Forestil dig, at telefonen ringer, og det blot lyder: "Det er Marianne Jelved". Det gjorde den i forgårs hos den indtil nu totalt ukendte Anita Bay Bundegaard. Kort efter var hun blevet udnævnt til Danmarks nye udviklingsminister.

Efter Jan Trøjborg, der fremover skal tage sig af krudt og kugler i Forsvarsministeriet.

"Der var helt stille efter, at hun havde præsenteret sig. Så der fløj en masse tanker gennem hovedet på mig. Jeg vidste godt, at hun ikke ringede for at få et debatindlæg optaget i Politiken.

Jeg vidste bare ikke, hvilket ministerium, det var, hun ringede om," siger 37-årige Anita Bay Bundegaard.

I går blev hun præsenteret for de ansatte i sit nye ministerium samtidig med, at Jan Trøjborg sagde farvel til dem.

Mens Trøjborg takkede medarbejderne for deres indsats, stod Anita Bay Bundegaard bleg som den hvide væg bag hende og lyttede til ham.

Langt fra den slagkraftige minister, Poul Nyrup så desperat har brug for for at rette op på de dårlige meningsmålinger.

Men da hun selv gik på talerstolen, hvor hun overrakte Jan Trøjborg et afrikansk skjold med spyd forud for hans nye job i Forsvarsministeriet, havde hun rystet det meste af nervøsiteten ud af kroppen.

"Hold da op, hvad laver alle de mennesker dog her," spurgte en stadig lettere rystet Anita Bay Bundegaard ud over muren af mikrofoner, TV-kameraer, notesblokke og nysgerrige ansatte fra ministeriet.

Indtil i går var hun en ukendt debatredaktør på Politiken. Men i Det radikale Venstre har hun i mange år været et kendt ansigt.

Fra 1987 til 1992 var hun således sekretær for Marianne Jelved, og da Lone Dybkjær blev valgt til Europa-Parlamentet i 1994, blev Anita Bay hendes politiske assistent.

I to omgange har hun været opstillet til Folketinget for sin fødeø Bornholm, hvor hun voksede op som fiskerdatter fra Tejn.

Hun er gift med forfatteren Christian Bundegaard, men har ingen børn.

Efter velkomsttalerne tog hun de første, usikre skridt ud i verden som udviklingsminister, og mens solen gjorde klar til at gå ned over årets korteste dag, måtte Anita Bay Bundegaard konstatere, at det ikke gjaldt hende.

"Det er mit livs længste dag," sagde en træt, men glad nyudnævnt minister.