Tidligere ministre forgyldes med pensionsmillioner, selvom de har topjob eller er mangemillionærer

En række af landets mest kendte politiske koryfæer spinder guld på en favorabel pensionsordning, selvom flere af de tidligere magtfulde ministre har vellønnede job.

Listen tæller blandt andre Uffe Ellemann-Jensen, Ritt Bjerregaard, Henning Dyremose, Niels Helved, hans Engell med flere. Kun en enkelt af de tidligere ministre valgte at sige nej til pension samtidig med, at de tjente penge for lønnet arbejde.

Opret abonnement på PLUS og få indblik i, hvor meget en række af landets tidligere ministre får i pension.

Modtag det ugentlige nyhedsbrev fra BT PLUS her.


En række af landets mest kendte politiske koryfæer spinder guld på en favorabel pensionsordning, selvom flere af de tidligere magtfulde ministre har vellønnede job. Det kan BT i dag fortælle.

Og er der en mand, som har orden i økonomien, så er det den tidligere konservative finans- og arbejdsminister i 1980ernes Schlüter-regeringer Henning Dyremose.

Efter han forlod politik i 1998 for at blive direktør i det dengang statsejede teleselskab TDC, har han indkasseret mellem 60 og 70 mio. kr. alene i løn og bonus, og i forbindelse med salget af TDC til fem udenlandske kapitalfonde i 2006 tjente han 73,4 mio. kr. Ifølge Dyremose selv blev det til 30 mio. kr. efter skat. Og ifølge det senest offentliggjorte regnskab har hans selskab, Dyremose ApS, over 30 mio. kr. i egenkapital.

Alligevel har Henning Dyremose fået ministerpension siden 1993, og i 2014 kunne han glæde sig over at modtage 215.345 kr. i ministerpension.

13,9 millioner kr. om året

Det viser tal, som BT har fået aktindsigt i, fra Moderniseringsstyrelsen, som står for administrationen af lønningerne til de statsansatte. I 2014 var udgifterne til ministerpension på 13,9 mio. kr., fordelt på 87 modtagere.

Ministerpension er en særlig pension, der hver måned udbetales til tidligere ministre. Det er dog muligt at sige nej tak til at få den udbetalt, hvis man ikke ønsker at modtage den skattebetalte pension.

Det har tidligere skatte- og statsminister Anders Fogh Rasmussen (V) eksempelvis gjort, da han fra 2009 til 2014 var generalsekretær i Nato, fremgår det af en korrespondance, som Fogh Rasmussen har haft med Moderniseringsstyrelsen, som BT er i besiddelse af. Anders Fogh Rasmussen er dog pr. 1. oktober 2014 begyndt at modtage pensionen.

Men Henning Dyremose (K) og andre politiske koryfæer som Hans Engell (K), Niels Helveg Petersen (R), Mimi Jakobsen (CD), Poul Nyrup Rasmussen (S), Ritt Bjerregaard (S), og Uffe Ellemann-Jensen (V) har, siden de stoppede i politik, modtaget ministerpension - også selvom de fortsatte i job enten i det private erhvervsliv, organisationer, Europa-Parlamentet eller i Folketinget.

Pensionen er for de tidligere ministres vedkommende livsvarig, og i 2014 fik de hver 275.835,87 kr. i pension. Penge, som lægges oven i deres øvrige indtægter.

Forklaringen er, at de tidligere ministre er på den ‘gamle’ ministerpensionsordning, fordi de var ministre før år 2000. I mange år, siden de gik af som ministre, er pengene tikket ind på kontoen, selvom de har haft andre indtægter.

Fik hurtigt job

Ifølge en ekspert er der tale om en særlig lukrativ pensionsordning:
»Pensionsordningerne for ministre var ekstraordinært gunstige dengang, og det logiske havde været, at man modregnede pensionen, hvis ministeren fik et job bagefter,« siger professor ved Roskilde Universitet Bent Greve.

Han fortæller også, at ministerpensionen oprindeligt var en økonomisk kompensation for, at det kunne være svært for ministre at få et job efter deres ministerperiode. Og i 2000 blev ministerpensions-ordningen lavet om, så det først var efter, at eks-ministrene har rundet 60 år, at de kunne modtage den ekstra pensionsydelse.

»Mange af ministrene fik jo hurtigt job bagefter, og så var der ikke noget argument for, at de skulle have en livslang pension. Derfor lavede man også reglerne om,« siger Bent Greve.

Henning Dyremose(K), tidl. finans- og arbejdsminister

Ministerpension i 2014: 215.345.55 kr.

Ministerpension siden: 1. februar 1993.

Arbejde siden 1993: Direktør i trækoncernen Dalhoff Larsen og Horneman A/S og adm. direktør og bestyrelsesformand i TDC. Har også været formand for Danmarks Eksportråd og Dansk Industri, og i 2011 blev han af regeringen udnævnt til eksport­ambassadør for Brasilien.

Kommentar: Det er ikke lykkedes at få en kommentar fra Henning Dyremose.

Uffe Ellemann-Jensen (V), tidl. udenrigsminister

Ministerpension i 2014: 275.835,87 kr.

Ministerpension siden: 1. februar 1993.

Arbejde siden 1993: Bestyrelsesformand i Royal Greenland, kommentator på TV2 News, formand for Det udenrigspolitiske Selskab og eksportambassør for Indien med mere.

Nu har du ikke gået arbejdsløs siden 1993, så mener du, at det er rimeligt, at du modtager ministerpension i den her størrelse?
»Ja, ellers havde jeg ikke gjort det.«

Kan du forstå, hvis nogen mener, at det er mange penge?
»Ja, hvis de ikke tænker sig om. Jeg synes ikke, det er særligt højt i betragtning af, at jeg i næsten 11 år har haft et job og vel i gennemsnit har haft en dobbelt arbejdstid i forhold til andre, og med et enormt ansvar. Det synes jeg ikke er overbetalt. Det er absolut ikke for meget.«

Men fra den borgerlige fløj, som du tilhører, hører man jo ofte, at pensioner, tilskud fra staten osv. kun er for folk, som har brug for det. Hvad siger du til det?
»Det er noget vrøvl. Når man er minister, har man en - kan man roligt sige - meget behersket løn i forhold til, hvad andre i samfundet med ansvarlige job har. Det skyldes, at en del af aflønningen er ministerpension. Sådan er det, og det ser jeg intet problem i.«

Var det så ikke bedre at hæve ministerlønnen, så den ligger på niveau med en topchefs?
»Så ville du komme farende og lave en stor historie på det.«

Ritt Bjerregaard (S), tidl. undervisnings-, social- og fødevareminister

Ministerpension i 2014: 275.835,87 kr.

Ministerpension siden: 1. december 2001.

Arbejde siden 2001: Folketingsmedlem, overborgmester i København, eksportambassadør for Kina.

Mener du, at det er rimeligt, at man modtager ministerpension, når man samtidig får løn som eksempelvis overborgmester?
»Der er nogle regler, der går på, at når man rammer et bestemt beløb, så får man ikke udbetalt hele sin pension. Og jeg er over det beløb, idet jeg både har pension som folketingsmedlem, minister og statsrevisor. Og de penge får jeg ikke.«

Så der har været en modregning i den periode?
»Ja, det er der, for der er et maksimumbeløb for, hvor meget man kan få af offentlige pensioner.«

Men jeg kan se, at du i 2014 har fået udbetalt 275.835,87 kr. - mener du, at det er en god, middelmådig eller dårlig pension?
»Det har jeg ikke nogen mening om. Jeg mener, at jeg får mere end det, du nævner der, men det kan jeg ikke sige med bestemthed. Jeg er et helt andet sted og sidder og laver noget andet, og jeg har ikke nogen tal her. Så det kan jeg ikke hjælpe dig med. I må bare gå videre med jeres historie. God fornøjelse med den.«

Niels Helveg Petersen (R), tidl. økonomi- og udenrigsminister

Ministerpension i 2014: 275.835,87 kr.

Ministerpension siden: 1. januar 2001.

Arbejde siden 2001: Medlem af Folketinget frem til 2011.

Kommentar: »Grundlæggende synes jeg, at det er helt rimeligt. Du må regne med, at man som minister ikke må have andre indkomster. Men jeg medgiver, at den gamle ordning nok var en tand for lukrativ, fordi man kunne få pension i en ung alder.«

Hans Engell (K), tidl. forsvars- og justitsminister


Ministerpension i 2014: 275.835,87 kr.

Ministerpension siden: 1. februar 1993.

Arbejde siden 1993: Folketingsmedlem, chefredaktør på Ekstra Bladet, politisk kommentator på Ekstra Bladet og TV2 News.

Kommentar: »Det har været en del af den lønaftale, man indgik, dengang jeg blev minister. Det vil sige en lidt lavere løn og til gengæld en højere pension. Og det er så det, der er ændret. Jeg har været en del af et system, hvor jeg hår fået min løn og min pension, og den har jeg taget imod med tak.

Poul Nyrup Rasmussen (S), tidl. statsminister


Ministerpension i 2014: 275.835,87 kr.

Ministerpension siden: 1. december 2001.

Arbejde siden 2001: Folketingsmedlem, medlem af Europa-Parlamentet, formand for blandt andet Lindø Offshore Renewables Center og Alliancen for Grøn Offshore Energi.

Kommentar: Det har ikke været muligt at få en kommentar fra Poul Nyrup Rasmussen.

Poul Schlüter (K), tidl. statsminister


Ministerpension i 2014: 275.835,87 kr.

Ministerpension siden: 1. februar 1993.

Arbejde siden 1993: Medlem af Europa-Parlamentet 1994-1999. Bestyrelsesposter i blandt andet Codan og ISS.

Kommentar: »Jeg synes, det var helt naturligt, at jeg modtog ministerpension. Skulle jeg have sagt nej til den pension, jeg var berettiget til?«

Mimi Jakobsen (CD), tidl. social- og erhvervsminister


Ministerpension i 2014: 275.835,87 kr.

Modtaget siden: 1. januar 1997.

Arbejde siden 1997: Medlem af Folketinget frem til 2001, generalsekretær i Red Barnet.

Kommentar: »Ministerpensionen er uafhængig af lønindkomst ifølge gældende regler. Derfor har jeg faktisk aldrig overvejet at frasige den,« skriver hun i en mail.

Jann Sjursen (KF), tidl. energiminister


Ministerpension i 2014: 90.297,96 kr.

Ministerpension siden: 1. oktober 1994.

Arbejde siden 1994: Lærer på Vor Frue Skole i Næstved, formand for Rådet for Socialt Udsatte og generalsekretær i Bistandsorganisationen Caritas Internationalis.

Han sagde nej tak

Henning Christophersen (V), tidl. udenrigs- og finansminister


Ministerpension i 2014: 156.345,24.

Ministerpension siden: 1. februar 1995.

Arbejde siden 1995: Bl.a. formand for Metroselskabet I/S.

Kommentar: Henning Christophersen sagde ’nej tak’ til at modtage ministerpension, da han forlod dansk politik i 1985 for at blive kommissær i EU, selvom han efter reglerne var berettiget til pensionen.

»Jeg valgte at sige nej til min ministerpension, selvom jeg formelt set var gået på pension, fordi jeg havde fået en anden arbejdsopgave, som rent økonomisk var fin for mig. Så jeg synes ikke, jeg ville ligge landet økonomisk til byrde, så det ventede jeg med, til jeg stoppede som kommissær i 1995,« siger Henning Christophersen.