»Det er helt tydeligt, at vi har en regering, der svigter vores ældre.«

Ældreminister Astrid Krag, der for nylig har været i vælten for at mobbe Thyra Frank, kritiseres nu for at have problemer med at tælle regeringens ældremilliarder.

Astrid Krag har ellers i flere år været ude med riven efter den tidligere borgerlige regering for at sylte ældreområdet, og hun har turneret med budskabet om, at den borgerlige regering  »hellere ville bruge pengene på skattelettelser« end på bedre velfærd og ældrepleje.

Men nu viser det sig, at hendes egen socialdemokratiske regering de sidste år faktisk har afsat færre penge til ældreområdet, end de blå partier gjorde i sidste valgperiode.

»Der er ikke noget i tallene, der viser, at denne regering har prioriteret flere penge til ældreområdet, end den tidligere regering gjorde. Der sker et fald, da den nuværende regering træder til og laver sin første finanslov,« siger Jes Søgaard, professor i sundhedsøkonomi ved Syddansk Universitet.

Ved at lægge det beløb, der hvert år bliver afsat på finansloven sammen med de årlige økonomiaftaler mellem regeringen og kommunerne, kan man ifølge Søgaard se den overordnede prioritering af midler til ældreområdet fra Christiansborg-politikerne.

Under VLAK-regeringen med ældreminister Thyra Frank blev der på finansloven for 2019 afsat i alt 1.765 millioner kroner til ældreområdet og lavet en økonomiaftale på i alt 1,2 milliarder – altså et samlet beløb på 2.965 millioner kroner.

Året efter var Magnus Heunicke blevet sundheds- og ældreminister i den socialdemokratiske regering, og så var der pludselig kun 758 millioner til de ældre på finansloven.

Social- og ældreminister Astrid Krag under et pressemøde i Eigtveds Pakhus i København.
Social- og ældreminister Astrid Krag under et pressemøde i Eigtveds Pakhus i København. Foto: Mads Claus Rasmussen
Vis mere

Samme år laver S-regeringen en økonomiaftale på i alt 2,2 milliarder kroner. Sammenlagt er det 200 millioner kroner mindre end det, den borgerlige regering brugte året før.

»Den tidligere borgerlige regering havde et stærkt politisk pres fra blandt andet Dansk Folkeparti. Det har den nuværende regering ikke haft på samme måde. Det kan måske forklare, hvorfor ældreområdet ikke er et af de områder, som regeringen har prioriteret fra start,« siger Jes Søgaard.

I Astrid Krags ministerium mener man, at regeringen 'har afsat flere penge pr. ældre borger i Danmark'.

Til B.T. fremsender ministeriet en tabel, hvor det står, at der i 2020 blev brugt flere penge pr. ældre borger end i 2018.

Professor Jes Søgaard har gennemgået ministeriets tal.

»Tallene er for så vidt rigtige nok. Stigningen skyldes dog, at kommunerne er begyndt at prioritere ældreområdet højere. Men der er ikke sat flere penge af fra Christiansborg til ældreområdet de sidste par år,« siger han.

Over for B.T. holder Astrid Krag fast i, at S-regeringen har prioriteret ældreområdet højere, end de borgerlige partier har gjort.

»Vi havde en regering, der var mere optaget af at give skattelettelser end af at holde hånden under velfærden, og hvor man sparede på de ældre,« siger Astrid Krag.

»Man kan ikke bruge en opgørelse, som den, I åbenbart har lavet på B.T., til noget. Man skal også kigge på, hvor mange penge der afsættes til kommunerne i økonomiaftalerne,« siger Astrid Krag.

Det er også netop det, vi har gjort. Og når man kigger på den første finanslovsaftale, I laver i 2019 sammen med økonomiaftalen for det år, så kan man se, at I det år afsætter 200 millioner kroner mindre, end de borgerlige partier gjorde året før?

»Det var et valgår. Den tidligere regering kørte med decideret minusvækst på vores kernevelfærd på vores kernevelfærd, på vores ældrepleje, på vores dagtilbud og på vores folkeskoler.«

I et svar fra Finansministeriet til Folketingets finansudvalg fremgår det dog, at kommunernes forbrug steg med 2,5 mia. kroner i årene 2015-2019.

Thyra Frank var ældreminister fra 2016 til 2019. Hun overtog posten fra Venstres Sophie Løhde.
Thyra Frank var ældreminister fra 2016 til 2019. Hun overtog posten fra Venstres Sophie Løhde. Foto: Ida Marie Odgaard
Vis mere

»Det viser alt andet lige, at den tidligere regering prioriterede det her område højere, end den nuværende gør i dag,« siger ældreordfører Henrik Dahl fra Liberal Alliance.

»Det afslører jo selvfølgelig et kæmpestort hykleri. Èt er, at de siger, at de går rigtig meget op i velfærd og i de ældres vilkår. Men når du så skræller kommunikationslinjen væk, så gør de noget andet end det, de siger,« siger Henrik Dahl.

I Venstre har man heller ikke meget tilovers for Astrid Krags udlægning af den tidligere regerings politik.

»Det er helt tydeligt, at vi nu har en regering, der svigter vores ældre. I det her tilfælde er der i høj grad tale om, at man har valgt ældreområdet fra,« siger ældreordfører Jane Heitmann (V).