Hver eneste dag året rundt er 17.500 danskere i behandling for druk. Langt hovedparten af dem får antabus, og det er fint nok for dem, der selv er i stand til at styre deres misbrug.Men antabus kan også være direkte livsfarligt, hvis man er psykisk og fysisk afhængig af promiller og ikke kan lade flasken stå. Det siger den erfarne behandler Fritz Ravnstrup fra Taarup BehandlingsCenter på Møn.

»Nogle finder ud af, at man godt kan drikke sig igennem en antabus. I de kredse taler man ligefrem om at drikke igennem. Mange opfinder forskellige trick. Man skal drikke store mængder meget hurtigt for at ophæve antabussens virkning. En blanding af snaps og piller eller antihistamin ophæver også virkningen. Men det er dødsensfarligt,« siger Fritz Ravnstrup.

Han er ikke modstander af antabus, men stærkt kritisk overfor, hvad han betegner som lægernes bevidstløse udlevering af antabus. »Det er et paradoks at kalde det en antabusbehandling, for der er ingen behandling i det. Man gør ikke andet en at fremkalde en kemisk reaktion i kroppen, der bevirker, at man ikke kan drikke. Det er et pauvert tilbud til folk, som har behov for hjælp,« siger han.

Hvert år dør flere hundrede patienter af akut alkoholforgiftning. Problemet med antabus er også, at det ordineres til folk, som ikke er motiveret til at holde op med at drikke. De venter kun på, at virkningen aftager, så de kan komme i gang med at drikke igen.

»Jeg kender ikke andre lande, der bruger antabus så meget, som vi gør her i Danmark. Det er historisk betinget, fordi stoffet blev opfundet herhjemme,« siger Fritz Ravnstrup. Han mener, at samfundet svigter alkoholikerne, fordi man ikke vil erkende, at lidelsen er en sygdom.

Amterne bruger 145 millioner kroner om året på behandling, og det er så lidt, at pengekassen ofte er tom, når man når hen på efteråret. Derfor lyder svaret ofte: Kom igen til næste år. Lederen af Center for Alkoholforskning, professor Morten Grønbæk er enig i, at indsatsen er for ringe.

»Alle og enhver burde have krav på en kvalificeret behandling. Når man har en behandlingsgaranti for hofter, bør man også kunne blive behandlet for sin alkoholisme, som også er en form for sygdom,« siger han. Frits Ravnstrup stiller det endnu skarpere op:

»Mig bekendt er det den eneste sygdom, hvor vi ikke har fri adgang til at blive behandlet. For slet ikke at tale om frit valg. Ubehandlet er det en kronisk fremadskridende og livstruende sygdom. Det ved alle. Alle, der gider vide noget om det,« siger han.