Tre fanger i Vridsløselille Statsfængsel risikerer over fire års ekstra fængselsstraf.

Fangerne, der mishandlede den mord-sigtede Peter Lundin i Vridsløselille Statsfængsel, skal straffes hårdt.

Dét kræver anklagemyndigheden, når de tre fanger stilles for retten i Glostrup 22. december.

De tiltales for grov vold, der kan give op til fire års fængsel. Men anklageren har også besluttet at bruge to andre og sjældent anvendte paragraffer i straffeloven, som skærper straffen.

Den ene, paragraf 83, kan fordoble straffen, når volden begås af strafafsonere. Den anden, paragraf 247, kan forhøje en dom med indtil det halve, når volden bliver begået af personer, der tidligere er dømt for grov vold.

"Vi kan ikke acceptere den slags i danske fængsler. Der var tale om et regulært hævn-overfald," siger anklager Bertil Håkansson, der først i retten vil afsløre, hvilke domme han vil kræve til de tiltalte, der er tre dømte bankrøvere og voldsmænd på 29, 24 og 23 år. Den første er medlem af af Hells Angels, mens den sidste er HA-supporter.

Retssagen kommer til at ske under stor sikkerhed, fordi Peter Lundin selv skal afhøres som vidne, og fordi de tiltalte fanger i forvejen afsoner lange straffe.

De tre fanger nægter sig skyldige og har afvist at lade sig afhøre af politiet om overfaldet på Peter Lundin. Motivet er derfor aldrig afsløret, men politiet går ud fra, at der er tale om en simpel afstraffelse af Peter Lundin, der af medfangerne allerede er "dømt" som børne-morder. Derfor rangerer han absolut nederst i fængsels-hierarkiet.

Han sidder nu fængslet i Anstalten ved Herstedvester - det femte fængsel siden anholdelsen. Senest kunne personalet i Helsingør Arrest, som han blev flyttet til fra Vridsløselille, ikke garantere for hans sikkerhed.

Peter Lundin er selv indkaldt som vidne mod de tidligere medfanger, men under en konfrontation på politigården i Glostrup kunne Peter Lundin ikke udpege nogen af dem som overfaldsmændene. Han var flyttet til Vridsløselille Statsfængsel aftenen før overfaldet, der skete den 27. juli, på grund af trusler fra medfanger i Roskilde Arrest. Han havde ikke set nogen af voldsmændene fra Vridsløselille, før han blev slået ned i fængselsgården.

Peter Lundin har forklaret til politiet, at fangerne "alle lignede hinanden".

Derfor er det især vidne-forklaringer fra flere fængselsbetjente, der så overfaldet og greb ind for at redde Peter Lundin, som skal fælde de tre voldstiltalte fanger. Ifølge tiltalen begik de overfaldet "i forening med flere uidentificerede". Peter Lundin blev omringet af op mod 10 fanger, men det er kun lykkedes at udpege de tre, som nu er tiltalt.

Overfaldet skete i fængselsgården, da Peter Lundin forlod kondirummet, hvor han havde trænet sammen med syv andre fanger. Han blev overdænget med spark og slag, så han brækkede næsen og fik to flænger i hovedet, som måtte syes. Fangerne brugte våben som en topnøgle, en stålstang fra en håndvægt og afbrækkede kabelrør mod Peter Lundin.