Et højtryk over Grønland har resulteret solrig himmel og milde temperaturer, hvilket har igangsat unormalt store smeltninger.

De seneste dage er temperaturen flere steder i Grønland og Det Arktiske Ocean målt til at være unormalt høj på denne årstid, skriver The Washington Post ifølge Videnskab.dk, hvor du også kan finde en grafik over de nye målinger.

De høje temperaturer har resulteret i, at iskapperne i Grønland smelter i rekordfart, mens mængden af is i Det Arktiske Ocean aldrig har været lavere i midten af juni, siden man begyndte at følge den med vejrsatellitter i 1979.

Læs mere på Videnskab.dk: Hvor store kan danske edderkopper blive?

»Smeltningen er stor og tidlig,« siger Jason Box, der er professor i glaciologi ved De Nationale Geologiske Undersøgelser for Danmark og Grønland (GEUS) til The Washington Post ifølge Videnskab.dk.

Polarportal.dk, der er et samarbejde mellem DTU, GEUS og DMI, skriver på Twitter, at mere end to milliarder ton indlandsis blev forvandlet til vand alene torsdag 13. juni.

Læs mere på Videnskab.dk: Endelig bevist: Stress fører til gråt hår

Varmen har ramt både Vest-, Øst og Centralgrønland, og smeltningen har nået et punkt, som den normalt først er i stand til at ramme ved midsommer.

I 2012 blev der sat nye rekord for, hvor meget iskapperne smeltede i Grønland. Ifølge de indledende målinger er der risiko for, at denne rekord bliver nået eller slået i 2019.

Målingerne er foretaget af det amerikanske The National Snow and Ice Data Center (NSIDC).

Andre artikler på Videnskab.dk