Pyntede hun på sandheden, eller blev hun ledt på vildspor af PET?

Hvis Helle Thorning-Schmidt har gået med planer om at udskrive valg før sommerferien, er hun nok kommet på andre tanker nu.

Terror-sagen tog tirsdag en drejning, der giver hende et alvorligt forklaringsproblem.

Skåret helt ind til benet handler sagen om, hvorfor Thorning i dagene efter terrorangrebet i København gav en lidt for rosenrødt billede af, hvor hurtigt politiet reagerede. Nu, da det er klart for enhver, at hun begik en fejl, spørger man naturligvis, hvordan det kunne ske.

Var det noget hun selv fandt på, eller blev hun ledt på vildspor af sine medarbejdere?

Så længe Thorning ikke vil svare på dette helt centrale spørgsmål, vil møgsagen klæbe til hende.

Indtil nu har hendes fortælling til offentligheden været, at regeringen efter terrorangrebet i januar i Paris udviste rettidigt omhu og øgede sikkerheden omkring det jødiske samfund. Da København i februar selv bliver ramt af terror, var hun hurtigt ude og berolige befolkningen med, at man straks styrkede sikkerheden ved en række jødiske institutioner, herunder den jødiske synagoge i Krystalgade.

I dag ved, vi at det ikke passer.

Thorning tog munden for fuld, da hun på et pressemøde for den udenlandske presse dagen efter terrorangrebet sagde, at »sikkerheden var blevet styrket efter Paris. Og som en del af standardproceduren øgede man sikkerheden ved synagogen i Krystalgade, så snart angrebet skete lørdag.«

Da Rigspolitiet i starten af maj afleverer sin rapport om forløbet, kommer det frem, at der i virkeligheden gik fire timer fra angrebet på Krudttønden og indtil bevogtningen af synagogen var på plads. Og derfor melder spørgsmålet sig, hvorfor PET ikke undervejs i skriveprocessen advarede hende om fejlen.

Et andet dunkelt punkt træder frem i de nye mails, som justitsminister Mette Frederiksen lagde frem tirsdag morgen.

Mandag 16. februar kl. 14.24 modtog en medarbejder i Statsministeriet en mail fra Justitsministeriet. Det var kort før det omtalte pressemøde gik i gang, og man oplyser, at politiet først var på plads ved synagogen i Krystalgade ca. kl. 19.30.

Thorning hævdede i går, at hun ikke har læst den mail, og at den i øvrigt handler om bevogtningen i Krystalgade på gerningstidspunktet, som er fem timer senere.

Set udefra virker den mail ellers som en rød lampe, der blinker lige op i ansigtet på hende.

Justitsministeriet gør sig endda den ulejlighed, at råde hende til på pressemødet at undlade at melde alt for bombastisk ud om, hvornår bevogtningen er på plads.

Alligevel er det præcist, hvad hun gør.