I Horsens er 164 kvadratmeter en rød tråd i partileder Anders Samuelsens liv.

Partilederen fra Liberal Alliance overtog i 1996 sit barndomshjem på Solbakkevej i Horsens efter sin far, der i 60’erne og 70’erne var folketingsmedlem for Det Radikale Venstre.

I sofaen iklædt sin mørkeblå Liberal Alliance-hættetrøje sidder Anders Samuelsen bogstaveligt talt på sin barndoms gade.

Opret abonnement på BT PLUS og læs Anders Samuelsens historie om, hvordan hans liv har en meget tydelig rød tråd - og hvorfor han alligevel skiftede parti. Du får også adgang til alle andre artikler og guider i BT PLUS.


Kvinden på terrassen er iført lys sommerkjole. Hun beundrer et barn, der sidder på armen af en herre klædt i mørkt jakkesæt.

Den elegant klædte dame med de slanke ben er gift med Det Radikale Venstres statsminister Hilmar Baunsgaard. Årstallet er 1970 og ligusterhækken står tæt og grøn foran partiets folketingsgruppe, der snakker sammen i klynger. Døren ind til stuen står åben.

Næsten 45 år senere peger Anders Samuelsen ud i stuen. Vi sidder i det samme lokale som det, der på billedet kan anes som en mørk åbning bag den åbne dør.

»Det her er min hjemmebane. Min base.«

Partilederen fra Liberal Alliance overtog i 1996 sit barndomshjem på Solbakkevej i Horsens efter sin far, der i 60’erne og 70’erne var folketingsmedlem for Det Radikale Venstre. I sofaen iklædt sin mørkeblå Liberal Alliance-hættetrøje sidder Anders Samuelsen bogstaveligt talt på sin barndoms gade.

Hverdagen, kæresten og arbejdet er i hovedstaden, hvor han elsker at være. Men folketingsvalgets stærkeste agitator for personlig frihed er stadig stærkt knyttet til sit parcelhus i Horsens. De 164 kvadratmeter med eternittag har været som en rød tråd i hans liv. Helt fra barndommen, hvor den radikale folketingsgruppe blev fotograferet på terrassen på hans tre års fødselsdag og til for ganske nylig, hvor huset var en centralt beliggende base, mens han stablede først Ny Alliance og siden Liberal Alliance på benene.

»Jeg har holdt rigtig mange foredrag rundt omkring og det ligger meget godt midt i, når jeg som nu skal føre valgkamp i Jylland.«

Ved jordskredsvalget i 1973 blev Anders Samuelsens far ikke genvalgt til Folketinget. Samme år blev forældrene skilt og den seksårige Anders flyttede med sin mor til Hobro og senere Samsø, hvor han gik i folkeskole og spillede masser af fodbold, fordi ‘der ikke var andet at lave’.. Imens blev faderen - gymnasielærer Ole Samuelsen - boende i huset.

I 1996 døde han og sammen med sin daværende kone overtog Anders Samuelsen huset. På det tidspunkt arbejdede den nyuddannede cand.scient.pol på døvehøjskolen Castberggård syd for Horsens.

»Det var en oplagt mulighed. Og vi var enige om, at en provinsby i Jylland var et meget dejligt sted for børn at vokse op.«

Kort efter tog den politiske karriere for alvor fart. I 2001 blev han valgt til folketinget for Det Radikale Venstre og fire år senere til Europaparlamentet. I 2007 var han med til at stifte Ny Alliance, der godt et år senere skiftede navn til Liberal Alliance og i dag definerer sin funktion som partiet, der ønsker at trække en regering fra blå blok i en mere liberal retning.

Det var kaotiske år for Anders Samuelsen, der i 2009 også blev skilt fra sin hustru. Han fortæller, at huset har oplevet det hele; glæder og sorger. Opture og nedture.

»Jeg tænkte, at det nok var meget godt med et holdepunkt, som man ikke lige giver slip fra. Derfor beholdt jeg huset. Nogle vil mene, at det er helt skørt. Men for mig passede det ret godt ind i en kaotisk tilværelse.«

Ved siden af sofaen står en el-guitar. Den tilhører partilederens yngste søn, der bor i huset med ham, når han er i byen. Udenfor går en mand rundt og slår græs. Senere kommer han ind og siger goddag, inden han smører frokost i køkkenet.

»Det er min storebror Christian,« forklarer Anders Samuelsen.

Solbakkevej er også familiens mødested.

Vi går ud på terrassen, hvor der dufter af nyslået græs. Den murede skorsten er væk, vinduer og dør skiftet og facaden malet. Ellers ligner huset sig selv fra billedet med statsministerfruen, der beundrer hans nyfødte lillebror.

»Ja, der var jo ingen den dag der anede, at ham den lille tre-årige ville blive partileder. Eller springe ud af det gamle parti,« bemærker han.

Det her virker fjernt fra den liberale drøm. Burde du ikke have kæmpet dig frem til en kæmpe villa på Strandvejen i Hellerup ved siden af Saxo Bank?

»Tjo, men det fede ved at være liberal er, at man værdsætter mange måder at leve på. Vi ville kede os ihjel, hvis alle skulle leve på samme måde. Det er rigtig fedt, at der er nogen der bor i lejlighed, rækkehus, parcelhus og nogen har sparet op til at bo i en strandvejsvilla. Så længe folk gør det af egen fri vilje, så synes vi det er sjovt.«

Anders Samuelsens barndoms gade bliver dog næppe alderdommens sidste stoppested, siger han.

»Jeg tror såmænd der kommer en dag, hvis jeg vælger at fortsætte i politik i en længere årrække, hvor jeg trækker mig mod København. Jeg har også en kæreste der.«

Men det vil stadig være i huset på Solbakkevej, at det hele begyndte, konstaterer Anders Samuelsen.

»Der blev altid talt med begejstring om politik og folketinget her i huset. Specielt mens min far stadig var medlem. Selv om det ikke lå i kortene, at jeg skulle i politik, så har det nok været der alligevel. Den politiske åre har jeg med herfra.«

Anders Samuelsen foran terrassen, hvor statsministerfruen stod i lys sommerkjole i 1970.  Foto: Claus Fisker
Anders Samuelsen foran terrassen, hvor statsministerfruen stod i lys sommerkjole i 1970. Foto: Claus Fisker
Vis mere

Terrassen hvor det hele begyndte. Solbakkevej i Horsens. Foto: Privat
Terrassen hvor det hele begyndte. Solbakkevej i Horsens. Foto: Privat
Vis mere

Samuelsen overtog resterne af partiet Ny Alliance efter Naser Khader og Gitte Seeberg og drev det frem til Liberal Alliance.
Samuelsen overtog resterne af partiet Ny Alliance efter Naser Khader og Gitte Seeberg og drev det frem til Liberal Alliance.
Vis mere

Anders (th), Karl Peter og faderen Ole Samuelsen på vej for at fodre ænder. Foto: Privat
Anders (th), Karl Peter og faderen Ole Samuelsen på vej for at fodre ænder. Foto: Privat
Vis mere

BLÅ BOG

  • Født 1. august 1967 i Horsens.
  • Søn af adjunkt Ole Samuelsen og husholdningslærer Anna Holm.Har fire søskende, bl.a. politikeren Mette Bock (LA).
  • Opvokset i Horsens, Hobro og Samsø.
  • Gik i folkeskole på Tranebjerg Skole på Samsø.
  • Samfundsfaglig student fra Viborg Katedralskoles kostskole.
  • Uddannet cand.scient.pol fra Aarhus Universitet i 1993.
  • Konsulent på Castberggård Døves Højskole fra 1994-98.
  • Indkaldt til Folketinget som suppleant for kulturminister Elsebeth Gerner Nielsen (RV) i 1998.
  • Valgt til Folketinget i 2001 og i 2004 Europa-parlamentet (RV).
  • Medstifter af Ny Alliance, der i 2008 blev til Liberal Alliance. Valgt som formand i januar 2009.

Anders Samuelsen som lille i stuen der, hvor sofaen i dag står. Foto: Privat
Anders Samuelsen som lille i stuen der, hvor sofaen i dag står. Foto: Privat
Vis mere

SÅDAN VAR JEG SOM BARN

 

MIN FØRSTE BRANDERT

Det var i Tranebjerg hos Steen, der boede over bageren. Han serverede en øl, som var nok til at gøre mig bimlende-bamlende fuld. Min mor har også fundet mig i en hæk uden for huset engang. Men jeg kan ikke tåle at drikke. Jeg bliver syg og brækker mig dagen efter. Derfor er jeg nok kun beruset en gang hvert andet år.

MINE BEDSTE VENNER

På Samsø var det René og Søren, som jeg spillede fodbold med. Der var ikke andet at lave. Jeg spillede på tre forskellige hold.

MIN FØRSTE KÆRESTE

Det var Jane på Samsø. Næsten samtidig begyndte Liverpool, som vi holdt med, at tabe. Derfor mente en af mine venner, at jeg burde slå op med hende, så Liverpool igen kunne få nogle sejre. Men det gjorde jeg ikke.

MIN ROLLE I KLASSEN

Jeg var langt fra den mest flittige, men jeg passede mine ting. Engang havde vi en konkurrence om, hvem der kunne blive sendt udenfor døren flest gange på et halvt år.

JEG DRØMTE OM AT BLIVE

Alt muligt. Både arkitekt, fodboldspiller og journalist. Men jeg vidste det faktisk ikke. Til sidst valgte jeg statskundskab forbi jeg havde hørt, at det kunne føre til alt muligt.