Asylansøgere fra det tidligere Sovjetunionen udnytter det danske asylsystem på det groveste. Det kan medarbejdere ved Dansk Røde Kors asylcenter Avnstrup ved Roskilde bevidne.

De ansatte klager over, at bøvl og ballade med de tyvagtige asylansøgere overskygger arbejdet med de mennesker, som med god grund søger asyl i Danmark.

Daglige henvendelser fra politiet, en lind strøm af rudekuverter med bøder for lovovertrædelser og klager fra de lokale handlende på grund af tyverier er ved at drive Røde Kors-medarbejderne til vanvid, skriver de ansattes fagblad HK/Stat-magasinet.

Ordenspolitiet i Roskilde bekræfter problemerne overfor B.T.

"Vi har lige anholdt en igen. For butikstyveri. Det er tyvende gang han er blevet taget. Denne her gang var udbyttet 22 par boxershorts, 13 par sokker og en nettopose.

De er kommet for at stjæle. For de ved godt, at de ikke får asyl. Det er jo at udnytte systemet. Og vi kan ikke gøre så meget.

Når de er blevet anholdt et vist antal gange, kan det være de får en udvisningsdom. Men fordi de har deres asylsager kørende, kan de ikke udvises, " siger en frustreret Søren Sørensen, vagthavende og vicepolitikomisær i Roskilde.

Lederen af Roskilde politi, Michael Kristiansen, oplyser til Ritzau at 60 pct. af de lokale tyverier begås af en lille kreds fra asylcenteret.

Ud af de cirka 9000 asylansøgere der er i Danmark, kommer cirka 1000 fra det tidligere Sovjetunionen. Og de har ikke store chancer for at få asyl.

Medarbejderne ved asylcentret i Avnstrup har forsøgt at råbe myndighederne op, for at få luget ud blandt asylsystemets misbrugere. Men uden videre held.

I Udlændingestyrelsen mener underdirektør Anni Foged, ikke, at man uden videre kan sortere de kriminelle asylansøgere fra på forhånd.

"Betingelserne skal være opfyldt, og alle har krav på en ordentlig sagsbehandling, men hvis folk har begået kriminalitet fremskynder vi sagerne", siger hun.

Indtil videre ser det dog ikke ud til at lykkedes. Anni Foged oplyser, at der ikke er nok ressourcer til at gennemgå den store bunke sager, der hober sig op. Alene i første kvartal i år kom der 3000 nye asylansøgere til.

Indenrigsminister Karen Jespersen (S) erkender, at de kriminelle asylansøgere udgør et problem. Hun lover nu at se på, hvad der kan gøres for hurtigere at slippe af med dem.

"Jeg bliver stiktosset, når jeg hører om asylansøgere, der i virkeligheden er rene kriminelle. Derfor er jeg nu ved at undersøge mulighederne for, hvad vi yderligere kan gøre for hurtigst muligt at slippe af med dem, der begår kriminalitet, uden at det går ud over de virkelige asylansøgere, der har behov for vores støtte, siger hun til HK/Stasmagasinet.