske heller ikke ønsker at oplyse navnene på medlemmerne til trods for at det er skatteyderne, der betaler for showet.

Beslutningen om at give langt over halvdelen af årsbudgettet til et eneste formål - renovering af Ungdomshuset - blev taget 22. marts i år af et flertal på 17 stemmer for mod 15 imod i UBR.

Afgørelsen vakte postyr i Borgerrepræsentationen, der efter manges års uro og ballade omkring det anarkistiske samlingssted, netop har sat Undomshuset til salg. Men i torsdags måtte et flertal i BR erkende, at selv om de unges udnyttelse af skattekronerne er i modstrid med planen om at sælge huset, så kan man intet stille op.

"Rent juridisk er UBRs beslutning i orden, og derfor kan vi ikke forhindre at de poster penge i Ungdomshuset, selvom det er groft misbrug af det demokratiske forsøg. Jeg synes, at de unge i UBR skulle skamme sig, men som politiker kan jeg intet stille op,"siger Naser Khader, radikalt medlem af Borgerrepræsentationen.

De unge autonome nærmest kuppede sig ind i UBR ved valget sidste efterår. De stillede op på en fælles Ungdomshusliste og mange af deres venner må have stemt på dem, siden de er repræsenteret i så stort antal. Ud af ca. 23.000 unge mellem 15 og 20 år i Københavns Kommune, stemte kun 500 unge ved valget.

UBR har også støttet andre klassiske autonome projekter med penge. F.eks. en oplysningskampagne mod pelsindustrien.

"UBR er slet ikke repræsentativ for den københavnske ungdom. Man kan ligeså godt lukke eksperimentet og bruge de penge, som spares på noget fornuftigt," siger Louise Frevert, DF.

Fakta om Ungdomsborgerrepræsentationen:

Ungdomsborgerrepræsentationen er et forsøg under Københavns Kommune, der skal "sikre unge indflydelse i København og sikre byen glæde af de mange holdninger og værdier, som unge har."

21. september sidste år kunne over 20.000 unge mellem 15 og 20 år i kommunen stemme ungdomskandidater ind i byens "mini-parlament", der råder over en million kroner til projekter fordelt over 1999 og 2000. Forsøget udløber 31.12 i år, men kan forlænges.

Udover penge til renovering af Ungdomshuset og en kampagne mod pelsindustrien, har UBR bl.a. støttet et computertræf, basketballturnering, en oplysningsgruppe om politik og et demonstrationsoptog "DNA - vores sag".

Politikernes hensigt med UBR er grundlæggende at give unge kendskab til demokratiske rettigheder, muligheder og pligter samt medansvar i det repræsentative politiske system.