Er du en af dem, der har oplevet, at politiet ikke dukker op, når du har allermest brug for det? Så skriv til BT's journalist Karina Svensgaard på ksv@bt.dk eller ring på 25 45 60 20.

Man kan ikke være to steder på en gang. Og når de danske betjente bliver kaldt til grænsen for at kontrollere pas eller køres til København for at stå vagt ved synagogen, er der færre uniformer til at rykke ud, når borgerne har brug for hjælp.

Bekymrede tillidsmænd i kor råber vagt i gevær, for selvom betjentene løber stærkt, kan de ikke følge med. Serviceniveauet falder, og det er borgerne, det går ud over.

Ifølge næstformand i Politiforeningen Claus Hartmann er politiet ‘hårdt ramt’.

»Det er nødvendigt at prioritere i opgaverne, så det giver sig selv, at servicen falder. Betjentenes faglige stolthed bliver ramt. De vil gerne levere et ordentligt produkt til borgerne, og det kan de ikke. For selvom de bestræber sig på ikke at svigte borgerne, tror jeg, de savner mere tid til ordentligt politiarbejde, når de er ude på opgave,« siger han.

Selv grove sager må vente

På Sydsjælland og Lolland-Falster er det især sagsbehandlingen, der halter. Bunken af uafsluttede sager er ifølge den lokale politiformand Kaj Rasmussen nået op på over 3000, og betjentene har svært ved at overholde frister på sagsbehandlingen.

»Vi er uhjælpeligt bagud på en lang række områder. Alle typer af sager i en stor pærevælling hober sig op, også dem i den tungere ende af straffeloven. Selv sædelighedssager med børn har fået længere behandlingstid. I takt med at vi kommer gennem bunken bliver der prioriteret benhårdt, og barren bliver jævnligt sænket,« siger Kaj Rasmussen og tilføjer, at nogle sager bliver henlagt for at få dem af vejen.

Betjentene er så pressede, at det går ud over borgerne

I Nordjylland trækker sagsbehandlingstiden også ud, og borgerne må vente længe på at få behandlet deres anmeldelser. Derudover har manglen på mandskab i Nordjylland betydet færre politibiler på gaderne. Der er fjernet en patruljevogn fra beredskabet i weekenderne, og det sekundære beredskab, der også skal være klar til at rykke ud til her og nu-opgaver, lukker og slukker nu klokken 16 i stedet for klokken 23.

Politiinspektør i Nordjyllands Politi Claus Danø erkender, at de manglende personaleresurser har konsekvenser for politiarbejdet.

»Vi mangler dagligt 60 mand, så der er ting, hvor vi er nødt til at sige nej, og hvor vi er længere om at komme frem, ringe tilbage eller få afsluttet en sag. Hver dag er vi nødt til at tage en benhård vurdering af vores resurser og, hvilke opgaver der kan vente. Indbrud og personfarlig kriminalitet bliver prioriteret højest, hvorimod det godt kan tage længere tid at efterbehandle færdselsuheld eller give bødeforlæg for besiddelse af hash,« siger Claus Danø.

Tærer hårdt på betjentene

Betjentenes overarbejdspukkel som følge af de mange ekstra opgaver i forbindelse med flygtningestrømmen og det forhøjede terrorberedskab er ifølge Ritzau nået op på over 400.000 timer. Politiforeningerne oplever alle, at de mange overarbejdstimer og skiftende arbejdstider tærer hårdt på betjentene.

På Sydsjælland og Lolland-Falster medfører arbejdspresset et stigende sygefravær. Flere er langtidssygemeldte med stress, og ifølge den lokale politiformand går 34 af hans kolleger lige nu til psykolog.

»Mange af medarbejderne er meget påvirkede, og deres faglige stolthed er under pres. Der er ikke tid nok til at løse opgaverne, og det er belastende ikke at vide, hvornår og hvad man skal lave. Min frygt er, at pressede kollegers tærskel i forhold til borgere bliver lavere, og at der er en større risiko for, at de laver fejl. Det ville være forfærdeligt,« siger politiformand Kaj Rasmussen.